icon

Aký je dobrý plat?

veronika713
25. aug 2015

Ahojte...Chcem sa opýtať na názor...aký je podľa Vas už dobrý plat?! Samozrejme s ohľadom na to, ze žijeme v SR...jednoducho s čím by ste boli spokojne, 3-4 členna rodina, škôlka, úver...štandardná slovenská rodina 😄 Ďakujem vopred za všetky názory...

akvi
14. sep 2015

@rybiatko123 moje dieta je to posledne, ktore by nieco taketo riesilo. Btw. bolo pri mori 3x. Staci? Ci som ho o nieco ukratila? Kolkokrat je dost, aby to nebolo sebecke? On uz je vo veku, ked chape, ze nemoze mat vsetko. Chodi do sukromnej alternativnej skoly. Decka su tam vedene dost odlisne, ako v klasickej skole a je to vidiet, zatial nikto nikdy neriesil taketo zalezitosti, ze kto co ma, ci nema, alebo kde bol, ci nebol. Tak isto ma svoje zaluby, ktore stoja peniaze a on si to uvedomuje.
Tak taky urok ale nema zase az tak vela ludi a myslim, ze sa nebavime o ludoch, co by tu hypo mohli splatit kedykolvek, len sa im proste oplati ju mat, kedze maju dobre podmienky. @libka1

eugenie
15. sep 2015

@mircalla Ak si poriadne citala, co som napisala, tak sme sa uplne zhodli.

maria1989
15. sep 2015

@celasapremenim nie. ale primerané výške platov v BA. v KE stojí súkromná školka aj 350, a platy sú možno 500. poukazovala som len na to, že sa niektorí tvária, akoby škôlka bola fixný výdaj na dlhý čas, ako napr. hypo.

celasapremenim
15. sep 2015

@maria1989 pozri si statistiku platov v ba, v ba kraji a ak ti hovoria nieco percenta a mas dostatok informacii o pocte napocitanych respondentov, tak by ti mohlo dopnut, ze ani tu nie je taka mila situacia, aby v drvivej vacsine rodin s detmi taka suma mesacna za skolku nezdevastovala rodinny rozpocet

povazujem za vrchol drzosti od tohoto statu, ze flexibilne dokazali statne skolky pozatvarat, ale uz ich nevedia naspet znovuvytvorit, nakolko vsetci velmi dobre vieme, ako sa nalozilo s pozemkami a budovami byvalych skolok a jasiel a ako maju v riti hlbokej rodiny s detmi a doslova ich nutia, aby deti dali do sukromnych skolok

taka suma sa da totiz pouzit na splacanie hypotek za byty a teraz si pozri, kolko stoji byt v KE a kolko stoji v BA a ci este stale zavidis rodinam v BA ich platy a povazujes ich za primerane voci vydavkom v BA

zlez z tej nenavistnej a zavistlivej pozicie

a skolka JE FIXNY VYDAJ NA DLHY CAS, lebo tri roky splacania takej sumy su dlhy cas, by som bola velmi rada, aby si si z dvojnasobneho platu ktory si zadala ze je v KE skusila zit dva roky v BA pri splacani hypoteky a sukromnej skolky, pri jednom silnejsom manzelovom plate, cojaviem s inymi detmi aj v skole, nech to uz mas uplne realne

luciferkax
15. sep 2015

@lilimoni môj názor... boli časi, ked nám "stačilo", muselo stačiť aj 300... ale takých 600 je fajn :D viac len poteší. :D :D ale zas, nie na ukor voľného času a rodiny..

celasapremenim
15. sep 2015

a aby bolo jasne, ja sa nestazujem, my vyzijeme, este aj na dovolenky a lyzovacky chodime
a hovno je do toho koho, kolko mame prijem

piacere
15. sep 2015

@celasapremenim absolútne súhlasím so škôlkami... moja mama je riaditeľka MŠ a pamätám si časy, keď sa doslova triasli, lebo mali málo zapísaných detí (jednotriedna MŠ na dedine) a v tom čase sa vo veľkom zatvárali škôlky, hlavne na dedinách (bola to zvláštna móda vtedajšej vlády).... a starosta sa im dušoval, že škôlku udržia stoj čo stoj, pretože ak ju raz zatvoria a vyradia zo siete škôl, tak už nikdy v dedine škôlka nebude....

celasapremenim
15. sep 2015

@piacere ja som uplne zhrozena, ako je to vobec mozne udrzat vladou takyto stav, ze sa stazuju tolko rokov rodicia na neunosny stav, do statneho rozpoctu mesacne lejeme neuveritelne peniaze, ktore idu asi len na socialne davky pre ciganov, ale ked poriadne zijuca rodina s detmi potrebuje statnu skolku, tak pre jej deti nie je miesto a je nutena vynakladat taketo financne ciastky, aby si zena udrzala zamestnanie po rodicovskej dovolenke

je to drzost absolutna, uz len za toto by sme ich mali vsetkych odvolat!!!

a este tu budem citat, ako je to pre bratislavske platy v pohode!!! a ako su tri roky takychto splatok pre rodinu s detmi v bratislave malina

maria1989
15. sep 2015

@celasapremenim vidím, že som ťa pekne vytočila. nepochopila si ma. alebo takto: ja som nepochopila, že 3 roky platenia škôlky je také strašné. z tvojej rozhorčenej reakcie vidím, že áno.
plne s tebou súhlasím v tom, že to nie je správne, ten nedostatok štátnych škôlok. skutočne nemám naštudované, koľko vlastne stojí štátna škôlka, ale tiež nerozumiem, prečo by niektoré deti mali za lacnejšie chodiť do štátnej a ostatné do drahej súkromnej.
ak si myslíš, že nenávidím a závidím tým v ba, je to tvoja vec. ja takéto výdavky vôbec nemám, len som vytiahla z týchto diskusií tento jeden údaj o tých škôlkach.

maria1989
15. sep 2015

@piacere presne... pred rokmi škôlky pozatvárali, lebo naša generácia si nechala deti na neskôr... a teraz chýbajú. aj na našom sídlisku ostala z 2 škôlok len 1, z druhej je nejaká hudobná škola, ktorá by mohla byť kdekoľvek.

celasapremenim
15. sep 2015

@maria1989 v pohode maria, ty ma nehnevas, mna hneva ten stav, ktory tu nastal
a naozaj uz som sa s par nazormi stretla, ako sme my v pohode
aj ked ideme na chalupu na stredne slovensko,, vsetci neznasaju bratislavcanov a myslia si, ze sme v prachoch nalozeni, kolko nas to stoji usilia, ako sme radi, ze vidime tata aspon v nedelu a ze fakt rodina s detmi tu nic neusetri a ak mas spravne nastavene priority, aj co ti ostane obuchas aspon na tie zazitky a vylety a dovolenky
a co je uplne akoze uz sranda, ze sme obaja vs a mame fakt dobre platy na sr (vo svajciarsku by sme mali tri baraky a sest aut v nasich profesiach) a aj tak to vylozime mesacne von na vsetko okolo, tak skutocne si neviem predstavit, ako zije stredoskolska rodina, kde teda rodicia nepodnikaju ale normalne pracuju, lebo v ba az taky super plat nemaju ani stredoskolaci

celasapremenim
15. sep 2015

@maria1989 bolo malo deti, ale dementi ako zavreli ,tak maju otvorit a nie podporovat fy kamaratov so sukromnym skolstvom skorumpovane, a to akoze ked das peniaze na sukromnu skolku, ani tam si si neni rovna....lepsie zazobani rodicia s lepsim sponzorstvom... mozu dat do skolky aj dieta s horuckou a ty drz hubu rodic ineho, bezne plateneho dietata, lebo mozu,, lebo peniaze su fajn pre tu skolku

maria1989
15. sep 2015

@celasapremenim ja som sa tu raz v podobnej diskusii pýtala, že na čo majú ľudia v BA také veľké výdavky (keďže potraviny, nájom, energie sú cca rovnaké).. tak vraj presne na škôlky, hypo... a ostatné ako služby, reštiky, vraj niektoré platia i u gynekológa... tá škôlka je fakt svinstvo... hypo - jednoducho ceny bytov v BA sú strašidelné a hypo je tomu primerané, to každý chápe... a tie služby, to je rozdiel nielen v cenách medzi východom a západom, ale aj v tom, že na východe si mnoho ľudí tieto "iné služby" dovolí... proste do rešty nejdem, na dovolenku nejdem, lebo na to nemám, tak čo urobím, odsťahujem sa do BA a nadávam ďalej 😀
ale to ja len tak s humorom... aj keď je to skôr na zaplakanie.. len toto zasa tu rozvíjať, o chvíľu mi nejaká žienka poradí, nech si teda urobím lepšiu školu, naučím sa ďalší jazyk a vypadnem makať do zahraničia

zeriempizzu
15. sep 2015

@celasapremenim napriklad ja tvoju rozhorcenost nechapem. Preco by mali byt skolky zodpovednostou statu? Dieta je tvoje, predpokladam ze stat ta k sulozeniu a jeho splodeniu tiez nenutil tak preco by mal zabezpecit lacnu statnu skolku? Je to pekne nieco take mat k dispozicii, ale mat na to nebodaj pravo? Chod sa osprchovat a ukludnit.

maria1989
15. sep 2015

@zeriempizzu nie je to zodpovednosť štátu, ale mala by tu platiť rovnosť. buď pre všetky deti štátne škôlky, alebo pre žiadne.

zeriempizzu
15. sep 2015

@maria1989 preco rovnost v skolke a inde nie? Inde rovnost neexistuje.

maria1989
15. sep 2015

@zeriempizzu jasné že neexistuje. len v tejto sfére, čo sa týka deciek, sa čudujem, že neexistuje, nakoľko napr. rodičák majú matky bez rozdielu rovnaký... či robia nerobia robili blablabla... prečo nie škôlku? nuž ale je to tak, a ja zákony meniť +nepôjdem

zeriempizzu
15. sep 2015

@maria1989 vidis uz v tomto je nerovnost - matka co nikdy nepracovala ma vascinu casu taky isty prispevok od statu ako ta co makala a platila velke odvody. Takze sa treba prestat spoliehat na stat ci kadekoho a zacat sa o svoje deti starat vlastnym pricinenim.

maria1989
15. sep 2015

@zeriempizzu najlepšie zrušiť tieto peňažné príspevky 😀 a o chvíľu sa prestanú rodiť noví daňoví poplatníci 😀 toto vláda nedopustí 😀

viera27
15. sep 2015

@maria1989 ano, so skolkami je to tvrde. Na druhej strane je to aj o ludoch.matky, ktore su na materskej s jednym, ale starsie hodia do skolky. Pripadne ako moja sesternica, je sama doma, ale dieta ( s ktorym je na tej materskej) v skolke, lebo zakon dovoluje pri predlzenej materskej dieta umiestnit aj tak do skolky aspon na par hodin. Tak som tomu vyrozumela.som cumela....

fuska
15. sep 2015

Jeej, aka pekna diskusia. 😀 Tak ja dostavam rodicak a dvoje pridavky a staci mi. 😀 Kebyze je viac, nenahnevam sa, ale som spokojna.

maria1989
15. sep 2015

@fuska 😀 😀

maria1989
15. sep 2015

@viera27 na toto mi moje kamošky povedali, že nech si skúsim byť s deťmi doma, že by som sa zbláznila. preto dajú staršie do škôlky, nie kvôli socializácii a blabla 🙂

dai
15. sep 2015

@maria1989 ale preboha... to mi fakt chces tvrdit ze my tu rodime danovych poplatnikov ? ja som v prvom rade chcela dieta, az v druhom ma zaujimalo ci mi stat aj nieco da z toho co som si naodvadzala... a zistila som ze mi da velky P.D... napriek tomu tie deti mam 😖
@viera27 tak to je uz len vychcanost tych zien - aj tu na koni je ich kopu ( dieta nenormalne chore ze oni potrebuju s nim byt doma a akonahle dostanu prispevok tak ho supnu na 8 hodin do skolky 😉 )

maria1989
15. sep 2015

@dai ty áno. aj iné ženy. a poniektoré si to možno aj spočítajú. ja netvrdím, že je to tak, je to len môj subjektívny názor 🙂

mircalla
15. sep 2015

inak mne maleho uz pred rokom zobrali do statnej, ale nedala som ho, chodi stale do sukromnej
zial statnu skolku v BA zatvaraju o 17 hod...(a ak pridete o 16.45 uz na vas zazeraju), nemam sancu...malokto v BA konci o stvrtej, pol piatej....proste pracovna doba do 17-18 hod....a casto to tak maju obaja rodicia...snad okrem nejakych mensich flexibilnych firiem a statnej spravy
takze som viac menej nutena ho stale davat do drahej sukromnej....a tiez nemam ako pokryt vsetky dni volna,ked su statne skolky zatvorene....ziadne babky poruke 24/7

yukki
15. sep 2015

Dobrý plat je podľa mňa taký, pri ktorom si za bežného neplýtvavého životného štýlu dokáže rodina utvoriť takú rezervu, aby pri drahšej oprave auta...úhyne práčky, chladničky...škole v prírode dvoch detí či tábore...nákupe dreva na zimu...aby nemuseli ísť do pôžičky..

alaguema
15. sep 2015

@zeriempizzu rodičovský príspevok, rovnako ako aj prídavky na dieťa nemajú súvis s odpracovanými rokmi. Dostávali sme to aj my, ktorí sme celé tie roky odvádzali niekde mimo SR, tiež by som sa mohla pozastavovať nad tým, kam tie moje peniaze šli, rovnako ako sa môžem pozastavovať nad tým, kam idú teraz...viem si zhruba predstaviť. Takže toto do tejto témy podľa mňa nepatrí. V mš by každopádne mali byť uprednostnené deti zamestnaných rodičov. Žiaľ, nič nie je ako by malo byť a to je asi jediná istota, okrem tej poslednej, na ktorú sa môžme spoľahnúť 😎 Čo sa týka otázky, zdá sa mi podivná...Dobrý plat je taký, ktorý dotyčnej osobe stačí. Ak sa človiečik presťahuje do BA za vidinou lepšieho života a vidina ostane vidinou, tak má stále aj iné možnosti. "Závisť" zvyšku slovákov voči blavákom je často tiež len taká vidina 😀 Teda ja osobne mám dojem, že fakt nie je čo závidieť.

mircalla
15. sep 2015

Naroky zamestnavatela na cloveka v BA su casto krat dost vysoke....aj dlzka pracovneho casu je dost...co ide na ukor casu s dietatom....samozrejme zavisi na sikovnosit rodica,ako to dietatu vykompenzuje.....vikendy, vecery.....ale take, ze dam dieta na osmu do skolky a stvrtej - pol piatej sme doma, to takmer neexistuje..pokial su obaja zamestnani
BA ma svoje vyhody ale aj nevyhody

maria1989
15. sep 2015

@mircalla aj v KE sú 😀 za minimálnu mzdu trojsmenka za pásom 😀