Bude umelá inteligencia zlepšovať pracovné podmienky?
Dobrý večer ,cim ďalej častejšie počúvam a čítam ako umelá inteligencia nahrádza ľudí a veľa ľudí prichádza o prácu.
Čo keď ja pracujem,kde mňa AL nedokáže nahradiť,môžeme čakať lepšie pracovné podmienky,lepšie ponuky a lepšie mzdy?lebo som si istý,že ľudia čo robili prácu,kde ich dokáže AL nahradiť by moju prácu nechceli a ani nevedeli vykonávať.🤔
nie je to AL, je to AI = Artificial intelligence. i ako ihla 🙂
@anonym_babcc0
Vidííííš a zas som múdrejší. A dokonca mi to ani tu nestihli opraviť. A mňa nedokáže AI nahradiť...🤣🤣🤣
len pre zaujimavost, aku pracu vykonavas? nieco špecificke manualne?
AI je zatial v plienkach... za cca 24 mesiacov (co to "pustili" medzi ludi) sa ukazuje, co vsetko dokaze (a co nedokaze ... zatial)... Ale velmi malo profesii bude v strednodobom horizonte neohrozenych si myslim... manualne prace duplovane... take videa s robotmi som videl, ze az.. a vsetko je len otazkou casu... teraz sa uz AI vyvija sama...
@anonym_autor
V 19 storoci prisla priemyselna revolucia a teraz zacala AI
bude to zaujmave
Vsak ani nevies, ako sa to pise a co to znamena. Ale mudrovat treba🙄
@anonym_babcc0
Vidííííš a zas som múdrejší. A dokonca mi to ani tu nestihli opraviť. A mňa nedokáže AI nahradiť...🤣🤣🤣
@anonym_autor https://www.quark.sk/aj-ai-sa-myli/
.... inak.... boze .....co je to AL???
chudaci
tvorcovia filmu Matrix vysvetlili co je a.i. v roku 1999, a ludia dnes su este stale mimo...???
tento tyzden mi tiez nejaky vypatlanec napisal ze nevie, co je to a.i., a potom cely prekvapeny "ai je chatgpt????"
Co takto najskor sa poriadne informovat a vzdelavat, a az potom vypisovat a riesit?
Mna viac trapi teraz, kolko samovrazd a vrazd este chatgpt a AI gemini sposobia, uz ich bolo dost. Zacni poriadne sledovat spravy.
@anonym_autor
V 19 storoci prisla priemyselna revolucia a teraz zacala AI
bude to zaujmave
@anonym_5ace88 samovrazdy su vzdy zaujimave.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-m...
@anonym_autor ai ma takú spotrebu vody na chladenie že skôr skapeme z toho ze nie je voda a potom nás nahradí..
@anonym_autor ja pracujem v odbore, ktorý dokáže AI nahradiť. Zatiaľ mi cšak AI len pridala robotu 🤣. Ale teda aj skrátila niektoré procesy a zvýšil sa mi plat, vďaka tomu, že som investovala svoj čas a naučila sa s AI pracovať.
@anonym_autor ai ma takú spotrebu vody na chladenie že skôr skapeme z toho ze nie je voda a potom nás nahradí..
@anonym_b81da6 na 5-50 promtov (záleží od zložitosti) sa minie do 1l vody. Na výrobu 1ks trička sa minie 2700 litrov vody. My sme boli mŕtvy už v roku 1989, keď začal fast fashion priemysel. AI je malý doťuk.
AI je zatial v plienkach... za cca 24 mesiacov (co to "pustili" medzi ludi) sa ukazuje, co vsetko dokaze (a co nedokaze ... zatial)... Ale velmi malo profesii bude v strednodobom horizonte neohrozenych si myslim... manualne prace duplovane... take videa s robotmi som videl, ze az.. a vsetko je len otazkou casu... teraz sa uz AI vyvija sama...
@anonym_a5f037 no bohovsky sa vyvíja - aspoň teda model chatgpt. Ten halucinuje stále rovnako a stále nie je schopný primerane odpovedať na otázky a plniť aj jednoznačne zadania k vyhľadávaniu relevantných info Až na tretí krát sa omluvi, že jeho chýba, že mi to mal povedať hneď a nie až na dve-tri upozornenia 😂😂😂
@anonym_babcc0
@anonym_autor
@anonym_autor kde pracujes? Ked ta nenahradi AI tak ta nahradi iny clovek.
Tak ludi, co cistia zumpy sa to fakt nedotkne 😅 a je vela miest, ktorych sa AI nedotkne. Avsak ak taky mudry clovek sa pusti do toho, co ty robis, tak ta lahko nahradi 🙂
Okrem AI máme automatizáciu vo všetkých smeroch. Mimo iného je Slovensko momentálne zaujímavé už viac ako rol a pol pre zahraničnú pracovnú silu, prúdia tu kvalifikovaní filipínci, uzbeci, vietnamci, indovia apd. Tí postupne zapĺňajú miesta, kde nie je dostatok kvalifikovanej pracovnej sily.
@anonym_a5f037 no bohovsky sa vyvíja - aspoň teda model chatgpt. Ten halucinuje stále rovnako a stále nie je schopný primerane odpovedať na otázky a plniť aj jednoznačne zadania k vyhľadávaniu relevantných info Až na tretí krát sa omluvi, že jeho chýba, že mi to mal povedať hneď a nie až na dve-tri upozornenia 😂😂😂
@anonym_b8e5d1 no, možno neni chyba v AI ale v tebe a v tom, že nevieš s AI komunikovať. To nie je kamarát na čete ale len výpočtová technika. Môžem ti povedať, že aj taký Chatgpt aj Gemini, či Claude sú už fakt High, keď ich použiješ správne.
@anonym_b8e5d1
Nasi pravnici sa babrali 2 tyzdne s komplikovanym
"put and call contract" a kupec zacal tlacit, tak sme dali contract do AI ta za sekundu vyplula 4 stranovu perfektnu analyzu , kontrakt zmeneny a podpisany.
Takze ty sa nevyvijas, neviem ci vies, ale za normalne AI sa plati, " TANSTAAFL - there is no such thing as a free lunch"
Cheers
...Napríklad moje dieťa začalo tvoriť vlastné scenáre a baví ju to. Veľmi... A ja už premýšľam, ako ju nenápadne presmerovať, lebo to je za mňa presne tá časť ľudstva, čo ostane bez práce. 🙂 Samozrejme, myslím to nadnesene, nejdem ju brzdiť. Ale bude to za mňa niečo také, ako rozhodnúť sa, či si kúpim plyšáka za 10 eur v Dráčiku alebo ho nechám uháčkovať za 50€ u pani Katarínky.
No.. ak v tvojej praci ty vies vyuzit ai, tak ti to pracu zlahci, ak si nenahraditelna, a stroj to za teba naurobi = tak sa ti nepohorsi. ALE nemozeme povedat, ci sa ti polepsi, pretoze ludia, ktorych AI nahradi si budu hladat uplatnenie v sektoroch, kde AI nie je, tym sa tam prave mzdy mozu aj znizit, ak bude viac ponuky ako dopytu. Pracovat s AI, je ako mat xy zamestnancov pod sebou, cize napr pouzivame AI v IT, realne jeden clovek si tam vie "nastavit" xy AI-zamestnancov, co makaju za neho. V praxi v tomto roku AI nahradza napr callcentra, biele goliere vo velkej miere, spracovanie dat, rozne virualne asistentky, ale aj junior uctovnici, pravnickych asistentov, ale aj markteing, kreativcov... v bezpeci su aj do buducna remeselnici, ucitelia, zdravotne sestry atd atd.. :DD niekoho koho ruky a um nemozno nahradit len tak pocitacom, robotom.. napr skladnici uz su tiez roboticki 🙂 To su take veci co ma napadnu.. par podcastov o AI som prednedavnom napozerala...
na to ze by niekto nevedel tvoju pracu vykonavat/nechcel, sa netreba spoliehat, ked ludia musia raz dva sa "prestavia" a naucia.
@anonym_b8e5d1
Nasi pravnici sa babrali 2 tyzdne s komplikovanym
"put and call contract" a kupec zacal tlacit, tak sme dali contract do AI ta za sekundu vyplula 4 stranovu perfektnu analyzu , kontrakt zmeneny a podpisany.
Takze ty sa nevyvijas, neviem ci vies, ale za normalne AI sa plati, " TANSTAAFL - there is no such thing as a free lunch"
Cheers
@anonym_5ace88 tiez som riesila pravnicky problem, cezhranicny... :DD a nechcelo sa mi pravnika hladat.. supla som to do chatgpt, vyplula mi za sekundu riesenie... potom za par minut som mala listy, s adresami (hladala po nete), v troch jazykoch.. vytlacila som, poslalal som.
@anonym_b8e5d1 no, možno neni chyba v AI ale v tebe a v tom, že nevieš s AI komunikovať. To nie je kamarát na čete ale len výpočtová technika. Môžem ti povedať, že aj taký Chatgpt aj Gemini, či Claude sú už fakt High, keď ich použiješ správne.
@anonym_732ce0 jasné, je moja chýba, že AI sa dopúšťa aj základných faktografickych chýb - hlavne ak s ňou komunikujem v rámci svojho odboru. A keď ju upozorním na chybu tak je schopná sa niekedy opraviť a niekedy vygeneruje ešte druhú chybu. A dnes som mal len takú nezáväznú diskusiu o športe a také bludy mi porozprávala o jednom top futbalovom tíme, že vlastne ani nevedela že tí hráči sú z daného tímu dávno dávno preč. To je tiez moja chýba? 😂😂😂 Pritom sa mala vyjadriť k súčasnému tímu a hráčom. A ak aj náhodou k niečomu prístup nemá, tak ona to hneď nepovie, ona si rada vymyslí. A takéto nedostatky by sa nemali objavovať ani vo free verzii, nie to ešte platenej. A tiež som zahliadol asi dve diplomové práce, kde AI mala nemalý podiel. Čo .myslis, akej kvality tie práce boli? Nie ďakujem, radšej svoj rozum a hľadanie a AI len keď potrebujem rýchlo krátku odpoved alebo navedenie.
@anonym_732ce0 jasné, je moja chýba, že AI sa dopúšťa aj základných faktografickych chýb - hlavne ak s ňou komunikujem v rámci svojho odboru. A keď ju upozorním na chybu tak je schopná sa niekedy opraviť a niekedy vygeneruje ešte druhú chybu. A dnes som mal len takú nezáväznú diskusiu o športe a také bludy mi porozprávala o jednom top futbalovom tíme, že vlastne ani nevedela že tí hráči sú z daného tímu dávno dávno preč. To je tiez moja chýba? 😂😂😂 Pritom sa mala vyjadriť k súčasnému tímu a hráčom. A ak aj náhodou k niečomu prístup nemá, tak ona to hneď nepovie, ona si rada vymyslí. A takéto nedostatky by sa nemali objavovať ani vo free verzii, nie to ešte platenej. A tiež som zahliadol asi dve diplomové práce, kde AI mala nemalý podiel. Čo .myslis, akej kvality tie práce boli? Nie ďakujem, radšej svoj rozum a hľadanie a AI len keď potrebujem rýchlo krátku odpoved alebo navedenie.
@anonym_b8e5d1 znovu, 1. Je to výpočtová technika, nie encyklopédia ani kamarát 2. Treba vedieť správne promptovať 3. Overovanie informácii fungovalo aj pred AI, rovnako ako bludné a mylné info a to ich písal človek, nie výpočtová technika. 4 ešte raz je to stále len výpočtová technika a treba sa k nej tak stavať. Treba jej dať informácie na spracovanie, nie ňou informácie zisťovať a hľadať. Čiže znovu sa dostávame k tomu, že je to tvoja chyba, lebo s AI nevieš pracovať. Čo nie je hanba, lebo to nevie drvivá väčšina ľudí, ktorí sa len slepo pýtajú (a často neoverujú info)
No len si treba davat pozor na to, ze chatgpt pravnik, uz par advokatov a dokonca aj sudcov nacapali na tom, ze si pomahali s chatgpt - ten blbec ked nieco nenajde tak si to vymysli a este ti da aj jurisprudenciu a zakon s cislom a rokom odzakonenia a je to blbost
No len si treba davat pozor na to, ze chatgpt pravnik, uz par advokatov a dokonca aj sudcov nacapali na tom, ze si pomahali s chatgpt - ten blbec ked nieco nenajde tak si to vymysli a este ti da aj jurisprudenciu a zakon s cislom a rokom odzakonenia a je to blbost
@anonym_9dc760 ano vymyslene paragrafy som aj ja zazila, ale vies.. to zase odbornost sa ukaze odbornikov, proste najde mi, poradi mi = skontrolujem si ak to neviem a nepouzijem to v praxi bez overenia :D

nie je to AL, je to AI = Artificial intelligence. i ako ihla 🙂