icon

Človek zo zahraničia pracujúci na Slovensku

21. sep 2022

Pekný večer. Mám otázku hádam mi tu niekto poradí. Mám kamarátku ktorá je z Českej republiky ale chce ísť pracovať tu na Slovensko. Nevyzná sa v tom tak by ma zaujímalo či neviete niekto čo kde a ako musí vybaviť keď chce ísť pracovať na Slovensko ale žiť chce naďalej v ČR? Veľmi by jej to pomohlo pretože na úradoch sa dozvedela dokopy nič 😄😄 ďakujem

kate211
•
21. sep 2022

No nic. Pride zamestna sa, zamestnavatel ju prihlasi k ZP. A bude dochadzat.

martinkatinka
•
21. sep 2022

Pracovnu zmluvu

kate211
•
21. sep 2022

A este by bolo dobre odhlasit sa zo ZP v CR, pretoze bude zo zakona poistena na SK. Takze zajst na ZP. Ak bola predtym na UP, potom priniest pracovnu zmluvu na UP. Ak nebola tak nic

bluemoon24
•
22. sep 2022

Pokud na Slovensku nechce zit, jen pracovat, tak je to celkem jednoduche - zamestna se, zamestnavatel ji prihlasi do ZP a na socialku, kamaradka at si pak vyzada formular S1 ze slovenske pojistovny (aby mohla vyuzivat preventivni lekarskou peci na Slovensku i v Cesku), pokud prechazi z prace do prace, tak nic, pokud je na UP, tak dolozit, ze pracuje na SK. A ano, az bude prihlasena ve slovenske pojistovne, tak do ceske posle formular, ze je pojistena na Slovensku, at ji odhlasi 🙂

autor
•
27. sep 2022

Ona už prihlásená na Slovensku ZP aj na sociálke je, akurát čaká na kartu poistenca už mesiac a stále nič tak nevie čo teraz nemáte niekto skúsenosti či to tak dlho trvá alebo čo?

bluemoon24
•
27. sep 2022

Ano trva to dost dlouho, ale na pobocce ji vydaji papirovou karticku + formular o EU pojisteni, to zatim bude pouzivat misto toho

autor
•
27. sep 2022

@bluemoon24 to mala dostať v Slovenskej pobočke? Pretože nedostala nič také

bluemoon24
•
28. sep 2022

Ano, ja jsem to dostala v Dovere na pobocce, oboji

seblicek
•
28. sep 2022

Ak je to už nejak dlho a stále tak povediac nič neprišlo, tak nech sa ide na pobočku informovať. Na každej sa vedia pozrieť do systému, či sa náhodou nestala niekde nejaká chyba