icon

Čo napísať a čo nenapísať do životopisu?

7. aug 2025

Ahojte žienky tie ktoré sa vyznáte potrebovala by som poradiť. Počas VŠ som mala dieťatko a VŠ som kvôli tomu nedokončila. Teraz pôjde do jasliciek a chcem sa uchádzať o jednu konkrétnu prácu ktorá má veľmi zaujala. Neviem však čo je vhodné uviesť do životopisu a čo nie. Uvediem tam to štúdium, následne jeho prerušenie. Mám tam potom uvádzať aj nástup na RD? Neviem či sa to tam má písať či nie. Nerada by som aby ma zavrhli len kvôli tomu že mám malé dieťa ale na druhej strane chcem byť k nim úprimná a nezatajovat to čiže na pohovore by som to určite povedala aj tak. Ďalšim bodom sú pracovné skúsenosti. Mala som mnoho brigád počas strednej a VŠ avšak žiadna ani okrajovo nesúvisela s touto prácou o ktorú sa chcem uchádzať. Boli to také typické študentské brigády ako časníčenie, v sklade a pod. Mám to tam uvádzať alebo je to bezpredmetné? Práca o ktorú sa idem uchádzať má spojitosť s tým čo som študovala na VŠ. Ďakujem tým čo mi viete poradiť som v tomto celkom nováčik

tahomi
7. aug 2025

Nedostudovana VS = ziadna VS.
Brigady pocas VS, ktore nesuvisia s danou poziciou = ziadne pracovne skusenosti.
A urcite nie MD/RD do zivotopisu, co to ma s pracovnymi skusenostami?

vroni
7. aug 2025
@anonym_autor

@vroni áno ja určite plánujem ešte študovať externe inú školu len si musím nájsť prácu lebo aj na to treba nejaké financie a potrebujeme z niečoho žiť. Trochu sa to tu zvrhlo v podstate som chcela len radu čo dať a nedať do životopisu ale chápem že to môže vyzerať že som neschopná alebo tak.. uvidíme no prinajhoršom si ma nezavolaju a skúsim to inde. Ale veľmi by ma bavila ta práca oslovilo ma to

@anonym_autor, hm, napísať dobrý motivačný list, aj keď neviem, či budúceho zamestnávateľa naozaj nadchnes plánom začať študovať/doštudovať. Tam by som bola veľmi opatrná. Teoreticky áno, prakticky.... Skôr nie...

autor
7. aug 2025
@melanta

Autorka, ešte niečo, aby som nevyznela iba negatívne voči tebe - ak sa zaujímaš o nejakú pracovnú pozíciu a zavolajú ťa na pohovor, nestavaj na nedokončenom vzdelaní. Stavaj na tom, prečo chceš danú prácu robiť, ako ju budeš robiť, ako budeš k práci pristupovať, akého kolegu v tebe získajú. Stavaj na tom, čo vieš ponúknuť. VŠ vzdelanie ponúknuť nevieš, tak neponúkaj ani nejaký ten čas strávený na danej VŠ. Stavaj na tom, kto si ako človek. Ak ide o pozíciu, na ktorej nie je nevyhnutná VŠ a dlhoročná prax, tam mi je jedno, či ide o človeka s praxou, bez, čo robil predtým, čo študoval. Zaujíma ma, aký je to človek, či z neho ide pokora, veselosť, pozitivita, nadšenie, či na mňa pôsobí, že bude dôsledný a zodpovedný. Na druhej strane, ak zaregistrujem na nejakú otázku výhovorky namiesto argumentov, ak zacítim ješitnosť, aroganciu, tak aj keby bol majster sveta, nemám záujem. Úspech vieš v mnohých oblastiach získať ja bez VŠ, stačí byť dobrý a šikovný človek.

@melanta ďakujem. Ak by ma zavolali budem sa fakt snažiť ja by som si možno aj vazila príležitosť takejto práce viac ako niekto kto si môže vyberať ako čerstvý absolvent VŠ. Mimochodom ten kto vyštudoval tu VŠ na ktorej som bola ja by na túto pracovnú pozíciu ani nereagoval lebo je to podpriemer nástupného platu a možnosti pre tých ľudí. Dúfam že to nevyznelo blbo ale asi ma chápeš. Mám v sebe nejakú pokoru a chápem že veci nie sú len tak a že mi neprídu do lona samé a že treba tvrdo pracovať. To sa zatiaľ o mojich stále študujúcich rovesníkoch veľmi povedať nedá. My sme zaujímavá veková skupina ktorá čaká hneď všetko a bez pričinenia.

chrobak7
7. aug 2025
@melanta

@slniecko39 ak by mali obe iba SŠ (keďže neukončená VŠ sa rovná žiadna VŠ), obe by boli bez relevantnej praxe, tak rozhodoval by dojem, pocit, intuícia, to ako komunikujú. To, čo bežne rozhoduje, ak máš dvoch kandidátov, ktorí sú na tom rovnako z pohľadu vzdelania aj praxe. Dieťa neriešim a ani som nikdy neriešila, či ženy majú malé dieťa alebo dokonca viac malých detí, nikdy to pre mňa nebola prekážka, aby som ženu prijala do tímu.

@anonym_autor
"ja by som ju dostudovala samozrejme externe. Ale táto škola sa študovať externe nedá. Je možnosť len denné štúdium čo je pre mňa popri práci a dietati žiaľ nerealizovateľné časovo. Nie na všetkých školách je taká možnosť. Od človeka ktorý prijal stovky ľudí by som očakávala že takúto triviálnu záležitosť bude ovládať, prepáč. "

Nedokončila si školu, nemala si žiadny riadny trvalý pracovný pomer, prax minimálna - z nejakých brigád ... a ty sa osopíš na niekoho, kto v robí v obore? Že ti napísala niečo, čo nie je v súlade s tvojim názorom?

Napíš si do životopisu, čo len chceš. S takýmto tvrdohlavým a konfliktným prístupom si len na pohovoroch zabuchneš za sebou dvere. Som zvedavý, či ťa vôbec pozvú na pohovor.

@melanta

kaca222
7. aug 2025
@vroni

@kaca222, nie je problém si zistiť čokoľvek. Akurát, že uchádzač, o ktorom si to "zistíte" vás môže kvôli tomu žalovať. Choré je, že si podobné veci vôbec zisťovať chcete.

@vroni áno, je veľmi ťažké si otvoriť niekoho profil na Facebooku, naozaj 😃 nech tu zase nedúcham vášne, to, že má malé deti ma neodradí, to, že by zdieľal príspevky o chemtrails už hej 🤣

billy_jean
7. aug 2025
@tahomi

Nedostudovana VS = ziadna VS.
Brigady pocas VS, ktore nesuvisia s danou poziciou = ziadne pracovne skusenosti.
A urcite nie MD/RD do zivotopisu, co to ma s pracovnymi skusenostami?

@tahomi nesúhlasím. Ak niekto študuje 2 roky FEI - programovanie, prejde si algoritmy, základné programovacie jazyky OOPP, IoT, databázy, gameDEV základy, ale nedoštuduje lebo rodinné dôvody/zdravotné dôvody, tak aj tie dva roky môžu byť pre jeho kariéru prínosom a chcem to vidieť v CV, ak sa hlási na relevatnú entry level pozíciu v IT. Podobné je to pri študentovi ekonomiky, ktorý nedoštudoval, ale hlási sa na junior účto pozíciu. Má základy účtovníctva, štatistiky, práce s excelom a úvodu do podvojného účtovnícva - čiže overview o účto má. Na druhej strane to nepomôže niekomu, kto bez titulu pracovať v danom odvetví nemôže – napríklad farmaceut, lekár, advokát, architekt, učiteľ, kde je vysokoškolské vzdelanie zákonnou podmienkou na výkon povolania.

Ak nemá žiadne skúsenosti, je fajn vidieť, že človek počas štúdia niečo robil. Nerozpisuje to detailne - ale sezónne, brigádnické práce v gastre, v sklade, v obchode, aktívny predaj apd.
Akonáhle kandidát získava skúsenosti, tak brigády a part - time joby, hlavne tie mimo odbor zo CVčka sú nahradené pracovnými skúsenosťami.
MD/RD nie je síce pracovná činnosť, ale poskytuje to informáciu o tom, čo kandidát robil tri roky, keď ani neštudoval, ani nepracoval.

kaca222
7. aug 2025
@anonym_autor

@melanta ja by som ju dostudovala samozrejme externe. Ale táto škola sa študovať externe nedá. Je možnosť len denné štúdium čo je pre mňa popri práci a dietati žiaľ nerealizovateľné časovo. Nie na všetkých školách je taká možnosť. Od človeka ktorý prijal stovky ľudí by som očakávala že takúto triviálnu záležitosť bude ovládať, prepáč. Ty berieš ako jediné relevantné ťažkú chorobu. Čo už tak ty by si ma teda nezamestnala. Možno niekto kto aj vie ako to chodí v prípade niektorých VŠ na to bude nahliadať inak

@anonym_autor tak za mňa máš rozhodne plus oproti niekomu, kto skončil len SŠ. Samozrejme záleží od pozície, ale ozaj si nemyslím, že pre každého zamestnávateľa by bolo mínus, že si školu nedokončila. A aj keby to nie je kvôli životnej situácii, ale napríklad preto, že zistíš, že ťa tá škola nebaví a chceš robiť niečo iné, tak keď si to adekvátne obrániš a vysvetlíš, tak by som si povedala že Aha, tento uchádzač vie čo chce od života. Mám viacero úspešných kamarátov s nedokončenou VŠ, jednému dokonca chýbalo len urobiť diplomovku.

chrobak7
7. aug 2025
@anonym_autor

@melanta nejdem sa s tebou hádať áno tá lekárka mohla dokončiť denne ale predpokladám že mala podporu rodiny alebo niekoho kto jej či pomohol s deťmi alebo finančne pretože pochybujem že bola hodiny zároveň v práci a zároveň v škole. Každý máme iné možnosti a ja hrám s kartami ktoré mám.

@anonym_autor "Každý máme iné možnosti a ja hrám s kartami ktoré mám." - ty chceš hrať s kartami, ktoré nemáš. Nemáš vysokú školu, tak sa netvár, že máš 1/3 vysokej školy. Nemáš. Máš maturitu. Je jedno, prečo VŠ nemáš. Ak budeš mať v ruke diplom, potom môžeš povedať, že máš VŠ. Nie to, že na VŠ chceš ísť. To zamestnávateľa nezaujíma.

autor
7. aug 2025
@billy_jean

@tahomi nesúhlasím. Ak niekto študuje 2 roky FEI - programovanie, prejde si algoritmy, základné programovacie jazyky OOPP, IoT, databázy, gameDEV základy, ale nedoštuduje lebo rodinné dôvody/zdravotné dôvody, tak aj tie dva roky môžu byť pre jeho kariéru prínosom a chcem to vidieť v CV, ak sa hlási na relevatnú entry level pozíciu v IT. Podobné je to pri študentovi ekonomiky, ktorý nedoštudoval, ale hlási sa na junior účto pozíciu. Má základy účtovníctva, štatistiky, práce s excelom a úvodu do podvojného účtovnícva - čiže overview o účto má. Na druhej strane to nepomôže niekomu, kto bez titulu pracovať v danom odvetví nemôže – napríklad farmaceut, lekár, advokát, architekt, učiteľ, kde je vysokoškolské vzdelanie zákonnou podmienkou na výkon povolania.

Ak nemá žiadne skúsenosti, je fajn vidieť, že človek počas štúdia niečo robil. Nerozpisuje to detailne - ale sezónne, brigádnické práce v gastre, v sklade, v obchode, aktívny predaj apd.
Akonáhle kandidát získava skúsenosti, tak brigády a part - time joby, hlavne tie mimo odbor zo CVčka sú nahradené pracovnými skúsenosťami.
MD/RD nie je síce pracovná činnosť, ale poskytuje to informáciu o tom, čo kandidát robil tri roky, keď ani neštudoval, ani nepracoval.

@chrobak7 jediný kto sa osopuje si ty. Ja som len vysvetlila svoju situáciu. A ešte som tam aj dopísala prepáč aby som sa @melanta nedotkla. Ja som to nemyslela zle. A ja som sa ani nepýtala či VŠ uvádzať či nie ja ju tam uvediem. Pýtala som sa na RD a na brigády

A tu @billy_jean je príklad toho že niekto chápe ako som to myslela. Že proste to že tam napíšem tu VŠ mne osobne môže pomôcť. Nehovorím že je to tak pri všetkých školách.

autor
7. aug 2025
@chrobak7

@anonym_autor "Každý máme iné možnosti a ja hrám s kartami ktoré mám." - ty chceš hrať s kartami, ktoré nemáš. Nemáš vysokú školu, tak sa netvár, že máš 1/3 vysokej školy. Nemáš. Máš maturitu. Je jedno, prečo VŠ nemáš. Ak budeš mať v ruke diplom, potom môžeš povedať, že máš VŠ. Nie to, že na VŠ chceš ísť. To zamestnávateľa nezaujíma.

@chrobak7 čítaš a vysvetľuješ si moje odpovede po svojom. Ja som reagovala na konkrétnu vec v tej odpovedi len by si musel čítať medzi riadkami. Ale to sa ti nechce. Ja už na teba reagovať nebudem pripadá mi že si si sem prišiel vybiť zlosť

autor
7. aug 2025
@kaca222

@anonym_autor tak za mňa máš rozhodne plus oproti niekomu, kto skončil len SŠ. Samozrejme záleží od pozície, ale ozaj si nemyslím, že pre každého zamestnávateľa by bolo mínus, že si školu nedokončila. A aj keby to nie je kvôli životnej situácii, ale napríklad preto, že zistíš, že ťa tá škola nebaví a chceš robiť niečo iné, tak keď si to adekvátne obrániš a vysvetlíš, tak by som si povedala že Aha, tento uchádzač vie čo chce od života. Mám viacero úspešných kamarátov s nedokončenou VŠ, jednému dokonca chýbalo len urobiť diplomovku.

@kaca222 ďakujem za povzbudivé slová

chrobak7
7. aug 2025
@billy_jean

@billy_jean Zamestnávatelia nie sú blbí, vedia, že škola toho veľa absolventovi nedá. Ak niekto má ako píšeš 2 roky ekonomickej univerzity, tak z účtovníctva vie akurát tak prd. Radšej zoberú niekoho, kto miesto tých 2 rokov školy robil v nejakej firme na oddelení účtovníctva. Ten toho vie viac, ako ten s tou VŠ.

kaca222
7. aug 2025
@vroni

Cezo mňa neprejde životopis, v ktorom je materská. Mňa zaujímajú pracovné skúsenosti a nie počet detí. Pokiaľ žena považuje materskú za natoľko relevantnú, že si ju vypíše do PRACOVNEHO životopisu, su evidentne jej priority niekde inde ako v práci. Na medzeru sa pripadne spytam na pohovore, ak na to príde reč, ale skutočne mi je fuk, či bola žena pat rokov doma s trojcatami alebo na ceste okolo sveta či dobrovoľne zbierala odpadky v Tibete. Kombináciu nedokončená VS kvôli dieťaťu by som považovala za vražednú. Považujem ju za vražednú aj v realite, ale ako personalista hneď dvojmo. Školu možno bez problémov prerušiť a dokončiť neskôr. Nedokončit školu, lebo mám dieťa je názorna ukážka neschopnosti zmanagovat vlastný život. Sorry. (Áno, vôbec nepochybujem o tom, že dieťa nemá otca, autorka rodičov ani príbuzných a študovala minimálne molekulárnu astrofyziku na harvarde) Takže nie, do cv nepatrí ani materská a ani nedokončená VS, keď by som sa veľmi chcela vyťahovať, medzi "ostatné" spomeniem 1-3-5 semestrov VS, inak len tie brigády

@vroni Ak ide o pracovnú pozíciu, kde sa predpokladá aj kontakt s deťmi, môže mať uchádzačka s materskou v životopise výhodu oproti uchádzačke s nulovou skúsenosťou s deťmi. Ale tak očividne nie u teba 😃

chrobak7
7. aug 2025
@anonym_autor

@chrobak7 čítaš a vysvetľuješ si moje odpovede po svojom. Ja som reagovala na konkrétnu vec v tej odpovedi len by si musel čítať medzi riadkami. Ale to sa ti nechce. Ja už na teba reagovať nebudem pripadá mi že si si sem prišiel vybiť zlosť

@anonym_autor Nie, pýtala si sa na niečo. odpovedali sme ti a ty si začala prskať, lebo sa ti odpovede nepáčili. Si konfliktný typ, čo neuzná iný názor. Viac tu nie je čo povedať.

autor
7. aug 2025
@chrobak7

@anonym_autor Nie, pýtala si sa na niečo. odpovedali sme ti a ty si začala prskať, lebo sa ti odpovede nepáčili. Si konfliktný typ, čo neuzná iný názor. Viac tu nie je čo povedať.

@chrobak7 v poriadku dúfam že si skončil s psychologickou analýzou mojej osobnosti odhadnutej na základe troch odpovedí a môžeš sa presunúť robiť dusno inde. Ja si idem sformulovať svoje CV na základe rád ktoré som dostala. Prajem ti pekný deň nekonfliktný, vševediaci chrobák

vroni
7. aug 2025
@kaca222

@vroni Ak ide o pracovnú pozíciu, kde sa predpokladá aj kontakt s deťmi, môže mať uchádzačka s materskou v životopise výhodu oproti uchádzačke s nulovou skúsenosťou s deťmi. Ale tak očividne nie u teba 😃

@kaca222, mas pravdu, to, že má niekto dieťa mu neposkytne u mňa absolútne žiadnu výhodu. Ani keby sa uchádzal o miesto detského animatora. Nevidím dôvod. Skúsenosť s vlastným dieťaťom je niečo úplne iné ako skúsenosť pracovná. A teda aj k tomu FB - jasné, zistím tam kadečo. Hlavne u poniektorych. Ale keď dotyčný zistí, že si tam bola a že tam okrem chemtrails a sprisahania zidojasterov má aj dve deti, obvini ťa (ako firmu), že si ho diskriminovala práve na základe toho (a nie na základe toho, že má v hlave prievan), tak z toho vedia byť celkom slušne potahovacky. Mala som to potesenie.... Našťastie teta nezodpovedala profilu, inak by bola byvala z toho paseka.

milanemila
7. aug 2025

Ja som tiez toho nazoru, ze do CV sa pise najvyssie dosiahnute vzdelanie (to znamena ukoncene). Ja napriklad mam uvedenu aj matersku, lebo som na nej bola 1,5r a pracovala som predtym aj potom. Nemas ale povinnost ju do CV dat.
Ty si ale specificky pripad, kedze si skolu ukoncila kvoli tehotenstvu, tak mozno by som tam uviedla prerusene studium ak si tam stravila nejaky relevantny cas a presla aspon jednym rocnikom. Spomenula si, ze k ziadosti sa priklada aj motivacny list, tak tam by som to asi strucne vysvetlila.
Brigady pocas VS by som spomenula v CV tak suhrnne ako “Rozne brigady pocas studia” a mozno uviedla ako priklad nejaku, kt aspon okrajovo suvisi s poziciou o ktoru sa uchadzas. Je fajn ak budu vidiet, ze mas nejake pracovne navyky.
Podla tvojich odpovedi mi prides ako fajn baba, kt to nechce vzdat a snazi sa. Drzim ti palce, nemechaj sa odradit a ked to bude v buducnosti aspon trosku mozne, tak si urcite skolu dokonci.
Ked budes vyzvarat CV, tak si vypln sablonu na profesii, ulahci ti to robotu a aj vizualne to bude fajn.

petracandle
7. aug 2025

Som prekvapená z reakcií, že nedokončená VŠ sa rozhodne nemá uvádzať v životopise. Chápem v oblasti, kde je nevyhnutné dokončené vzdelanie.

Ale napr ak by som mala prijímať niekoho ako napr zapisovateľku na súde (Neviem či je toto zrovna dobrý príklad, keď tak ma opravte) radšej by som vzala nejakú, ktorá má napr 2 roky štúdium práva - pretože za tie 2 roky (hoci len 2) sa musela niečo naučiť v tomto odbore, na rozdiel od ženy, ktorá má strednú technickú.

A v prípade autorky - ona by mala vlastne úplne prázdny životopis no nie? Ak nemá uvádzať VŠ, ani brigády, ktoré nesúvisia s daným odborom, ani rodičovskú

Opravte ma prosím ak píšem blbosti, nevyznám sa. Nesnažím sa mudrovať, práveže si rada nechám poradiť od HR 😃

anonym_808dec
7. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor hlavne sa kazdemu tolko neospravedlnuj, ako tu ludom, ktori sa do teba navazaju. Trochu si ver. Mne sa nepaci, ako do teba vrta zena, ktora si VS dorobila ako davno dospela s teraz sa takto sprava. Plus ani nema dieta, cize sa v tejto situacii neocitla.

tahomi
7. aug 2025
@billy_jean

@billy_jean
je v poriadku, ze mas iny nazor, ja som svoj tiez vyjadrila.

billy_jean
7. aug 2025
@anonym_autor

@chrobak7 jediný kto sa osopuje si ty. Ja som len vysvetlila svoju situáciu. A ešte som tam aj dopísala prepáč aby som sa @melanta nedotkla. Ja som to nemyslela zle. A ja som sa ani nepýtala či VŠ uvádzať či nie ja ju tam uvediem. Pýtala som sa na RD a na brigády

A tu @billy_jean je príklad toho že niekto chápe ako som to myslela. Že proste to že tam napíšem tu VŠ mne osobne môže pomôcť. Nehovorím že je to tak pri všetkých školách.

@anonym_autor Kľudne tam daj to vzdelanie. Nech je, ale jasné, že nebolo ukončené. Bežne sa stretávam s tým, že ľudia majú v CVčkach VŠ napr. 2018 - 2020 - prerušené/neukončené. Ak samozrejme, že máš prax relevantnú, neuvádzala by som to, teraz ti to vie pomôcť. Držím prsty a nedaj sa odradiť prípadným neúspechom. 🍀

synne
7. aug 2025

Záleží na akú pozíciu sa hlásiš, ale pri pozíciách, ktoré zvyknem obsadzovať ja by nedokončená VŠ nepomohla vôbec. V podstate by si bola na rovnakej štartovacej čiare ako absolvent SŠ bez praxe.
Ak sa hlásiš na pozíciu kde nie je potrebná prax, nevidím v tom problém. Ak sa hlásiš na pozíciu kde je vyžadovaná prax alebo vzdelanie, na pohovor by som ťa pozvala iba ak by si mala brutálny motivačný list.

anonym_b57b2c
11. aug 2025

Keď som začínala kariéru v zahraničnej spoločnosti, tak na danú pozíciu bolo univerzitné vzdelanie 2. stupňa v príslušnom odbore podmienkou. Ja som mala práve ukončený prvý rok na univerzite v bc. programe, avšak som normálne študovala popri full-time jobe. Keďže som v danej spoločnosti chcela veľmi pracovať a kupodivu ma napriek ešte neukončenému štúdiu aj na interview zavolali a videli, že som ambiciózna a cieľavedomá, tak som ten job dostala a ešte som v tej firme písala aj bakalársku a inziniersku diplomovku a napokon som tam pracovala vyše 15 rokov.
Ak by som nemala dané štúdium na tvojom mieste otvorené v zmysle, že je len prerušené tak by som ho nepísala. Vo všeobecnosti sa uvádza aj na úradné dokumenty najvyššie dosiahnuté vzdelanie. Za mňa ako recruitera by mi skôr vadila táto nevedomosť uchádzača o zamestnanie. Ale recruitery sú rôzni. Na pohovore ukáž zápal pre prácu, záujem a ochotu pracovať na sebe aj v zmysle externého štúdia na vysokej škole. Držím palce, aby si našla dobré zamestnanie.

anonym_96feb8
11. aug 2025

Zeny votriem sa, ospravedlnujem sa…
Cca 10rokov pracujem, momentalne som na RD, zamestnana stale som, dieta ide od septembra do skolky, ja si hladam novu pracu, nakolko do starej sa vratit nechcem, a… teraz tu citam ze nemam uvadzat ze som dva roky na RD? 😳 ci ako?

lienka.7
11. aug 2025
@anonym_96feb8

Zeny votriem sa, ospravedlnujem sa…
Cca 10rokov pracujem, momentalne som na RD, zamestnana stale som, dieta ide od septembra do skolky, ja si hladam novu pracu, nakolko do starej sa vratit nechcem, a… teraz tu citam ze nemam uvadzat ze som dva roky na RD? 😳 ci ako?

@anonym_96feb8 pokial ti PP trvá, tak si uvadzas ze si zamestnaná. Ono nie su v praci blbí, vidia ze mas dieta 😁 max.sa ta spýtaju ci si bola doma alebo robila, lebo nemusíš byt predsa 3 roky doma.

asdfka
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
11. aug 2025
@asdfka
Odpoveď bola zmazaná

@asdfka no jedine žeby si si neuplatnovala DB ani žiadneho lekára a deti nepriznala vôbec. Co si osobne tak trosku nedokážem predstaviť.

kikuska_wedge
11. aug 2025
@lienka.7

@asdfka no jedine žeby si si neuplatnovala DB ani žiadneho lekára a deti nepriznala vôbec. Co si osobne tak trosku nedokážem predstaviť.

@lienka.7 ja by som ta chcela podporit a povzbudit. Uz je to sice skoro 3 roky, co som von z HR, ale predtym som to robila 20 rokov. Ak sa jedna o juniorsku poziciu ovela viac zavazi tvoje prijemne vystupovanie, komunikacia, snaha, zodpovednost a najma zaujem. To ze si si vybrala skolu v urcitej oblasti a v nej si aj hladas pracu je pre mna znak toho, ze ta to zaujima a mas to rada. A hejt od kolegyn si neber k srdcu. Tiez nenapisu uplnu pravdu, ze na niektore pozicie ktore obsadzujeme sa hlada uchadzac ako ihla v kope sena. Je ich malo a casto sa uchylujeme vybrat mensie zlo, lebo vhodny kandidat nam chyba.

plamienka555
11. aug 2025

Tak to sme dopadli, keď žena musí pred svetom skrývať materskú/rodičovskú dovolenku, ktorá je úplne prirodzená.

Tento rok som sa vrátila z materskej/rodičovskej dovolenky a s hrdosťou som ju do životopisu uviedla medzi pracovné skúsenosti! Naučila som na nej veľmi veľa, spoznala a zároveň posunula svoje hranice. Je to škola s tou najväčšou praxou.

A zase, áno, pri niektorých deťoch je možné doštudovať školu, pri niektorých zase nie. Keď vaše dieťa patrí medzi tie náročné a konečne zaspí, idem sa predsa zrelaxovať, lebo to náročné dieťa bude potrebovať oddýchnutú mamičku aj na druhý deň.

Veľmi nemilo ma prekvapilo, aké sú ženy-matky k sebe navzájom. Pokiaľ zo seba nezodrieš kožu, si pre nás menejcenná. A pritom dieťa vyžaduje toľko času, lásky a nehy.

Autorka, urob tak, ako to cítiš. Budeš to ty, ktorá sa sama obháji pri pohovoroch. Nemá zmysel niečo skrývať a hlavne dieťa nie. Nech radšej počítajú s tým, že budeš aj na OČRke. Budeš pracujúca mamička, ako takmer každá žienka na MK.

Nechápem ženy, ktoré schovávajú svoje deti. Ste to vy, ktoré hrajú hru o dokonalého zamestnanca, ktorý sa chce vyrovnať mužovi. Robíte to ťažké pre seba aj pre ďalšie ženy. A ak to všetko zvládate, úprimne vám gratulujem. Len sa prosím nehrajte na superženy, kde mať dieťa je len maličkosť, ktorú viete hocikedy odpratať z cesty.

Odmietla som účasť na niekoľkodňovom teambuildingu len pre to, že moje dieťa ma večer potrebuje. A pokiaľ ma bude potrebovať, budem pri ňom. Som v práci cca 8,5 hodín denne. Prichádzam domov o 17-tej. Toľko aktívneho času netrávim ani so svojim dieťaťom (ak neberiem do úvahy víkend). Večer im rozhodne nedám, ten je len náš - môj, môjho manžela a môjho dieťaťa.

Už navždy ostanem najprv matkou a až potom zamestnancom.

anonym_bae324
12. aug 2025

Napisem ti moju skusenost, mozno pomoze. Dokoncila som vs, mam titul mgr. Ale hned som nastupovala na rodicovsku s dvoma detmi. Od 20tky ma vzdu zaujimala praca, c.1, ale nestudovala som dany odbor, ale iny, ktory ma tiez zaujimal. Pred koncom RD som zacala hladat pracu. Na vykon prace c.1 som nemala potrebne vzdelanie, a vo vystudovanom odbore som nechcela pokracovat a okrem ineho, pracovne ponuky v mojom vystudovanom odbore v nasom okrese neboli. Nasla som pracovnu poziciu v odbore c.1, kde netreba VS, praca mojich snov. Isla som zaniest zivotopis, kde bola uvedena konkretna VS, ktoru som mala ukoncenu v absolutne inom odbore a nulove pracovne skusenosti, akurat tak dva kurzy tykajuce sa prace c.1 ktore som stihla pocas RD. Na pohovore sa ma nikto nepytal na trojrocnu medzeru po VS, ani na predchadzajucu skolu, ani na deti, ani na to, ako si zariadim deti, ak ochoreju. Pytali sa ma akurat na to, ci mam vodicak a ako budem dochadzat. Posobila som, myslim si, dobrym dojmom, o praci som mala prehlad, vedela slm pohotovo reagovat na otazky. Vybrali ma a aktualne si zvysujem kvalifikaciu v odbore c.1 na VS externe. Do CV som nepisala RD.
Za mna by som neukoncenu VS do zivotopisu dala, samozrejme nie, ak si studovala rok. Ale ak si skoncila tesne pred bc stanicami, kludne to tam daj. Na pohovore by som na tvojom.mieste doplnila, ze si planujes zvysit kvalifikaciu na VS