Čo robiť, keď sa cítite podhodnotená v práci?
Zdravím Vás všetky piatok večer 🥰
Ide o "problém" v práci. Pracujem na vedúcej pracovnej pozícii. Ide o to, že sa cítim podhodnotená. V podstate to je fakt, nie len môj subjektívny pocit.
1. Čo sa týka platu, mám iba základ. Len to, čo mi zo zákona musia dať. V osobnom príplatku mám 0€, čo nie je nezákonné, ale ani nie spravodlivé, pretože zamestnávateľ ma postavil pred hotovú vec, robiť nad rámec, v čase svojho voľna, cez víkendy rôzne akcie pre verejnosť. On sa ohradzuje tým, že momentálne peniaze na môj príplatok nemá, ale nie je to celkom tak, veď keď na to nemá, nech nerobí žiadne akcie mimo práce a hotovo, vec vybavená.
2. Tých vedúcich pracovníkov je náš viac, len každá inde. Ostatné sú v tejto pozícii dlhšie, ja zatiaľ 2 roky, takže dosť krátko, no mne vadí to, že vo všetkom dá na ne, dokonca sa sami rozhodnú o termíne, mne to len "šplechnú" do tváre, doslova mi to oznámia a koniec. Keď som im slušne vyjadrila nesúhlas a vysvetlila, že pokiaľ to budú robiť týmto štýlom, absolútne nebudem rešpektovať a skrátka nepridem. Dobre bolo mesiac a znova to máme tu a riešime toto. Odísť nemôžem, musím pracovať som samoživiteľka. Šéf vie, že prácu potrebujem a možno aj preto to zneužíva. Ja som dostala avízo, že neďaleko potrebujú človeka na rovnaké miesto, len inde. Neviem ako je to s olatom, určite sú tam výhody aj nevýhody oproti tejto práci, ale tam nemám takú stabilitu a perspektívu do budúcna.
Rodina mi hovorí, aby som si dala žiadosť . Určite bude nádejný budúci šéf kontaktovať toho terajšieho. Určite a nepytajte sa ma prečo. Mozno hy mi to pomohlo, možno by si uvedomil, že naizaj stratí človeka. Na moju pozíciu hľadali človeka veľmi dlho, teraz sú v podstste spokojní a terajší šéf veľmi dobre vie, že by mal veľmi veľa starostí s tým ak by zniva musel nikoho hľadať. Neviem, mám poslať žiadosť?
@maminkadeticiek samozrejme, že nie. Výhodou je však stabilné miesto a to, že to mám tak 300m od domu, čiže žiadne dochádzanie.
To by mi nestalo za pocity,ktore mas.Je to tvoj zivot a ty mas utvarat ktorym smerom sa hybe.Ak sa necitim.v praci naplnena,vyuzivana,podhodnotena,idem prec.A ak ostanem moj zivot sa stane odrazom mojej prace.
my teda vo velmi ojedinelych pripadoch kontaktujeme byvaleho sefa, takze na to, ze sa nejaky buduci ozve byvalemu by som uplne nevsadzala 🙂
"Čo sa týka platu, mám iba základ. Len to, čo mi zo zákona musia dať " co to znamená? Pracuješ za minimálnu mzdu?
Tiež nerozumiem prečo pracujes v čase svojho voľná zadarmo? Bez príplatkov za nadčasy? Toto považuješ za perspektivnu prácu? Ved ta len zdieraju
vážne tam travis svoj volny cas zadarmo? to si ho tak nevážiš? a ešte cez víkendy? ja by som bola radšej so svojou rodinou…. buď by mi to zaplatili, alebo môže pracovať šéf vo svojom voľne.
@gejb nie, zarábam 1500€ v čistom, ale je to mimimum, len to, čo mi zo zákona patrí vzhľadom na moju kvalifikáciu. Tu ale ide o to, že moja práca zahŕňa aj nadčasy, prípadne občas nedeľu, zopárkrát do roka. Zamestnávateľ nie je povinný mi za to platiť na viac, lebo jednoducho tak to je v zmluve, skôr ide o nepísané pravidlo, že v prípade ak teda trávime tie nedele pracovne, dajú nám to do osobného príplatku, čo mi teda sľúbili, zatiaľ zmenu nevidím a je to teda už niekoľko mesiacov. Viem ale o jednej z tých dotyčných vedúcich pracovníčok, čo sú inde ale v rovnakej pozícii ako ja, že ona ten príplatok má. Áno, robí to už 20 rokov, ale u mňa to nehrá rolu. Robíš? Dostaneš. Nerobíš, nedostaneš. To je jasné ako facka, ale skúste sa vžiť do mojej situácie. Som na deti sama, ja si naozaj nemôžem dovoliť riskovať. Na tuto prácu som čakala celý život, no som sklamaná, cítim sa neohodnotena, ani slovne a to viem, že si svoju prácu robím dobre, lebo mám výsledky a tie hovoria za všetko.
@kristinka92 vážim si ho, ale nemám na výber. Žijem v regióne, kde je práce menej a ak aj je tak za minimalku. Ja v čistom nám 1500€ bez bonusov a prídavkov na deti + výživné, čo teda nie je úplne super ale zas ani najhoršie, keďže žijem vo vlastnom dome, žiadna hypo. Strávila som kopec času vzdelávaním sa a len tak tu také miesto nenájdem. Ano, črtá sa v okolí niečo veľmi podobné, preto uvažujem, že pošlem žiadosť a ak by ma pozvali na pohovor, išla by som. No ale teraz mi v hlave vrtaju dve otázky:
Buď sa to šéf dozvie a uvedomí si, ze ta osoba naozaj odíde, skúsim jej teda pridať ako som jej sľuboval
Alebo si povie, že nehrám fér hru a bude si za mňa niekoho hľadať.
Autorka keď robíš víkendy máš za to aspoň náhradné voľno? V slovenskej firme je lepšie sa na príplatky nespoliehat, zo zákona nemá zamestnávateľ žiadnu povinnosť ich vyplatiť a väčšinou ich ani nevyplatí. Reči o pohyblivej zložke mzdy, príplatkoch spadajú do kategórie "keď vtáčka lapaju pekne mu spievajú"
Ak nechcú preplatiť prácu cez víkend, sú povinný dat ti náhradné voľno.
Na tú druhú ponuku sa prihlás, kašli na kecy o príplatkoch, dôležitý je funkčný plat.
@katka700 áno, nárok na NV mám samozrejme, ale tu je zas problém v tom, že ak si ho nedokážem vybrať, vyčerpať, pretože ma nemá kto zastúpiť. Čo sa týka preplatenia NV, tak mi to preplatia, ale to sa musím vopred opýtať a niekedy trvá aj dosť dlho, kým mi to preplatia, lebo veď nie sú peniaze. Funkčný plat v tom druhom zamestnaní by som mala presne ten istý. Mne môže pomôcť už len ten príplatok. Ten som v bývalých zamestnaniach mala vždy. Nikdy som nebola bez príplatku, takže viem, že reálne ho dostávajú pokiaľ sa maká.
@katka700 ale popravde, ten príplatok je už len čerešnička na torte. Štve ma viac to, že sa šéf radí a prispôsobuje iným, vždy na ne dá. Keď argumentujem ja, tak síce vypočuje, ale už dopredu viem, že to je všetko. Napríklad chce akciu v máji, v hre boli 2 termíny a on to prediskutoval s konkrétne jednou a nám ostatným to len oznámil. Ja v daný termín už mám niečo a nemienim sa stále iba prispôsobovať, týmto mi dáva najavo, že mu je môj názor ukradnutý. Fakt ma to vytočilo do vývrtky, a aj keď tam nepôjdem, tak zas bude, že som neprišla.
Keď ťa vie niekto zastúpiť na dovolenke tak snáď aj tých pár dní za náhradné voľno či?
@ovaaa cez dovolenku ma nezastupuje nikto, celá firma je doma a čerpáme dovolenky. Ak nutne potrebujem voľno, ak som chorá atď, tak zaskakuje kolegyňa, ale aj tak si musím urobiť papierovačky sama, čiže aký to má význam to náhradné voľno? Žiadny a preto by som.bola rada, kebyže ma cez víkend nechali na pokoji, alebo za to zaplatili.

Daj, nemáš veľmi čo stratiť