Čo robiť pri rizikovom tehotenstve po skončení práce?
V pp som bola od 1.1.2010 do 31.12.2010 a kedze som otehu v juli tak zamestnavatel nema zaujem zmenit mi pp na dobu neurcitu. Matersku nastupujem 8.3.2011.Kde sa mam ist zahlasit?Na UP pripadne zdravotna poistovna zmeny?
súhlasím s lenkou.s, záleží, či si pn, teda či poberáš nemocenské a aj od tvojej zdr. poistovne (vraj dôvera nepožaduje doklad o poberaní nemocenského po ukončení PP, no nemám osobnú skúsenost)
Ak by si nebola pn a nastupuješ na PN v obdbobí po 7.1.2011, tak možno na SP budú chcieť aj potvrdenie od lekára, že si bola tehotná k 31.12.201O.
Ak nie si a nebudeš PN=poberatel nemocenského, ani sa nechceš hlásiť na UP do 7dní od ukončenia PP, tak môžeš byť aj dobrovolne nezamestnaná, ale v takom prípade si musíš sama platiť ZP od 1.1.2011 do začiatku poberania materského.
Nárok na materksé ti vzniká 6týž. pred PtP a môžeš si popredu vyžiadať od zamestnávatela potvrdenie zamestnávatela o zamestnancovi pre účely uplatnenia nároku na nem.poistenie. Uvedeie ti vym.základ pre NP v rozhod.období, ktore je pre teba (zač. pp 1.1.2010 a jeho ukončenie 31.12.2010) 1.1.-30.11.2010.

Ak si nepretrizite na pn, netreba sa ti nikde hlasit, ak nastupis na pn v ochrannej lehote, odnesies do ZP rozhodnutie zo SP o priznani nemocenskeho ... a ak nie si pn, tak ti ostava len UP.