icon

Čo robiť pri rizikovom tehotenstve po skončení práce?

nadenkaaa
29. dec 2010

V pp som bola od 1.1.2010 do 31.12.2010 a kedze som otehu v juli tak zamestnavatel nema zaujem zmenit mi pp na dobu neurcitu. Matersku nastupujem 8.3.2011.Kde sa mam ist zahlasit?Na UP pripadne zdravotna poistovna zmeny?

lenka.s
29. dec 2010

Ak si nepretrizite na pn, netreba sa ti nikde hlasit, ak nastupis na pn v ochrannej lehote, odnesies do ZP rozhodnutie zo SP o priznani nemocenskeho ... a ak nie si pn, tak ti ostava len UP.

gapa
29. dec 2010

súhlasím s lenkou.s, záleží, či si pn, teda či poberáš nemocenské a aj od tvojej zdr. poistovne (vraj dôvera nepožaduje doklad o poberaní nemocenského po ukončení PP, no nemám osobnú skúsenost)

Ak by si nebola pn a nastupuješ na PN v obdbobí po 7.1.2011, tak možno na SP budú chcieť aj potvrdenie od lekára, že si bola tehotná k 31.12.201O.

Ak nie si a nebudeš PN=poberatel nemocenského, ani sa nechceš hlásiť na UP do 7dní od ukončenia PP, tak môžeš byť aj dobrovolne nezamestnaná, ale v takom prípade si musíš sama platiť ZP od 1.1.2011 do začiatku poberania materského.

Nárok na materksé ti vzniká 6týž. pred PtP a môžeš si popredu vyžiadať od zamestnávatela potvrdenie zamestnávatela o zamestnancovi pre účely uplatnenia nároku na nem.poistenie. Uvedeie ti vym.základ pre NP v rozhod.období, ktore je pre teba (zač. pp 1.1.2010 a jeho ukončenie 31.12.2010) 1.1.-30.11.2010.