icon

Dá sa National Insurance Number vybaviť cez email?

vladimira21
11. sep 2020

Ahojte 18.9.2020 cestujem do UK
A môj nový zamestnávateľ chce aby som si uz začala vybavovať Nin
Ja viem po anglicky, ale keď som volala s tou pani (úradníčka) nerozumela som jej ani Ň. A prosila som ju aby mi otázku z opakovala, ale pomalšie. Zrušila ma :(
Takže teraz k mojej otázke.
Da sa Nin vybaviť cez email?
Vopred ďakujem za odpoveď

emuska72
11. sep 2020

@vladimira21 bohužiaľ nie.
Musíte byť fyzicky v UK ak chcete žiadať o NINo. Oni Vám spravia appointment a Vy ho musíte absolvovať. Preukázanie ID a podobne.

poopsie
11. sep 2020

No to sa stava, aj oni majú nárečia a su citliví na prisťahovalcov, bola som v job centre, a maju ich dosť na figu rozmiestnené, napr byvali sme pri Mansfielde a museli sme sa trepať osobne do Shefieldu 1 hodinu autobusom tam a naspäť

vladimira21
autor
11. sep 2020

@poopsie ja som ešte ma sk
A dnes som opäť skúšala volať a tentokrát mi ani ne dvíhali. Skúšala som asi 5x a nič
Môže to byť tým že volám zo slovenského čísla?
Keď niekoho poprosím aby zavolal namiesto mňa to nebude problém či?

poopsie
11. sep 2020

@vladimira21 no ja si myslím, že po telefone to nevybavis, musis ísť na osobny pohovor.. Oni tam maju mozno horšiu birokraciu ako tu na slovensku, účet nedostaneš bez byvania, prácu nedostaneš bez účtu.. Atd...

emuska72
11. sep 2020

@poopsie horšia birokracia ako na SK? 😀 Isto ste niekedy žili v UK? Hah

poopsie
11. sep 2020

@emuska72 vravím o tych začiatkoch

poopsie
11. sep 2020

@emuska72 zila som tak 3 mesiace a stacilo mi dvojaký tax, zle pridelený kód a milion papierovaciek okolo

emuska72
11. sep 2020

@poopsie hm, nemyslím si. Ak je človek oboznámený a pripravený na všetko, čo treba vybaviť (čo by človek mal keď niekam cestuje) tak je to úplne v pohode. Treba mať ubytko (čo je samozrejmosť) vybaviť NINo, účet a práca. Všetko pekne poporiadku 🙂

emuska72
11. sep 2020

@poopsie za 3 mesiace v cudzej krajine sa neoboznamite s ničím. Tax code Vám automaticky upravia a tax, ktorý ste zaplatili viac, pošlú späť. Žiaden problém. Ale ako píšem, nemôžte radiť ak ste tu žili 3 mesiace.

poopsie
11. sep 2020

@emuska72 to je tvoja tvoja skúsenosť, ktorú ti neberem a toto je diskusné fórum, na ktorom môžem prezentovať svoj názor...

poopsie
11. sep 2020

@emuska72 tax code mi automaticky neupravili, cakali sme a nedockali sme sa

22abigail22
11. sep 2020

NIN sa tuším dá vybaviť vylúčené osobné. Takže asi ostáva jedine si to vybaviť až keď budete reálne na UK.
Spomínali ste, že vás nerozumeli. Z ktorej časti SR ste? Ja som totiž britka takže mna by rozumeli a ja ich takže mohla by som s nimi telefonát za vás a pozistovať info.

vladimira21
autor
11. sep 2020

@22abigail22 môžem napísať súkromnú správu?

yanni
11. sep 2020

@22abigail22 Ono, kazdy kto chce, tak rozumie. Len treba chciet. Nasa domovska krajina je DE, ale poslednych 5 rokov sme zili v Saudi v multi-kulti spolocnosti. Komunikacny jazyk bol vsade anglictina. Urcite si vies predstavit aka anglictina sa tam hovori. Okrem native speakers, ktori tiez nie su vsetci Briti, je to tam roznorode. Moja slovensko-nemecka anglina je uplne ina ako ta nejakeho pakistanca, Bangladeshi, Inda, dokonca Čecha atd. Dcera chodi od svojich 15tich mesiacov do skol cisto podla british curriculum a maju tam teacher vylucne Britov (asistentov neratam).V lete skoncila ako takmer 5 rocna Fundation/Reception 2, teraz je Year 1 a ona rozprava uplne inak ako deti v okoli, ktore nevyrastali s anglictinou od narodenia. Vsetci jej ucitelia, v British School, cisti Briti, ma, predstav si, rozumeli. Ci uz po telefone alebo osobne. Ono ked clovek chce pomoct, tak pomoze. Uradnicka jednoducho nemala chut.

emuska72
11. sep 2020

@poopsie úplne súhlasím 🙂 preto vyvraciam ten Váš a píšem svoj.
Tax code upravujú počas toho, ako pracujete. Keďže ste tu boli len 3 mesiace, tak sa o tom baviť nemôžme pretože je to veľmi krátka doba. Pekný deň Vám želám 🙂 a všetko dobré.

22abigail22
11. sep 2020

@yanni
Určite ide aj o ochotu ľudí (na koho človek natrafí). 🙂

Ja som viackrát musela niekam volať kde bol jazyk čisto iba anglický a prisahám, že občas som aj ja ťažko rozumela na prvýkrát keď hovoril cudzinec. 🙈

Veľakrát moji známi potrebovali niečo vybaviť (aj takí čo vedeli celkom dobre po anglický), ale vybavila som za nimi. Netrúfali si. 😅

Ja tu bývam 13 rokov a po slovensky viem plynulo (aj keď mám prízvuk), ale stane sa, že sa úradníčka snaží zahrať na to, že "nerozumie" len z lenivosti, že nechcela plniť svoje povinnosti (za čo jej platia). 😑

22abigail22
11. sep 2020

@vladimira21
Samozrejme. Pokojne píšte. 🙂

yanni
11. sep 2020

@22abigail22 Ved prave, vsetko je o ludoch.

emuska72
11. sep 2020

@22abigail22 klobúk dole!!! Máte môj neskutočný obdiv za tak krásnu Slovenčinu. Wow 👏
Poznám ľudí (Slovákov, Poliakov, Čechov atď.) ktorí tu v UK žijú roky rokúce a vedia sa max. predstaviť a proste len tie základné veci. A pritom je Angličtina o 50x ľahšia ako Slovenčina. Naozaj, veľký obdiv! 😊

robo1232
15. okt 2020

22abigail22,môj otec si chce vybaviť national insurance number,dá sa to vybaviť online či je potrebné, ísť priamo tam?

22abigail22
16. okt 2020

@robo1232
Dá sa vybaviť aj online. Posielam link: https://workguide.org.uk/
Čaká sa 3-6 týždňov (vzhľadom na situáciu možno aj dlhšie) a platí sa tuším nejakých 50 libier.