icon

Hospitalizácia dieťaťa a moja práceneschopnosť

tslobik
5. máj 2015

Ahojte, stal sa mi taký prípad......Syn ochorel, 4 dni som s ním bola doma a čerpala OČR, potom nás hospitalizovali na 5 dní v nemocnici (ja som tam bola s ním, kedže má 3 roky), po prepustení z nemocnice som šla za jeho detskou lekárkou, nech mi ukončí očr-ku (lebo vraj je platená len 10 dní). Lenže syn sa ešte doliečuje doma a ja som si potom vyvrtla nohu, čiže som na pn-ke so sebu. Ale detská mi povedala, vraj za dobú tých 5 dní, čo som s ním bola v nemocnici mi nepatrí OČR, vraj mi tam mali dať PN-ku. Lenže volala som na soc. poisťovňu a povedali mi, že nemocnica mi určite spätne PN-ku nevypíše. Vraj to mám riešiť svojou dovolenkou v práci. Detská obvodná Dr. sa čudovala, prečo mi to v nemocnici nikto napovedal, a prečo sa ma nespýtali, či nepotrebujem PN. Tak som bola rozčúlená 😠 ......Neviete mi povedať, koho úloha to v nemocnici je, oboznámiť ma s týmito vecami, čo sa týka papierov? Hlavne že som platila 80€ za 5 dní a zaplatiť ma poslali hneď, ešte ani primárka nepotvrdila, že nás prepustia......na to ich je. Ale aby mi povedali všetko čo majú........To si človek, ktorý je prvýkrát na očr-ke a v nemocnici s malým vôbec odkiaľ má vycucať, že je to takto? Idem tam s ním ešte na kontrolu, tak im chcem povedať svoje, len neviem kto je tam na to kompetentný. Aby som nezhúkala toho, kto za to nemôže. Takto som prišla o 5 dní dovolenky a ešte aj v robote s tým mali problém, lebo bol zrovna koniec mesiaca a boli v tom, že čerpám očr-ku. Ešte, že máme takú vedúcu, ktorá mala snahu vyriešiť to v môj prospech, najlepšie ako sa dá. Ďakujem vám za rady.

Strana
z2
sissy27
5. máj 2015

@meluela píšem snáď po čínsky? ja som nikde nepísala, že môže byť rada, že mohla byť s dieťaťom v nemocnici - napísala som, že je fajn, že dnes tu tá možnosť je a sama by som ju využila ale preboha nemôžem čakať, že za mňa niekto bude riešiť ospravedlnenie mojej absencie v práci... a neviem, aký máš problém s mojím uvažovaním - ja som sa rozhodla neprísť do práce (nech je dôvod akýkoľvek), tak je len a len na mne, aby som to vyriešila so zamestnávateľom... ak nechcem čerpať dovolenku, tak si zistím, na čo mám nárok, hotovo. ale hej, som divná, lebo som asi jedna z miliona, čo si to rieši sama a nečaká, kým jej niekto podá správny papier so správnou pečiatkou...

meluela
5. máj 2015

@sissy27 ano, uzasne ... perfektne si treba nastudovat meniace sa zakony a vyhlasky a v pripade potreby na vyzvu rychlo zbalit kufor a nastupit disciplinovane do spravneho vagona a s usmevom sa ulozit na spravnu pricnu v baraku, ci rovno do prislusnej plynovej komory .. lebo treba si vsetko zistit, zakon je zakon a mozme byt vlastne vobec radi ze sa nedozivame len 30 rokov ako nasi neandrtalski predkovia

Tu ide o to, ze rodic ma vybavenu OCR, zamestnavatel o vsetkom vie a nema s tym problem, stav dietata sa zhorsi ze musi do nemocnice a po zlepseni stavu rodic, lekar aj zamestnavatel s prekvapenim zisti ze sa nieco zmenilo a treba zhanat dalsi papier namiesto starostlivosti o dieta a namiesto nastupenia do prace.
A celkom je mozne, ze v skutocnosti ta OCR mohla pokracovat, len nejaky uradnik nieco poplietol.

Je to chore.

tslobik
autor
5. máj 2015

@sissy27 máš pravdu, že dovolenku som si nechcela čerpať, ale nemám z práce holubník a nahlásila som tam, aj doniesla papier OČR-ky, len som nevedela, že počas hospitalizácie je neplatný a bola som v tom, že mám absenciu v práci ošetrenú. Bohužiaľ až neskoro sa v práci dozvedeli, že očr-ka je neplatná počas tých 5 dní. Preboha, veď ja som bola sama so sebou 5x hospitalizovaná v nemocnici a vždy sa ma na začiatku pýtali, na zamestnávateľa a či vypísať PN. Neznalosť zákona neospravedlňuje.....viem, viem, viem.....Ale čo by sa im tak stalo, keby ma na tu upozornili, ako na x-iných vecí, ako poplatok za hento, tamto.....

skoricaxx
5. máj 2015

podla mna nemal ťa infgormovať nik, mala si sa sama pýtať, nevieš ako to v tomto štáte chodí 😒 , ano je to možno na plač ale krutá realita

sissy27
5. máj 2015

@tslobik mzdárka by tieto veci mala mať v malíčku - takže pokiaľ vedela, že si očr a bola aj včas informovaná, že idete do nemocnice, tak ťa mala na to upozorniť ona...
pozri, teraz to máš vyriešené, nabudúce budeš vedieť 🙂 aj keď teda prajem, aby žiadne nabudúce nemuselo byť 🙂

gapa
6. máj 2015

@tslobik v zákonoch o soc.poistení sa už chvílu pohybujem, no nevedela som o takomto postupe. Nemyslím si, že si spravila nejakú chybu. Aj ked kto toto čítal, bude opatrnejší. V nemocnici snád predpokladali, že si ešte s dieťaťom doma, že pn nepotrebuješ (ked je dieťa cca 3ročné), aj ked pri ukončení hospitalizácie či pri administratívnych veciach rodiča (nie zo strany lekára) by mohla byť súčasť aj otázka čo sa týka očr, pn pri príjimaní rodičov k detom (aj ked v zdravotníctve sa nevyznám, kto asi toto by mohol riešiť) A mzdárka tiež nemusí o tom vedieť, skôr by som sa čudovala, ak by to vedela, ak sa s tým nestretla. Toto nie je vec ovládania zákona, to je už jeho výklad v konkrétnom období (o mesiac to môže byť inak, čo sa týka tej pn).Ono je to podla mna také zalátanie. Najprv asi chceli šetriť, potom chceli byť ústretovejší a riešili to pn-kou? (ktorú platí u zamestnancou zamestnávatel a nie soc.poistovna), no je v tom dobrý chaos! Mohli by to teda inak riešiť. No ako bez zmeny v zákone?(ak teda očr nemôže byť a je to v rukách pediatra posúdiť, či je nutná osobná starostlivst, PN sa mi zdá ešte čudnejšia) a aj ústretovejšie k rodičom, aj ked zase nie zneužitelné???
Nejdem to tu riešiť ani sa rozčulovať (asi by to bola stata času), no kedže zatial na stránkach SP o tej PN počas hospitalizácie som nič nečítala, by som bola zvedavá, ako to vysvetlujú, aký dôvod pn. Či je to vôbec oficiálny-všeobecný postup.
No dúfam, že s mojimi deťmi už nehorí štvrtá hospitalizácia. 😝 (nielen kvôli papierom) Tak vela trpezlivosti s tými papierovačkami a snád by stálo za to zistiť viac aj cez soc.poistovnu, koho sa to týka, o tej pn a ukončenie a znova na očr. Dá sa aj cez ich stránky a formulár.

tslobik
autor
6. máj 2015

@gapa Aj keď som to hovorila kamarátke s malými deťmi, tiež sa čudovala 🙂 Oni dobre vedeli, že malý má cez 3 roky, pretože hneď ma oboznámili s poplatkom za neho 3,30€ (ešte aj dodali - preto, že je už nad 3 roky) na deň a ja 7€ za to, že som s ním na izbe. Hm, nabudúce budem múdrejšia, a budem sa vždy a všade pýtať hádam na všetko, aj na to, čo sa bude zdať maximálne čudné 🙂

Strana
z2