icon

Išli ste do práce, keď vaše dieťa malo 10 mesiacov?

zuzana92521
28. apr 2020

Dobrý deň, prosím vás je tu nejaká maminka, ktorá išla do prace keď malo jej dieťatko 10 mesiacov? Som nútená, lebo manžel je pn a dnes ho ešte k tomu prepustili, jeho zdravotný stav mu zatiaľ nedovoľuje návrat do prace alebo že by si našiel nejakú novú, ja ešte kojím maličkú, mam ešte ďalšie dve detičky, tak som nútená ísť naspäť do roboty, lebo by sme finančné nevyšli. Ani tak mi nevadí ze by som pracovala, ale to, že nechávam tak maličké bábätko hneď bez seba na minimálne 8 hodín. Myslíte, že ten vzťah bude inaksi ako by bol, kebyže ostanem doma? Pri druhom dieťati som išla do prace, keď dcérka mala 2 roky, to nebolo až tak,zle, že by bezo na nemohla byť, už to trosku chápala. Ďakujem za vaše kométy a som rada ze sa môžem niekom vyspovedať

Strana
z2
juliet86
28. apr 2020

v norsku idu deticky do skolky bezne v roku.

miriam439
28. apr 2020

@zuzana92521
No ja si našťastie môžem dovoliť vychutnať si to, že môžem tri roky ostať doma pri dieťatku...
Ale chcela by som ti poradiť ohľadom tej ekonomickej stránky. Tiež ma najprv napadlo, že nech sa manžel rýchlo hodí z PN na materskú (len teraz neviem presne, či to bude možné, nakoľko po prepustení z práce už nemá aktívne nemocenské poistenie, ale zrejme je nejaká ochranná lehota - asi 7 dní). Lebo ako tu už spomínala jedna žienka, počas PN dostáva len 55% no materské je 75%.
ALE - ak mám správne informácie, keď je otec na materskej, tak matka nedostáva rodičovský príspevok (teda mi to podľa toho, čo píšeš vyššie, vychádza, že by ste prišli o 370 € mesačne... prídavky cca 75 € ti ostanú).
Ak sú moje výpočty a informácie správne, tak ak by sa hodil teraz miesto PN na materskú, dostal by asi o 220€ viac zo Sociálnej poisťovne, ale ty by si prišla o 370€ RP, takže v konečnom dôsledku prídete mesačne o 150 €.
Len teda ide o to, aká je vyhliadka, že koľko s jeho diagnózami bude ešte môcť ostať na PN. Ak to teda vypadá na ešte dlhodobú záležitosť, tak zrejme bude lepšie ostať PN.
Ak som sa v niečom pomýlila, prosím opravte ma, kto máte lepšie info.

sense
29. apr 2020

Ja som sla v polroku na 3 dni v tyzdni, kedze materska kde zijem je taka aka je a z muzovho platu by sme vtedy nevyzili...
Dieta predsa neostane same ale s otcom...

A ciby bol inaksi? Neviem... ale ja mam obry vztah... nejde ani tak o kvantitu ale kvalitu casu straveneho s dietatom... tolko moj nazor alebo mozno podla niekt alibizmus

lenuliatko84
29. apr 2020

V zahranici tak bezne funguju.kamoska vo Svajci bola doma s malym len pol roka

larisalarisa
29. apr 2020

Držím vám prsty. Netrápte sa, musíte proste urobiť tak , ako rozum káže. Dieťatko na vás nezabudne, ani neprestane milovať.

oslo1
29. apr 2020

Byvame v UK, syn isiel do skolky ked mal rok.
Nelutujem. Velmi to jemu a AJ mne pomohlo.
AJ tak sme nemali inu moznost.

zuzana92521
autor
29. apr 2020

@miriam439 ja som tiež nad týmto uvažovala, ja si myslím, že lepšie vyjdeme keď bude pn, lebo najbližšie dva tri mesiace určite bude, čiže mne sa oplatí z finančnej stránky viac, keď ostane na PN akoby išiel na materskú tým pádom ako hovoríte by som prišla o tých 370 eur, čo u nás v 5 clennej rodine tých 150 eur urobí veľa.

zuzana92521
autor
29. apr 2020

@dollyzv dá si proti bolesti leiky a potom dokáže ako tak fungovať. Ale budem chodiť len na skrátený, čiže 3 dní v týždni doma a 4 v robote.. Nejak to dame

zuzana92521
autor
29. apr 2020

@larisalarisa ved toto, ja chodím na vodičak, ktorý síce teraz stojí ale už by sa to od mája malo rozbehnúť všetko, no to musím platiť, mame pôžičky a platíme nájom, čiže musíme odniekiaľ zohnať tie peniažky co nám budú chýbat. Ale zvládneme to. Dali sme v živote už horšie veci

ingelika78
30. apr 2020

@juliet86 Aj v Australii. Rok bol pre mna tak akurat.

mirkoajanka
5. máj 2020

@zuzana92521 Manžel by mal dostať 75% z hrubej mzdy. T. J. Ak zarábal napr. 500€ v čistom, a teda bol toľko oplacany zamestnávateľom, dostane sa na 500. Kuk na y výplatnú pásku na hrubú mzdu a to si vypočítajte.

mirkoajanka
5. máj 2020

@zuzana92521
@miriam439 v tomto má Miriam pravdu, ale! Ak by po PN ktorá by trvala napr. 3 mesiace chcel ísť na materskú, už mu budú počítať z PN a teda ak bude mať PN napr. 300€ to bude ako hrubá mzda a z toho 75% čiže potom sa už neoplatí ísť na MD. Taktiež MD si môže vybrať len do 3 roku života dieťaťa. Akurát riešime aj my že by sme sa doma vymenili, tak čosi mam zistené a aktuálne. Snáď pomôže

zuzana92521
autor
5. máj 2020

@mirkoajanka ja dúfam, že sa do toho mesiaca zamestná niekde

magg424
19. sep 2020

@mirkoajanka ahoj, cize ak moj manzel bude rok na pn a pn bude mat 1000e, nasledne bude chciet nastupit na md, pojdena 1 den do prace aka bude jeho materska? On je alestale v pracovnom pomere

mirkoajanka
19. sep 2020

@magg424 no neviem, musel by veľmi dobre zarábať, aby mal 1000€ PN. A určite lepšie je z platu ako z PN

ela_79
19. sep 2020

@magg424 nebyva rocna pn problém? Zdá sa mi že po polroku moze sp prehodnocovať či pokračpvanie PN alebo invalidný dôchodok ale nie som si ista

fidka79
Odpoveď bola odstránená
magg424
20. sep 2020

@mirkoajanka manzel zaraba viac ako 2000 v hrubom, to ci ho dr udrzi na pn je na nom, ta pn nieje vymyslena ale opodstatnena a socialna poistovna nam povedala ze o invalidny moze poziadat ak je na pn viac ako 52tyzdnov, cize uvidime ako dlho bude na pN, a samozrejme potom pojde na materske len ma zarazilo co si napisala ty, lebo to podla mna nieje pravda, bola som pn 7 mesiacov a materske som mala vyratane z vymeriavaceho zakladu z predosleho roka , to znamena z toho co som realne odpracovala , nie z pnky

ela_79
20. sep 2020

@magg424 o tom prehodnoteni či pokračovať v PN alebo invalidný som písala ja, možno záleží od diagnózy a motivácie SP sa v tom vŕtať, a možno blud sa ku mne dostal - neviem ... Výšku PN nikde nespochybňujem, strop PN je okolo 1150 a nikoho nepodozrievam zo spekulantstva.

magg424
20. sep 2020

@ela_79 myslim ze kazde 3 mesaice socialna postovna prehodnocuje adekvatnost pn u obvodneho lekara, ak si ju on vsak odovodni, nemaju s tym problem, po rocnej pn moze ziadat o Invalidny... manzelov stav si vyzaduje dlhodobu liecbu a nastavenie liecby ako aj kopec odbornych vysetreni ku ktorym sa nedostane mavnutim carovneho prutika, takze musime sa vymenit a ja sa vratit do prace

Strana
z2