Je možný opakovaný prechod medzi hmotnou núdzou a zamestnaním?
Ahojte, prosím o radu.
Máme v praci kolegyňu zamestnanú od 11/2025. Pred zamestnaní poberala dávku v hmotnej núdzi, a teraz okrem výplaty poberá aj nejaký osobitný príspevok.
chcem sa teda opýtať, ci tento kolobeh je možný opakovane, to znamená, ak bola v HN, teraz je zamestnaná a po uplynutí vyplácania toho príslevku ukončíí PP, môže isť znova na hmotnú núdzu?
pýtam sa pre to, lebo sa obávam, či nie je u nás z vypocítavosti, totižto zo 4 mes zamestnania je 2 mes PN (nie celé, ale každý mesiac čosi) zmluva jej končí v máji, ak by pokračovala v taktomto ,,pracovnom" tempe, zmluva sa irčite nepredĺži len niekde som čítala že sa vypláca príspevok rok, niekde 6 mesiacov, tak aby nás ,,nevyužila", poberie výplatu, PN aj príspevok, a potom pôjde po ukončení PP znova na ÚP.
ďakujem
Ci pojde ci nepojde ziadat o hmotnu nudzu vam moze byt jedno, uz nebude vas zamestnanec ak jej nepredizite zmluvu.
no nie je ale vysvetlovať to nebudem 🙂 ja len či sa to dá, nič viac , stačí Áno/Nie, bez komentára keď nepoznate situáciu
@monika101146560 ak bude v danej chvíli spĺňať aktuálne podmienky na čerpanie HN, tak ju dostane.

A co to ma za prispevok? Mozno ma prispevok na cestovne alebo tusim je aj nieco ako ked sa zamestna dajme tomu po roku na UP, tak nieco dostava. No lenze ked je pn, tie prispevky jej bud stopnu alebo kratia. Predpokladam, ze na podporu nebude mat narok a skutocnosti na HM budu stale trvat. Takze zase pojde na davky.... No ma to asi premyslene...