icon

Je práca predavačky vhodná pre každého?

20. máj 2026

Ahojte, už dlhšie si neviem nájsť prácu vo svojom odbore a začínam byť z toho dosť zúfalá. Mám ekonomickú školu a roky som robila v kancelárii. Skôr pokojná robota, počítač, tabuľky, minimum kontaktu s ľuďmi a bez nejakého veľkého stresu. Lenže momentálne je u nás skoro všetko voľné len do obchodov – predavačka, pokladňa a podobne. Úprimne neviem, či by som to zvládla. Keď prídem niekam do obchodu, tie ženy tam často vyzerajú strašne unavene, znechutene. Možno je to len môj skreslený pohľad, ale bojím sa, že by som po pár mesiacoch dopadla rovnako. Robíte niekto v obchode? Je to práca, ktorú zvládne každý, alebo je to psychicky oveľa náročnejšie, než sa zdá? Neviem, či by mi ľudia nevadili, bežne nemám s komunikáciou problém.

anonym_0654b9
20. máj 2026

Vyskúšaj uvidíš. Len na viacerých miestach berú iba na brigádu, alebo dohodu, aby mali čo najmenej platiť

jogy1984
20. máj 2026

Ja som robil v obchode . Nebol som unavený s roboty ale s ľudí . Veľmi veľa frustrovaných ľudí sa rada ventiluje si svojich emóciách na predavačov . Ono sa vraví že predavačky su často nepríjemné a neochotne . Ale usmievajte sa keď desať minút do zadu na vás niekto pouraža vyhráža smrťou alebo vás opaľuje. Na mňa ako na chlapa tak nevyskakovali ale tiež som mal dosť a po 12 hodinách som sa chcel odsťahovať na opustení ostrov ako pustovník. Každý mesiac som našiel nejakú kolegyňu v sklade plakať lebo ľudia ....

anonym_01b664
20. máj 2026
@jogy1984

Ja som robil v obchode . Nebol som unavený s roboty ale s ľudí . Veľmi veľa frustrovaných ľudí sa rada ventiluje si svojich emóciách na predavačov . Ono sa vraví že predavačky su často nepríjemné a neochotne . Ale usmievajte sa keď desať minút do zadu na vás niekto pouraža vyhráža smrťou alebo vás opaľuje. Na mňa ako na chlapa tak nevyskakovali ale tiež som mal dosť a po 12 hodinách som sa chcel odsťahovať na opustení ostrov ako pustovník. Každý mesiac som našiel nejakú kolegyňu v sklade plakať lebo ľudia ....

@jogy1984 to si kde robil? Na newyorskej burze? 🙂 🙂

jogy1984
20. máj 2026
@anonym_01b664

@jogy1984 to si kde robil? Na newyorskej burze? 🙂 🙂

@anonym_01b664 v hypermarkete v centre mesta.

anonym_116ff8
20. máj 2026

@anonym_autor ahoj, podla mna nie je, avsak kym nevyskusas, nebudes vediet, ci prave tebe by to sadlo. Ja som si to "skusila" na cca 2 tyzdne, praca nie je raketova veda, zvladnut sa to dalo, mne viac vadili ine veci a to, ze som nenasla s ostatnymi spolocnu rec a klebety

anonym_6b58a5
20. máj 2026

Robila som v nakupnom centre strasne vela rokov. Tak ti poviem. Boli dni kedy bola pohoda a potom stacilo , ze sa blizil daky sviatok a to bolo na maslu. Ludom prepinalo. Stacilo im uplne malo. Mali zly vzduch na predajni mohla si zato. Svietilo cez okno slnko vadilo im to. Nemala si spravnu farbu svetra ktoru prave panicka chcela bolo zle. Aj to ked si sa nahodou nepozrela zrovna tak pekne ako daka osoba chcela. Ludom vadilo aj to ked si im vydala napr dve desat eurovky a nedala si im 20€ lebo si nemala. Co by som teraz uz napr asi nedokazala tie smeny kratky dlhy tyzden. Sice fajn ked mas volno cely den ale tie vikendy napr od rana zavreta v dakej bude a nevidis v ten den ani denne svetlo. Ale musis vyskusat no

anonym_2316eb
20. máj 2026

Moja vlastná skúsenosť: Nie, nie je to pre každého a pre mňa tiež nie. Vyskúšala som si to mesiac a stacilo. Nikdy viac.

anonym_d583cd
20. máj 2026

@anonym_autor záleží od vedenia, kolektívu. V prvom obchode mi bolo super, robila som zástupkyňu majiteľky, dobre sme si rozumeli, všetko bolo ok. Potom predala obchod… prešla som do iných potravín a to bol des. Presne tak znechutene som chodila domov. Šéfovala mi pani, ktorá nemala snáď ani učňovku, pre zamestnancov ani prstom nepohla, len dirigovať a sledovať 🫣 aké do budúcna viem, že nechcem mať nadriadenu bez vzdelania, šedú myš… žiadne ambície, žiadne vylepšováky, len aby jej nikto na krk nedýchal. 🫣 ak je tam nadriadena otvorená novým nápadom, vylepšovákom, premýšľa, ako si uľahčiť prácu, aj kolektívu, tak to ber.

anonym_2d59e3
20. máj 2026

Pracujem v špecializovanom obchode. Mňa ta práca baví viac ako sedieť 8 hodin niekde v kancelári. Mám dni kedy naozaj neviem čo skôr a potom zas také že ma už nebaví si ani len sadnúť lebo všetko je porobené a tváriť sa nechcem. Ale musíš sa vytrénovať. Ja sa vždy snažím byť nápomocná a milá aj keď mám osobné problémy,som chorá alebo mám menštruáciu a neskutočne bolesti ale nie je to vždy jednoduché. Veľa ľudí je nepríjemných, vynadá doslova bezdôvodne len zato že je nasratý alebo sa nechtiac pomýlite a už robia cirkus pritom je najmenej sa im ospravedlniť a chybu napraviť- semtam sa stane že ak to niekto počuje buď si ma zastane alebo sa mi snažia zlepšiť náladu. Tiež som si veľa krát poplakala aj poplačem, pretože všetci sme ľudia a to že ty máš nejaký problém neznamená že ja nemám a že si to môžeš vybíjať na predavačkách. Ale na druhú stranu mám za tie roky zákazníkov s ktorými si povieme už aj o osobnom živote. Jediná nevýhoda - možno výhoda- že keď skončím po 12kach nemám chuť sa doma rozprávať lebo som psychicky vyčerpaná.

marhulka13
20. máj 2026

Tak ono nie je obchod ako obchod. Iné je pracovať niekde v potravinách v tescu a iné v nejakom módnom butiku. A tých špecifikácií je viac.

anonym_8dd2cb
20. máj 2026
@jogy1984

@anonym_01b664 v hypermarkete v centre mesta.

@jogy1984 nedá mi to, u Zdena?

simca06022011
20. máj 2026

@anonym_autor tie zeny su znechutene, lebo su proste take a nebavi ich to. Ak niekto nema motivaciu, praca ho nebavi, tak tak aj vyzera... to si zapamataj. NIe tato praca nie je pre kazdeho, treba byt komunikativny aspon primerane a vediet riesit a zvladnut kadejakych zakaznikov.

anonym_edbc17
20. máj 2026

Za mňa to nie je pre každého, ja osobne poviem na rovinu, že by som to nezvládla, najmä egoistických, povýšeneckých ľudí. Mňa by vyhodili po dni. Vždy som obdivovala ľudí, ktorí pracujú či už ako predavač alebo aj v gastre. I keď gastro som si vyskúšala, stačili mi tie 3 mesiace do konca života a teda každý druhý deň mi niekto vravel, že pôjde za šéfom sa posťažovať, keďže som sa s ľuďmi bavila ako oni somnou 🙂.

anonym_8f88b0
20. máj 2026

Ja som robila v lidli pred detmi,ale povedala som,ze nikdy viac,ano som citliva na energie od ludi,co vedia vycicat ale aj dobit,teda vratit.No je to ale unavne pre telo.Ani robota neni taka unavna a to viete ako sa tam clovek na beha.
Realita robila som u nas v dedine v 2 obchodoch,pumpa.
Nakoniec som sa nasla vo vyrobe a mam od ludi pokoj.Mam tam par kolegov,aj ja zasmejeme,pokecame takze ziadne presuvanie energii tazkych.

michaela329
20. máj 2026

@anonym_autor nie je obchod ako obchod. Ja som počas VŠ brigádovala v jednom butiku a to bola skvelá práca, pokojná, obvykle zákazníci na dobrej úrovni a pekné odmeny za predaj. Ale taká predavačka v jednote alebo Lidlo to nemá také ľahké.

stankadu
20. máj 2026

Ja robim predavacku, študovala som to a vzdy som to chcela robit. Je rozdiel v akom obchode clovek robi. Potraviny su záhul, hlavne tie väčšie. Vela záleži kde je ten obchod (mensie/ väčsie mesto, dedina) , či su to potraviny alebo drogéria, knihy,... A vela záleži aj od kolektivu. Môžš mať super kolektív, keď vedenie je na .... Ja sa snažim byť na každeho milá, ustretová, lebo si poviem, že aj keď je človek nasrdeny, hnusný, ja nikdy neviem, čím si v živote prechádza. Podla mna to treba skúsiť. Ved máš 3 mes. skúšobnú dobu, ked sa ti nebude pozdávat, môžeš odísť.

domkakvet
20. máj 2026

@anonym_autor je to ako s kazdou pracou, musi ta to bavit.

anonym_afa758
20. máj 2026

A nie je lepšie zobrať aspoň dačo? Mať aspoň nejakú prácu, byť v pracovnom režime a mať nejaké peniaze? Veď keď nastúpiš, nikde nie je povedané, že tam musíš byť do dôchodku. Budeš si popri tom hľadať niečo iné.

anonym_adb1aa
20. máj 2026

@anonym_autor to nikdy nemozes vediet. Zalezi kde sa ocitnes,aky bude system prace,kolektiv. Ak si pracovita a rada sa ucis nove veci,neohrbas nosom ze toto je pod moju uroven tak sa mozes vypracovat. Bohuzial stretla som sa s tym,ze pride novacik a citi sa navela a nic mu nie je dobre,tak potom zial neda sa takto pracovat.

klotildabazarik
20. máj 2026

@anonym_autor nieje to vhodna praca pre každého, musis vyskúšať uvidis,

simca06022011
Včera o 06:55
@michaela329

@anonym_autor nie je obchod ako obchod. Ja som počas VŠ brigádovala v jednom butiku a to bola skvelá práca, pokojná, obvykle zákazníci na dobrej úrovni a pekné odmeny za predaj. Ale taká predavačka v jednote alebo Lidlo to nemá také ľahké.

@michaela329 predavcky v jednote a lidly maju ale inu pracovnu napln ako v obchodoch, kde su prevazne kvoli predaju.

michaela329
Včera o 07:09
@simca06022011

@michaela329 predavcky v jednote a lidly maju ale inu pracovnu napln ako v obchodoch, kde su prevazne kvoli predaju.

@simca06022011 však píšem, že nie je obchod ako obchod. V jednote som brigádovala ešte ako stredoškoláčka.

svetlusska
Včera o 11:18

Nie je to práca pre každého... Je hlavne psychicky náročná práca pretože zákazníci su v mnohých prípadoch drzí,arogantní a nepríjemný...a myslia si ze môžu všetko, lebo zákazník náš pán.predavačka je pre nich podradná práca.v potravinových korporátoch aj fyzicky náročná práca. Pracujem v potravinách v korporáte ale ak by bola iná práca hned by som menila..

svetlusska
Včera o 11:24
@simca06022011

@anonym_autor tie zeny su znechutene, lebo su proste take a nebavi ich to. Ak niekto nema motivaciu, praca ho nebavi, tak tak aj vyzera... to si zapamataj. NIe tato praca nie je pre kazdeho, treba byt komunikativny aspon primerane a vediet riesit a zvladnut kadejakych zakaznikov.

@simca06022011 pises blbosti...ak vyzeráju znechutne tak jedine z toho ze od x zákazníkov musia dennodenne počúvať nezmyselné pripomienky a urážky a pritom keby oni mali tuto prácu vykonávať tak sa s prepáčením po..u.. nie su znechutne ale unavené kedze ich pracovná doba zacina v čase keď sa iný ľudia len prevracaju na druhu stranu a maju napr. 5 ranných smien po sebe. Ten kto tuto pracu nevykonával to v zivote nepochopi.

simca06022011
Včera o 12:51
@svetlusska

@simca06022011 pises blbosti...ak vyzeráju znechutne tak jedine z toho ze od x zákazníkov musia dennodenne počúvať nezmyselné pripomienky a urážky a pritom keby oni mali tuto prácu vykonávať tak sa s prepáčením po..u.. nie su znechutne ale unavené kedze ich pracovná doba zacina v čase keď sa iný ľudia len prevracaju na druhu stranu a maju napr. 5 ranných smien po sebe. Ten kto tuto pracu nevykonával to v zivote nepochopi.

@svetlusska nepisem blbosti... ja som tuto pracu vykonavala veru a aj teraz som xdni v tyzdni na predajni so zakaznikmi. ano koho to nebavi ide sa potentovat z toho :D rovnaky pracovny cas maju tyzdenny ako ostatni zamestnanci myslim.. a ako pisem, nie je predavac ako predavac, jedna vec je potravinovy obchod, kde uz prakticky predavacky ako take nie su, to su dokaldacky tovarov, blokovacky/pokladnicky, minimalny predaj a obsluha , tie ano.. chodia skoro rano do prace. A to ci ma x rannych alebo poobednych je uplne nepodstatne..

svetlusska
Včera o 13:00
@simca06022011

@svetlusska nepisem blbosti... ja som tuto pracu vykonavala veru a aj teraz som xdni v tyzdni na predajni so zakaznikmi. ano koho to nebavi ide sa potentovat z toho :D rovnaky pracovny cas maju tyzdenny ako ostatni zamestnanci myslim.. a ako pisem, nie je predavac ako predavac, jedna vec je potravinovy obchod, kde uz prakticky predavacky ako take nie su, to su dokaldacky tovarov, blokovacky/pokladnicky, minimalny predaj a obsluha , tie ano.. chodia skoro rano do prace. A to ci ma x rannych alebo poobednych je uplne nepodstatne..

@simca06022011 ano 5 dni v týždni byť hore od rana od 4:00-4:30 aby o 5:00 už mohli byt v práci...a do toho počúvať od rana od otvorenia urážky a nadávanie zákaznikov ake su neschopne..nie sú znechutene ale uz rezignovali.. a komenty typu ved vy tu nič nerobite iba sedíte na zadku pridajú určite na nalade ak si od 5:00 stihla vyložiť uz par paliet tovaru pokym tento múdry zakaznik fucal do perin.

simca06022011
Včera o 13:05
@svetlusska

@simca06022011 ano 5 dni v týždni byť hore od rana od 4:00-4:30 aby o 5:00 už mohli byt v práci...a do toho počúvať od rana od otvorenia urážky a nadávanie zákaznikov ake su neschopne..nie sú znechutene ale uz rezignovali.. a komenty typu ved vy tu nič nerobite iba sedíte na zadku pridajú určite na nalade ak si od 5:00 stihla vyložiť uz par paliet tovaru pokym tento múdry zakaznik fucal do perin.

@svetlusska hej hej lebo nadavky a urazky to je take bezne v obchode, od rana do vecera :DDD no este si povymyslaj..
a ak ta tato praca nebavi, najdi si lepsiu.. vies ze taky masiar vstava o 2-3tej aby par ton masa poprehadoval, naporcoval? :D a ? vies ze napr nasi rozvazaci startuju o 3tej rano aby lietali cez pol slovenska za tymi zlymi zakaznikmi co len vymyslaju? kzady clovek ma nieco. mozes prist ku nam, tiez mi minuly tyzden doviezli napr kamion s 15 paletami a nie susienok par gramovych... :DD ale take fajne kartony 20+kg.. :DD sem tam sudik 60-200L.. a tak. KAZDY ma nejaku pracu, ak praca zacina skor, tak zacina.. a co napr zdravotnici co startuju o 6tej rano napriklad? a dvanastky tahaju.. a tiez sa rozculuju zo zamestnancami.. Predavacka odrobi rovnake hodiny ako kazda ina profesia, ma to len inak zatriedene casovo.

svetlusska
Včera o 13:12
@simca06022011

@svetlusska hej hej lebo nadavky a urazky to je take bezne v obchode, od rana do vecera :DDD no este si povymyslaj..
a ak ta tato praca nebavi, najdi si lepsiu.. vies ze taky masiar vstava o 2-3tej aby par ton masa poprehadoval, naporcoval? :D a ? vies ze napr nasi rozvazaci startuju o 3tej rano aby lietali cez pol slovenska za tymi zlymi zakaznikmi co len vymyslaju? kzady clovek ma nieco. mozes prist ku nam, tiez mi minuly tyzden doviezli napr kamion s 15 paletami a nie susienok par gramovych... :DD ale take fajne kartony 20+kg.. :DD sem tam sudik 60-200L.. a tak. KAZDY ma nejaku pracu, ak praca zacina skor, tak zacina.. a co napr zdravotnici co startuju o 6tej rano napriklad? a dvanastky tahaju.. a tiez sa rozculuju zo zamestnancami.. Predavacka odrobi rovnake hodiny ako kazda ina profesia, ma to len inak zatriedene casovo.

@simca06022011 ty máš zrejme ukážkovú prácu predavačky v korporáte.. gratulujem...moja skúsenosť je iná, nemusim si nic vymýšľať.

anonym_30d241
Dnes o 09:46

@anonym_autor nie je to pre každého. Ale zas každá prevádzka je iná.
Veľmi záleží od druhu obchodu aj od vedúcich.
V Jednote toho majú celkovo menej, ale aj menej peňazí. V Kauflande zarobíš viac, ale v podstate sa nezastavíš a denne vyložíš stovky kíl. A na kase prídeš do kontaktu s neskutočnou plejádou ľudí.
Je iné robiť v potravinách a iné v obchode s textilom. V papiernictve máš nával pár týždňov v roku, v Lidli skoro stále...