icon

Je práca účtovníčky zvládnuteľná?

ana199
22. feb 2026

Doteraz som pracovala len ako pomocná účtovníčka vo firme (robila som základnú evidenciu, doklady (PFA, VFA), banku, pokladňu, jednoduché interné veci). Teraz mám prebrať celú účtovnú agendu, ale nie úplne sama – firma si nechá kontrolu dokladov, uzávierky aj DPH spracovávať cez externú účtovnú kanceláriu. Ja budem robiť všetko priebežné účtovanie a komunikovať s nimi.
Začínam mať obavy, či je to pre začiatočníka zvládnuteľné a ako funguje reálny vzťah medzi internou účtovníčkou a externou účtovnou kanceláriou.
Kancelária nám povedala, že ak budem robiť nejaké chyby určite ma na to upozornia a vysvetlia mi to, ako to má byť správne.
Posledné týždne, čo mi bolo nové vysvetlené, tak som si to vyhľadala v zákonoch, prečítala som si o tom a “doštudovala” čomu som nerozumela. Ale mám obavy, že to nebude stačiť.
Vopred ďakujem za odpovede🙂

anonym_623b0f
22. feb 2026

😅 Minule som citala, ze uctovnicky, koncipientov, uradnikov nahradi IA.. do par rokov, Musk to vidi n skor.

billy_jean
22. feb 2026

Aká veľká firma? Koľko účtovných dokladov mesačne v priemere? Aj spracovanie miezd? Alebo čisto účto?

ana199
autor
22. feb 2026
@billy_jean

Aká veľká firma? Koľko účtovných dokladov mesačne v priemere? Aj spracovanie miezd? Alebo čisto účto?

@billy_jean malá sro, dokladov asi do 100, a áno aj spracovanie miezd, to ma naučia nasledovné týždne, čo viem, že nebude ľahké ale to ma bude kontrolovať zas niekto iný aspoň zo začiatku, potom som rozmýšľala, že spravím kurz v personalistike a v mzdách...

terry658
22. feb 2026

@ana199 toto je super! Budeš rásť v práci pod nejakým dohľadom. Ja by som toto brala všetkými desiatimi.
Samozrejme môže sa stať že v externej firme bude bkb ale to sa môže stať všade.

buberova
22. feb 2026

Nie som síce účtovníčka ale brala by som to!

koniarova
22. feb 2026

Bez váhania zober.

terry658
22. feb 2026
@ana199

@billy_jean malá sro, dokladov asi do 100, a áno aj spracovanie miezd, to ma naučia nasledovné týždne, čo viem, že nebude ľahké ale to ma bude kontrolovať zas niekto iný aspoň zo začiatku, potom som rozmýšľala, že spravím kurz v personalistike a v mzdách...

@ana199 100 dokladov? Veď ja som mala viac na jeden týždeň. Úplne v pohode to zober.
Skôr by som sa zdokonalila v účtovníctve a až potom premýšľala nad mzdami. Je to strašne široký záber. A ak chceš robiť poriadne tak to bude o hubu všetko študovať pri tak rýchlo meniacich sa zákonoch.

billy_jean
22. feb 2026
@ana199

@ana199 Pri malej s.r.o. s objemom do 100 dokladov mesačne ide o nízky workload. To je zvládnuteľné aj so mzdami v pohodičke.

anonym_8db691
22. feb 2026

Ved to je super. Vidiet, ze pocitaju s tym ze sa potrebujes zaucit a ze Ta niekto bude aj kontrolovat zo zaciatku. Tak si trochu ver.

ana199
autor
22. feb 2026

a účtovná kancelária je naozaj ochotná mi pomôcť, vysvetliť mi niečo alebo ma aspoň nasmerovať? Lebo určite aj oni majú veľa práce. Nemám skúsenosti tak neviem posúdiť bohužiaľ. Som absolventka VŠ, veľa vecí ma ešte čaká v živote :D

terry658
22. feb 2026
@ana199

a účtovná kancelária je naozaj ochotná mi pomôcť, vysvetliť mi niečo alebo ma aspoň nasmerovať? Lebo určite aj oni majú veľa práce. Nemám skúsenosti tak neviem posúdiť bohužiaľ. Som absolventka VŠ, veľa vecí ma ešte čaká v živote :D

@ana199 ak sú normálny tak jasné že sa budú snažiť aby si to zvládla a oni mali menej roboty.
Len odporúčma všetko si zapisuj, čo ti povedia, nech sa 300x nepýtaš to isté. Zároveň si to vieš doma naštudovať.

zojazoja
22. feb 2026

Tiez som tak začínala ako ty a tiez mi postupne dali robiť cele ucto..okrem miezd..a robím uz aj DPHcky. Tiez mame dohľad nad sebou od externej účtovnej firmy. Dá sa to. Naučíš sa ked uz robíš, základné veci. Vždy budeš mat pomoc a kontrolu predsa od externej účtovnej firmy. Podľa mna chod do toho.

eeffka
22. feb 2026
@ana199

@ana199 samozrejme ze to ber, firma ta usmerni a cim lepsie ta vytreenuje tym menj roboty pre nu. 100dokladov za mesiac je 5na den, to je nic

madeincssr
22. feb 2026

@ana199 toto vyzera na priam ideal. Ty zodpovedna seriozna a v buducnosti snad lojalna osoba (zamestnanec, pracovnik) ochotna sa ucit nove veci a rozumny, zodpovedny, respektujuci zamestnavatel, ktory chape, ze kazdy sa potrebuje nejako rozbehnut, naucit sa.

petronelag
22. feb 2026
@ana199

@ana199 Uvidíte ako sa vám bude spolupracovať s tou externou účtovnou kanceláriou, lebo nie všetci sú ochotní zaúčať, aj by som sa skúsila s nimi dohodnúť, že im za zaúčanie aj zaplatím, lebo je to pre nich stratený čas. Ak budete s nimi vychádzať dobre, tak takto v praxi sa dá najviac naučiť. Aj spracovanie miezd , tam treba mať rozhľad - tam sa vyskytnú rôzné prípady.

ivicatolic
22. feb 2026

@ana199 treba skúsiť 👍

anonym_869432
22. feb 2026

@ana199 skúsiť to môžeš. Tá personalistika a mzdy je pre koľko zamestancov?
Ináč je to veľmi široký záber, všetko zvládnuť a vlastne musíš ovládať všetky zákony, či budeš spracovávať 10 alebo 150 zamestancov.
Tak ti poviem, ja robím personalistiku + mzdy pre vyše 200 ľudí. Určite by som účtovníctvo k tomu nezobrala, lebo by sa to nedalo zvládnuť. Veľa termínov sa tam prekrýva.
Kamarátka takto robí na škole (čiže oveľa menej ľudí) prakticky všetko - život mimo práce 0 bodov. Ešte že nemá rodinu, tak si to môže dovoliť byvať často do večera v robote, ale je z toho na prášky.

barborab1411
22. feb 2026

Si v ideálnej pozícii ,keď si nebudeš istá opýtala sa externej kancelárie keďže sú to účtovné úkony ktoré sa budú pravidelne opakovať je veľmi veľká pravdepodobnosť že to veľmi rýchlo zvládneš aj sama...mať pochybnosti je úplne normálne ,znamená to len že ti na Tom záleží....držím palce naučis sa kopec nových veci a budeš to môcť využiť aj neskôr

anonym_38626c
22. feb 2026
@anonym_623b0f

😅 Minule som citala, ze uctovnicky, koncipientov, uradnikov nahradi IA.. do par rokov, Musk to vidi n skor.

@anonym_623b0f ai je presne na to, aby casom ludia nemuseli pracovat.