icon

Je reálna šanca na zamestnanie počas tehotenstva?

13. feb 2026

Dobrý deň, je podľa vás reálna šanca, že ma niekto zamestná ako tehotnú ? Kvôli istým zdravotným ťažkostiam som na PN, ale postupne mi začínajú zaberať lieky a cítim sa o niečo lepšie. Terajšia práca je ale pre mňa príliš psychicky náročná + som odchádzala pomerne ďaleko a robila 12h služby, nezvládala by som tuto pozíciu vykonávať naďalej. Často mi bývalo na odpadnutie. Preradiť na inú pozíciu nie je možnosť. Je šanca že by som si vedela nájsť prácu na pol úväzku niekde napríklad ? Alebo budem musieť vydržať a prekonať sa a nastúpiť naspäť do môjho zamestnania ?

patrike
13. feb 2026

Ako si to predstavujes ? Ved si stale zamestnana na povodnom mieste a cerpas tam PN. Najprv by si musela platnym sposobom skoncit :
1. PN
2. Pracovny pomer v sucasnej firme (vypovedna doba ?).

anonym_e4020c
13. feb 2026

Ja by som ostala pn. Popravde.. keď si predstavím, že sa mi hlási potencialna zamestnankyňa, ktorá je tehotná a momentálne pn a ku mne nastúpi a možno sa ani nestihne poriadne zaučiť a môže ísť znova na pn, onedlho na MD. Budeš mať ťažké si niečo nájsť.

anonym_2a472b
13. feb 2026

Podla mna absolutne nerealne. Vsak ked si na PN, tak nemozes pracovat. A po PNke ti ide dalej zmluva v terajsej praci.

bielasovicka
13. feb 2026

@anonym_autor toto nemôžeš myslieť vážne co sa tu pýtaš,vsak?

magdalienka11
13. feb 2026

@anonym_autor bez problémov ta hocikde zoberú ako tehotnú... každý chce hlavne takých zamestnancov...😏.

anonym_2a472b
13. feb 2026
@bielasovicka

@anonym_autor toto nemôžeš myslieť vážne co sa tu pýtaš,vsak?

@bielasovicka Mne to hlava neberie. A teraz bude isto autorka prskat na nas, ze vsak "sa len opytala"🫣

anonym_600ba2
13. feb 2026

Co je to za pracu? Existuje zoznam rizikovych zamestnani.
V kazdej praci sa vyskytne stres a podobne. To zase netreba az tak prezivat. Ak nemas ozaj zdravotne problemy, treba sa ukludnit a zvladnes to.

anonym_62db3d
13. feb 2026

Dobrý deň, rada by som sa u vás zamestnala, ale momentálne som PN. V súčasnej práci to ešte nemám doriešené, takže ak mi nedovolia skončiť PP dohodou, budete musieť počkať nejaké 2-3 mesiace na mňa. A nemôžem robiť nič fyzicky náročné, lebo som tehotná, čiže o pár mesiacov pôjdem na materskú. Ideálne, ak by ste ma rovno zamestnali na stalo, že sa mám kam vrátiť.

Ideálny kandidát 🤦

muchotrafka298
13. feb 2026

Si zamestnana, najprv by si musela dat vypoved a nasledne si hladat novu pracu. A neviem kto, okrem nejakeho znameho alebo kamarata, by Ta realne ako tehotnu zamestnal. Pocas PN si stale zamestnankyna.

januska12323
13. feb 2026

Ty len pekne ostaň na PN alebo ak ti ju zrušia oznám písomne tehotenstvo v práci a pýtaj si úpravu pracovnej náplne, ak sa nedá patrí ti plný plat, čítaj v zákonníku práce.

anonym_8b90be
13. feb 2026

Radšej ostať až do pôrodu na PN máš aspoň nejaký príjem .Možno ťa už nikde nezamestnaju momentálne keďže pôjdeš na materskú

melanta
13. feb 2026

12 hodinové zmeny nie sú tehotným zakázané. Rovnako tak dochádzanie za prácou nie je tehotným zakázané. Ani to, že ťa práca stresuje nie je niečo, čo je tehotným zakázané. Zákon presne upravuje konkrétne práce, ktoré sú tehotným zakázané, pretože môžu ohroziť tehotenstvo, dieťa či tehotnú. Ak takú prácu máš, zamestnávateľ ti je povinný dať iné vhodné miesto a ak také nemá, tak je povinný nechať ťa doma a dávať ti plnú mzdu.

Ak ale nemáš prácu, ktorá je tehotným zakázaná, len ty svoju prácu proste robiť nechceš, tak sa musíš zariadiť sama. Ak si chceš nájsť ako tehotná inú prácu, samozrejme môžeš, ale nemôžeš byť na PN a ani byť zamestnaná u súčasného zamestnávateľa a nechodiť do práce.

Nech sa páči, zoznam prác, ktoré sú tehotným zakázané. https://www.epi.sk/zz/2004-272

melanta
13. feb 2026
@januska12323

Ty len pekne ostaň na PN alebo ak ti ju zrušia oznám písomne tehotenstvo v práci a pýtaj si úpravu pracovnej náplne, ak sa nedá patrí ti plný plat, čítaj v zákonníku práce.

@januska12323 väčšina žien, ktoré zakladajú tieto diskusie nemá prácu, kde je zamestnávateľ povinný preložiť ich alebo im hradiť plnú mzdu, ak ich preradiť nemá kam. Lebo to našťastie nie je o tom, že tehotná sa rozhoduje, či chce alebo nechce robiť danú prácu ako tehotná.

anonym_78818d
13. feb 2026

Podla mna v tomto pripade mas uplne minimalnu sancu. Podla popisu to tipujem na nejaku psychicku diagnozu (aj ked sa samozrejme mozem mylit). Na tvojom mieste by som nevymyslala, zostala v aktualnej praci, stresy mas vsade a nikde sa nebudu trhat aby na pol uvazku zamestnali tehotnu tesne po PNke, to by si dobre zavarili. A este vlastne ani nevies, kedy tu PN ukoncis. Ako by si to chcela prezentovat pri hladani novej prace? Vypovedna lehota, ukoncenie v straej praci, nad tym si uvazovala vobec? Ono to naozaj nefunguje podla tvojej peknej predstavy.

anonym_600ba2
13. feb 2026
@januska12323

@januska12323 ano a tam je dane o ake prace ide. Nic o tom, ze ak zamestnanec chce ci nechce.

motylik2559
13. feb 2026

@anonym_autor Ahoj autorka, chapem,ze si sa "len opytala", ale zvazovala si vobec svoje aktualne moznosti, alebo si len tak dosla na mk a bezhlavo zadala svoju otazku? Si predsa na pn u sucasneho zamestnavatela, na pn pracovat inde nemozes a ked sa po pn vratis a podas vypoved, tak este ti bude plynut vypovedna doba. Ano lekar ti moze dat potvrdenie, ze z hladiska zdravia nemozes dalej vykonavat dane povolanie, a teda ukoncit pp skor (a aj to je diskutabilne, na zvazeni lekara, ci je tomu ozaj tak). Lenze je tam naozaj velke riziko, ze tu novu pracu aj tak nenajdes, pretoze novemu zamestnavatelovi nemozes zatajit,ze si tehotna (neviem v kolkom mesiaci si) a ked mu to povies, tak ta na skrateny ci plny uväzok skor nevezme, pretoze ta predstava,ze zanedlho bude za teba hladat nahradu by nebolo fer ani voci nemu. Radsej zotrvaj kde si, vyuzi pn, ktoru mas naplno a popripade raz, co je este hudba dalekej buducnosti, ked sa budes musiet po rodicovskej vratit a dieta pojde do skolky, mozes oznamit, ze tam uz nenastupis. Naozaj skor ako zadas otazku, tak rozmyslaj, lebo samo o sebe logicky to vyplyva z toho, ze by si tym spravila dost chybny krok.

kiki68
13. feb 2026
@melanta

@januska12323 väčšina žien, ktoré zakladajú tieto diskusie nemá prácu, kde je zamestnávateľ povinný preložiť ich alebo im hradiť plnú mzdu, ak ich preradiť nemá kam. Lebo to našťastie nie je o tom, že tehotná sa rozhoduje, či chce alebo nechce robiť danú prácu ako tehotná.

@melanta skor zamestnavatel sa tomu brani a robi natlak. Tiez asi zakony nechrania tehotne tak ako napr v Rakusku. Cize mne z toho pre pani vychadza zostat na PN a potom sa uz po materskej nevratit a hladat nieco ine. Neviem si predstavit robit 12 h smeny ako tehotna. Stacilo mi 8-9 hod na nohach.

melanta
13. feb 2026
@kiki68

@melanta skor zamestnavatel sa tomu brani a robi natlak. Tiez asi zakony nechrania tehotne tak ako napr v Rakusku. Cize mne z toho pre pani vychadza zostat na PN a potom sa uz po materskej nevratit a hladat nieco ine. Neviem si predstavit robit 12 h smeny ako tehotna. Stacilo mi 8-9 hod na nohach.

@kiki68 iste, že mnoho zamestnávateľov nechce platiť plnú mzdu, ak tehotná ostane doma. Ale to je na dotyčnej, či je mäkkýš. Pretože toto nie je o tom, že zamestnávateľ sa rozhoduje, či poskytne alebo nie. Proste musí. Ak sa niekto vzdá, tak je to jeho problém. Podľa mňa tehotné sú chránené dosť, len pre veľa Sloveniek na Slovensku je pohodlné nepracovať, ak zistia, že sú tehotné, vrátane žien, ktoré sedia v kanceláriách a manuálne vôbec nepracujú.

muchotrafka298
13. feb 2026

Bolo pisomne oznamene zamestnavatelovi tehotenstvo? Lebo ak nie, tak to urychlene treba urobit.

lienka.7
13. feb 2026

@anonym_autor si troll???

lienka.7
13. feb 2026
@melanta

@kiki68 iste, že mnoho zamestnávateľov nechce platiť plnú mzdu, ak tehotná ostane doma. Ale to je na dotyčnej, či je mäkkýš. Pretože toto nie je o tom, že zamestnávateľ sa rozhoduje, či poskytne alebo nie. Proste musí. Ak sa niekto vzdá, tak je to jeho problém. Podľa mňa tehotné sú chránené dosť, len pre veľa Sloveniek na Slovensku je pohodlné nepracovať, ak zistia, že sú tehotné, vrátane žien, ktoré sedia v kanceláriách a manuálne vôbec nepracujú.

@melanta uplny suhlas. Od ocikania testu už hneď na rizikovú PNku. Lebo co ak sa niečo stane. Rozumej nechce sa mi robiť, dajte mi PNku, ale s neobmedzenými vychádzkami, lebo čo budem robiť doma.

anonym_6e3d5a
13. feb 2026

No ved najlepsie je, poradit, ze sed na riti doma, fuj, fuj, tehotna a chce pracovat? Co si to dovoluje a este ze sa vobec pyta? A potom sa jej opytajte, ze kde bola, ked nemala matersku (ona ju teda bude mat pravdepodobne) alebo ze sa nema kam vratit po RD, ze preco sedela na riti a "nepracovala". Lebo do tejto kategorie spadame aj my, co sme robili na dobu urcitu a skoncil nam pracovny pomer pocas RD, napriklad. Stretla som sa s tym casto. Takze mi odpustite moju podrazdenost, ale drazdia ma Vase povysenecke komenty, aj ked pisete pravdu. Ale da sa to napisat aj normalne. Vsak sa len opytala a odpovedat slusne, az na par vynimiek, je asi fakt umenie.
No ale
@anonym_autor aby som daco k veci pisala, ostala by som na PN, ako dlho to pojde. Zdravie Tvoje a Tvojho dietata je to najdolezitejsie. Aby si nepotratila nahodou a potom si to budes vycitat. S vypovedou alebo pripadne dalsou pracou, to ani nerozmyslaj, nikto Ta nezamestna. Ja som bola x krat ako tehotna na urade prace a ani ma neobtazovali s tym, ze chodit po pohovoroch, uplne zbytocne. Kazdy vie, ako to je. Bohuzial.

anonym_600ba2
13. feb 2026
@anonym_6e3d5a

No ved najlepsie je, poradit, ze sed na riti doma, fuj, fuj, tehotna a chce pracovat? Co si to dovoluje a este ze sa vobec pyta? A potom sa jej opytajte, ze kde bola, ked nemala matersku (ona ju teda bude mat pravdepodobne) alebo ze sa nema kam vratit po RD, ze preco sedela na riti a "nepracovala". Lebo do tejto kategorie spadame aj my, co sme robili na dobu urcitu a skoncil nam pracovny pomer pocas RD, napriklad. Stretla som sa s tym casto. Takze mi odpustite moju podrazdenost, ale drazdia ma Vase povysenecke komenty, aj ked pisete pravdu. Ale da sa to napisat aj normalne. Vsak sa len opytala a odpovedat slusne, az na par vynimiek, je asi fakt umenie.
No ale
@anonym_autor aby som daco k veci pisala, ostala by som na PN, ako dlho to pojde. Zdravie Tvoje a Tvojho dietata je to najdolezitejsie. Aby si nepotratila nahodou a potom si to budes vycitat. S vypovedou alebo pripadne dalsou pracou, to ani nerozmyslaj, nikto Ta nezamestna. Ja som bola x krat ako tehotna na urade prace a ani ma neobtazovali s tym, ze chodit po pohovoroch, uplne zbytocne. Kazdy vie, ako to je. Bohuzial.

@anonym_6e3d5a ved nikto jej nebrani pracovat, urcite nema rizikovu pracu, inak by mohla ostat doma. Ale tu vidno, ze skor spekuluje.

bielasovicka
14. feb 2026

@anonym_autor keď ti bolo na odpadnutie v tejto práci, prečo si tam ostávala? Ved si mala odtiaľ už dávno odísť, a nie čakať doteraz.

autor
14. feb 2026
@kiki68

@bielasovicka pretože nie som taká lenivá ako si tu niektoré dámy zrejme o mne myslia.. a snažila som sa zakaždým prekonávať, predýchať to .. už keď mi začali kolegyne dohovárať, že sa mám dať vypísať, som reálne začala o tom uvažovať, koniec koncov mi aj vedúca povedala, že si mám ísť oddýchnuť
@anonym_600ba2 pretože rizikovú prácu z pohľadu zákonov nemám , ale ver mi, že mi nebolo všetko jedno, keď som dostala kopanec (aj keď do nohy ) a že som zostala dobre v strese z toho, že čo keď to nabudúce nebude noha, ale brucho … a to nikoho nezaujíma
@anonym_6e3d5a ďakujem za normálnu odpoveď..
@melanta nuž ja bohužiaľ v kancelárii na zadku nesedím.. pracujem s ľuďmi a nemôžem si dať hocikedy pauzu, keď mi príde zle …
@kiki68 ja keď mám 12h službu, som preč z domu takmer 14h.. prídem totálne ako chodiaca mŕtvola, som rada, že to vôbec odšoferujem domov a že sa osprchujem …

kiki68
14. feb 2026
@anonym_autor

@bielasovicka pretože nie som taká lenivá ako si tu niektoré dámy zrejme o mne myslia.. a snažila som sa zakaždým prekonávať, predýchať to .. už keď mi začali kolegyne dohovárať, že sa mám dať vypísať, som reálne začala o tom uvažovať, koniec koncov mi aj vedúca povedala, že si mám ísť oddýchnuť
@anonym_600ba2 pretože rizikovú prácu z pohľadu zákonov nemám , ale ver mi, že mi nebolo všetko jedno, keď som dostala kopanec (aj keď do nohy ) a že som zostala dobre v strese z toho, že čo keď to nabudúce nebude noha, ale brucho … a to nikoho nezaujíma
@anonym_6e3d5a ďakujem za normálnu odpoveď..
@melanta nuž ja bohužiaľ v kancelárii na zadku nesedím.. pracujem s ľuďmi a nemôžem si dať hocikedy pauzu, keď mi príde zle …
@kiki68 ja keď mám 12h službu, som preč z domu takmer 14h.. prídem totálne ako chodiaca mŕtvola, som rada, že to vôbec odšoferujem domov a že sa osprchujem …

@anonym_autor ale ma taku pracu, kde mas riziko nemate na SK nejaky zakon? Lebo Kamoska robila v Heime- ako DSS a mala teda skratene smeny, bola hlavne v kancli na sesterni. Maju tam kopec leziakov a demenz pacientov, cize k tomu sa ako tehu neda velmi.

autor
15. feb 2026
@kiki68

@anonym_autor ale ma taku pracu, kde mas riziko nemate na SK nejaky zakon? Lebo Kamoska robila v Heime- ako DSS a mala teda skratene smeny, bola hlavne v kancli na sesterni. Maju tam kopec leziakov a demenz pacientov, cize k tomu sa ako tehu neda velmi.

@kiki68 preradiť ma nevedia, a neviem o tom, že by bol priamo na sk zákon o tom, by som povedala, že je to taká diera v zákone, keďže nie je špecificky dané, že by žena nemohla robiť napríklad v DSS a podobných zariadeniach, ale reálne každý kto pracuje s ľuďmi v DSS, na psychiatrii, v resocializačných zariadeniach a podobne vie, že riziko ohrozenia tam proste je.. keďže takí ľudia sú úplne nepredvídateľní… ale zákon takú prácu nezakazuje tehotným