Je referencia od predošlého zamestnávateľa pri hľadaní práce podstatná?
Dávali ste si napísať referenciu od posledného zamestnávateľa, keď ste sa rozhodli zmeniť prácu? Ja som to pôvodne chcela od vedenia pýtať, ale premýšľam, že je to asi také trochu old school a asi sa to bežne nerobieva, alebo? Aká ej vaša skúsenosť?
@anonym_autor netreba, ak to bude budúci zamestnávateľ požadovať sam si referenciu vyžiada.
@anonym_autor Skôr by som poprosila zamestnávateľa-konkrétneho človeka čo ti bol vedúci, že ak si budem hľadať prácu či môžem dať potencionálnemu novému zamestnávateľovi kontakt aby mu dal referencie a teda na pohovore sa odvolať, že kľudne môžu kontaktovať tvojho predošlého zamestnávateľa, že im dáš telefonický a emailový kontakt.
Doniesť písomnú referenciu na pohovor je fakt old school v dnešnej dobe.
@anonym_autor pre mňa by to bolo plus, síce malé, ale bolo. A ako to podať? Asi by som len spomenula, že v prípade záujmu im môžeš dať i referenciu od zamestnávateľa. Pokojne si to teda vyziadaj, vždy lepšie mať a nevyužiť ako nemať. Viac som sa s tým stretla v zahraničí.
A ako bolo spomenuté, dohodnúť sa na kontaktovani v prípade potreby.
Ja som davala do zivotopisu kontakt na mojich sefov (navrhli to oni). U nas ale islo o korporat a hromadny vyhadzov.
Ja som robila v zahranici a mne to poslali z byvalej firmy sami od seba. Ale neskoro, to som uz mala novu pracu, tak som to nevyuzila.
By ma zaujímalo čo by môj budúci bývalý zamestnávateľ podal ako referenciu prečo u nich už nepracujem keď mi nechceli predĺžiť zmluvu len kvôli tehotenstvu :D

@anonym_autor V minulosti som si dával. Zvyčajne to dopadlo tak, že mi šéf povedal, nech si to napíšem a on to podpíše.
Neviem, či sa to ešte používa a akú váhu tomu prikladá nový zamestnávateľ.