Je riešením dovoz pracovnej sily zo zahraničia?
Ahojte, poslednú dobu si všímam, že v prímestskej doprave u nás pracuje veľa vodičov zo zahraničia. Úprimne chápem, že je málo ľudí a niektoré profesie Slováci za tie peniaze robiť nechcú.
Na druhej strane sa mi už párkrát stalo, že vodič veľmi nerozumel po slovensky, hlavne pri nejakej neštandardnej otázke alebo situácii. A človek potom rozmýšľa, či je toto naozaj najlepšie riešenie.
Nemyslím to zle ani proti nikomu, skôr ma zaujíma váš pohľad – nebolo by lepšie radšej viac zaplatiť domácich zamestnancov, aby o tú prácu bol väčší záujem? Alebo bez zahraničných pracovníkov už dnes veľa služieb jednoducho nevie fungovať?
Problem je, ze na Slovensku za Smeru stupli ceny tovarov a sluzieb (vyssia DPH, transakcne dane, vyssie odvody) a dane tak, ze stredna vrstva zanika. Preto tu prichadzaju ludia z krajin, kde su nizsie platy ako an sk. Nase spodne platy su stale vyssie ako u nich doma, casto robia nacierno,... Lenze toto vlada neriesi, ti riesia konsolidacne baliky, miesto setrenia je lahsie vyrubit vyssie dane ako v stredoveku poddanym a ako co najviac nakradnut. Po Ficovi potopa.
Tu je jedina cesta opat ako za Miklosa premazat vsetky nezmyselne vysoke dane zaviest 17% rovnu dan a to nakopne ekonomiku. Ale bolsevik ma vymazanu kotrbu, ti vedia iba rozdavat svojim to, co najskor vezmu inym.
keby ich nedovažali, tak keby trocha zdvihli plat ludia by to robili
ked maju možnost zahraničneho za smiešnu almužnu prečo by sa trhali
cena prace je tak nastavená že zo 100€ ti 43 berie štát ...
@anonym_6b904b asi tak. 43 eur ti zoberie stat. Potom z tych zvysnych 67 eur ti zoberie DPH 24% dalsich 16 eur a zostane ti 50 eur. Potom zaplatis dan z nehutelnosti, poplatky uradom, pokuty policajtom, dialnicnu znamku,... a pojdes si zoberies uver a das si spravit nove zuby za 5-10 tis eur (cena noveho mensieho auta) zo svojho, lebo poistovna ti na to neda. A ficolandia stale nema peniaze, tak caka ako na spasenie na 2 miliardy eur netto rocne od eu eurofondy, eurodotacie farmarom a jednym dychom pluje na eu, ako ju fico (pardon slovaci) "nepotrebuje". Ale pri prvej zivelnej katastrofe pobezia do Bruselu s natiahnutou rukou.
@anonym_autor uhm, tak toto su tie pozicie, kde je dopyt po ludoch a nie su.
Lebo v inej diskusii (na inej platforme) mi ktosi tvrdil, ze u nas nie je nezamestnanost, ale naopak ludia chybaju. Len nevedel dat priklad, ze v akej sfere chybaju, ked sa prepusta.
@anonym_autor všetko vyššie spomínané platí ale aj to, že sa oveľa viac študuje na stredných a VŠ, žiaľ častokrát študujú decká, ktoré naozaj by nemali mať vyššie vzdelanie a tým pádom menej kvalifikované práce nemá kto robiť....
a kolko by si chcel aby bola tá práca pre teba zaujimavá?
pretože to nieje len o peniaze ale práca s ludmi, zodpovednosť a pod
nato nemá každy
bud rád že tam niekto pracuje aj ked ludia zo zahraničia
keby sa im zvyšil plat zvýšila by sa aj cena prepravného
slovaci tiež chodia robiť do zahračia a bez znalosti jazyka
To nie je len o peniazoch, u nás v mestských novinách sa to tiež v súvislosti s MHD rozoberalo, bola anketa najmä medzi taxikármi, rozličnými kuriérmi/rozvozcami pizze ap. a najčastejšie odpovede - či a prečo nemajú záujem o prácu v mestskej/prímestskej doprave - boli, že im viac vyhovuje voľnejší režim, hoci aj s nestabilným príjmom.
Rok 2025
Robert Fico by rád obsadil voľné pracovné miesta Uzbekmi. Oznámil to počas návštevy Taškentu. „Uzbekistan je pripravený poskytnúť 200-tisíc pracovníkov, ktorí by mohli robiť v zahraničí. Slovensko potrebuje 150-tisíc kvalifikovaných pracovných síl," citovala TASR slovenského premiéra. Spresnil, že ho zaujímajú Uzbeci, ktorí by sa zamestnali napríklad v automobilkách, zmienil sa aj o zdravotných sestrách.
Rok 2025
Robert Fico by rád obsadil voľné pracovné miesta Uzbekmi. Oznámil to počas návštevy Taškentu. „Uzbekistan je pripravený poskytnúť 200-tisíc pracovníkov, ktorí by mohli robiť v zahraničí. Slovensko potrebuje 150-tisíc kvalifikovaných pracovných síl," citovala TASR slovenského premiéra. Spresnil, že ho zaujímajú Uzbeci, ktorí by sa zamestnali napríklad v automobilkách, zmienil sa aj o zdravotných sestrách.
@anonym_c84bf6 Pekne od Fica, ze mu viac zalezi, aby uzbeci z byvalej ZSSR, ku ktorej ma tento byvaly zvazak tak vrely vztah, mali doma mensiu nezamestnanost a vyssie platy nez doma, ako slovaci, ktori ho platia z dani a ktorym tieto dane neustale zvysuje. Ved preto asi aj zbytocne jazdi po postkomunistickych krajinach ako Vietnam, Rusko,... kedze s nimi mame minimalnu obchodnu vymenu a lebo ho v Europe nikto nepozyva.
Slovaci odchadzaju za lepsimi platmi do cudziny. Keby clovek z toho co zarobi nemusel platit tolko odvodov a dani (je jedno ci zamestnanec ci zamestnavatel) a to by sa naozaj platy zvysovat nemuseli, stacilo by znizit danove a odvodove zatazenie zamestnancov aj zamestnavatelov, cim by zvysilo viac penazi na spotrebu, aj kupna sila by stupla co by nastartovalo ekonomiku, tak by ludia a zamestnavatelia neodchadzali. A kedze odchadza pracovna sila z tejto krajiny, nahradzaju ju cudzinci. Ako sa hovori, ryba smrdi od hlavy a ta nasa hlava (vlada) je aj prazdna a este aj prehnita.
Lebo v inej diskusii (na inej platforme) mi ktosi tvrdil, ze u nas nie je nezamestnanost, ale naopak ludia chybaju. Len nevedel dat priklad, ze v akej sfere chybaju, ked sa prepusta.
@moonlight1210 máš tam počet voľných prac.miest v každom kraji.
Na Filipínach je bežná priemerná mzda cca. v čistom 190 – 290 EUR. Oni prídu k nám, dostanú v hrubom vo výrobe s príplatkami napr. 1350 eur, v čistom dostanú 1,000 eur. To je pre nich kráľovská mzda. Z toho si zaplatia príspevok na ubytovanie, telefón, v jedle sú veľmi skromní a polovicu výplaty posielajú domov. Majú veľmi nízku PNkovosť, nečerpajú takmer nikdy paragrafy, doprovody RP. Sú vysoko produktívni a majú 2-2,5 násobne vyššiu produktivitu ako naši zamestnanci - oni nekávičkujú, necigaretujú, chcú robiť nadčasy a víkendy. Majú veľmi dobrú pracovnú disciplínu, vysokú mieru lojality a nižšiu fluktuáciu oproti mnohým iným zahraničným pracovníkom. Sú to katolíci a veľmi rodinne založení.
Je to veľmi podobní prípad, ako keď slováci húfne chodili do Írska a Anglicka, do Belgicka. Naši zvárači chodia do Nemecka, operátori vykosťovať mäso do Holandska, opatrovateľky do Rakúska, stavbári a lešenári sú vo Francúzsku a v Nemecku.
@moonlight1210 máš tam počet voľných prac.miest v každom kraji.
@rozculena kde? chyba link?
Ja netvrdim, ze volne miesta nie su, ale zaujimalo ma, v akej sfere su. Na to som v tej inej diskusii nedostala odpoved.
Autobusari z tejto diskusie je zatial prva moznost, kde asi volne miesta su (a asi ich az tak vela ludi nechce, predpokladam).
A zaujimaju ma tie dalsie sfery.
Ja netvrdim, ze volne miesta nie su, ale zaujimalo ma, v akej sfere su. Na to som v tej inej diskusii nedostala odpoved.
Autobusari z tejto diskusie je zatial prva moznost, kde asi volne miesta su (a asi ich az tak vela ludi nechce, predpokladam).
@moonlight1210 https://www.profesia.sk/
sorry
tak voľných miest je dosť,ale napr.ja by som z toho nemohla robiť nič,čo som pozerala v mojom kraji
@moonlight1210 tu máš zoznam nedostatkových pozícii po krajoch. Na to, aby mohol zamestnávateľ zamestnať cudzokrajca (non EÚ) zamestnanca, pozícia musí byť vypísaná v nedostatkových pozíciách. Zoznam sa pravidelne aktualizuje:
@anonym_6b904b máš zlý výpočet 49% ti zoberie štát zo mzdy, až potom môžeš nakupovať zdanené tovary a služby
@anonym_c84bf6 Presne. A komancovia pri koryte chcu dalej "konsolidovat" zvysovanim dani a cien. A nechapes ich dementnych volicov, ze v penazenke maju coraz menej a ceny so coraz vyssie, ze im staci, ze sa oni a ich deti nazeru z blabolov Fica, Kalinaka, mladeho Kalinaka, Blahu, Danka a ochkaju na videach na tik toku, ako ti chodia (zase za peniaze danovych poplatnikov) po Moskve a hikaju, ze su tam plne obchody. Keby rusi nemali ropu, tak su tam prazdne obchody a chudoba ako v Mongolsku. A Slovensko nema ropu vsakze a ani za sociku nam rusi zadarmo ropu neposielali.
@moonlight1210 vraj je okolo 100 000 voľných pracovných miest
Ano, je riešením dovoz lacnejšej pracovnej sily. Druhé riešenie je to, že prestane jazdit MHD a dialkova doprava. Co je lepsie? Treba sa opýtať hlupakov, ktori volili túto vladu, aké majú riešenie, respektíve ake riešenia má vláda. Ide to tu od 9 k 5. A bude este horsie.
@anonym_autor a z čoho majú viac zaplatiť? Majú zvýšiť cestovné? Vodiči sú hlavné muži, živiteľ rodiny si veľmi nemôže dovoliť pracovať za 1000€, pracovná doba tiež nič moc. Takže buď budú vodiči tí, čo sú ochotní za to pracovať, alebo chodiť pešo..
@anonym_autor otázku by som postavila asi takto: chcela by si radšej menej autobusov a spojov alebo drahšie cestovné?
@anonym_autor 20 rokov dozadu, keď som pracovala v Londýne, tam jazdili na poschoďákoch samí cudzinci, medzi nimi aj Slováci samozrejme. Takže áno, je to cesta.
@anonym_6b904b asi tak. 43 eur ti zoberie stat. Potom z tych zvysnych 67 eur ti zoberie DPH 24% dalsich 16 eur a zostane ti 50 eur. Potom zaplatis dan z nehutelnosti, poplatky uradom, pokuty policajtom, dialnicnu znamku,... a pojdes si zoberies uver a das si spravit nove zuby za 5-10 tis eur (cena noveho mensieho auta) zo svojho, lebo poistovna ti na to neda. A ficolandia stale nema peniaze, tak caka ako na spasenie na 2 miliardy eur netto rocne od eu eurofondy, eurodotacie farmarom a jednym dychom pluje na eu, ako ju fico (pardon slovaci) "nepotrebuje". Ale pri prvej zivelnej katastrofe pobezia do Bruselu s natiahnutou rukou.
@anonym_120bf8 odhliadnuc od všetkého, nechápem prečo by ti poisťovňa mala preplácať 10 litrov u tvojho predraženého súkromného zubára za to, ze sa nestatas o zuby.
To je ako by som sa sťažovala, ze chcem preplatiť plastiku pŕs.
Si ľudia pozrite, kolko platíte zdravotku a co za to chcete. Nič v zlom, ale trosku sa zrealnite. Ak by sa zaviedla zasluhovost, tak mnohí by ste zaplakali, ako pri zdravotke, tak aj sociálke. Ono totižto, aj za tých čo platoa nula celá nula nič a zo systému čerpajú, to musí niekto zaplatiť.
S ostatným ale súhlasím.
@anonym_autor a čomu vlastne nerozumieš. Vsade je to tak. Prečo rakusanky nerobia opatrovateľky rakúskym dôchodcom, ale Slovenky.? Napriklad
@anonym_120bf8 odhliadnuc od všetkého, nechápem prečo by ti poisťovňa mala preplácať 10 litrov u tvojho predraženého súkromného zubára za to, ze sa nestatas o zuby.
To je ako by som sa sťažovala, ze chcem preplatiť plastiku pŕs.
Si ľudia pozrite, kolko platíte zdravotku a co za to chcete. Nič v zlom, ale trosku sa zrealnite. Ak by sa zaviedla zasluhovost, tak mnohí by ste zaplakali, ako pri zdravotke, tak aj sociálke. Ono totižto, aj za tých čo platoa nula celá nula nič a zo systému čerpajú, to musí niekto zaplatiť.
S ostatným ale súhlasím.
@anonym_61af93 "Ono totižto, aj za tých čo platoa nula celá nula nič a zo systému čerpajú," Tak je nacase tych, co su zdravi, praceschopni ale neplatia, zo systemu odstrihnut, alebo razantne obmedzit ich cerpanie na minimum.
@anonym_61af93 "Ono totižto, aj za tých čo platoa nula celá nula nič a zo systému čerpajú," Tak je nacase tych, co su zdravi, praceschopni ale neplatia, zo systemu odstrihnut, alebo razantne obmedzit ich cerpanie na minimum.
@anonym_120bf8 ano, je načase. Všetci čo sú na UP napr. Maju podporu, nech si zaplatia ZP. Neplatia odvody a k lekárom idú. A po pol roku, kedy skončí podpora by boli oveľa viac motivovaní si hľadať prácu. Je mi to ľúto, ale takto je to aj v zahraničí. Neplatis, neošetria ta. Stačilo sa hrať na sociálnu demokraciu a cucat systém zo všetkých strán.
@anonym_120bf8 ano, je načase. Všetci čo sú na UP napr. Maju podporu, nech si zaplatia ZP. Neplatia odvody a k lekárom idú. A po pol roku, kedy skončí podpora by boli oveľa viac motivovaní si hľadať prácu. Je mi to ľúto, ale takto je to aj v zahraničí. Neplatis, neošetria ta. Stačilo sa hrať na sociálnu demokraciu a cucat systém zo všetkých strán.
@anonym_61af93 Povedzme si A aj B. Vsetky zienky na nekonecnych materskych, ktorych muz zaraba vela. Ak maju dost penazi na nerobenie, nech maju aj 1000 eur mesacne na zaplatenie jej zdravotky a dochodkoveho. Nielen sediet doma, iba cicat 40 rokov system, platit minimalnu zdravotku, ziadnu socialku, potom vybavit ID a rovno na dochodok.

@anonym_autor odliv ľudí. Platy slabé, tak dovážame/obsadzujeme na takéto pozície ľudí ktorý to vezmu lebo nemajú inú možnosť alebo potrebujú prácu