icon

Je tu nejaký chemik?

monika12486
6. dec 2020
chanaaa
6. dec 2020

No skus.

aduskatt
6. dec 2020

musíš sa pýtať konkrétnejšie, je dosť odborov aj v rámci chémie......takže vyznám sa, ale či zrovna to, čo potrebuješ, netuším, keďže to môže byť nejaká veľmi odborná špecifická záležitosť

kikavadi
6. dec 2020

@monika12486 chémia je široký pojem. Musíš konkretne

tulipanicek
6. dec 2020

Chemik je široký pojem. Treba sa opýtať konkretnu vec

monika12486
autor
6. dec 2020

Prosím nevedeli by ste mi poradiť, že keď sa dá sanytol v tom spreji na dezinfekciu na ortuť, či sa môže akoby rozpustiť a utrieť, muž rozbil teplomer a na to nastriekal a potom som našla také cmuhy, musel to rozniest, ked to nastriekal, tak sa to akoby rozpustili a utrel to iba a handra bola špinavá. Ďakujem

aduskatt
6. dec 2020

čo obsahuje ten Sanytol?

oliolijanka
6. dec 2020

Ortut ľadom pozbieraj😊

fokuska
6. dec 2020

@monika12486 To si sa uz pytala, nestacili tie odpovede? Dali ti tam aj link na odbornikov, preco si nevolala a neporadila sa s nimi?

monika12486
autor
6. dec 2020

@fokuska volala som a nevedeli mi poradiť

monika12486
autor
6. dec 2020

@aduskatt Biocídna účinná látka: 5000 mg/kg didecyldimetylammonium chlorid, <5% neiónové povrchovo aktívne látky, Parfumy, Dezinfekčné prostriedky, Parfumy (linalool, hexylcinnamal, limonen)

fokuska
6. dec 2020

@monika12486 To fakt? A preco si myslis ze to bola ortut ked ti pisali ze podla toho ako si teplomer opisovala to praveze ortutovy nebol.

lienocka2808
6. dec 2020

@monika12486 pozerala som, co obsahuje sanytol, neobsahuje kyseliny, iba povrchovo aktivne latky (na odmastovanie), neosahuje chlor. Nic sa nestalo, bud v klude. Mam vystudovanu chemicko technologicku fakultu, organicku technologiu 🙂 troska sa tomu rozumiem.

monika12486
autor
6. dec 2020

@fokuska ako pani milá, ale neprislo mi, že by nejako tomu rozumela...no, pretože keď sa na to dal sanytol, tak neviem či ten obsah sanytolu na to tak nemohol zareagovať

aduskatt
6. dec 2020

@lienocka2808 ona sa pýta, či jej pomôže, keď ten Sanytol dá na ortuť, ak so správne pochopila, lebo ju chce pozbierať

lienocka2808
6. dec 2020

aduskatt tak som je tym padom zodpovedala aj to 🙂.
Povrchovo aktivne latky su na lepsie odstranenie, prilnutie latok zo znecisteneho povrchu. Vacsina cistiacich prostriedkov obsahuje HCl ale H3PO4 a s tym by mohla Hg reagovat, za vzniku soli chlorid ortutnaty. Ale to nie je take jednoduche, na vela chemickych reakcii je potrebny vysoky tlak, vysoka teplota, katalizatory. Urcite poriadne odstranit z povrchu. Hg mame dokoca v ustach v podobe amalganu, tak ziaden stres...

monika12486
autor
6. dec 2020

@aduskatt nie ja zisťujem či tak mohla zareagovať ortuť keď sa na to dal sanytol, chcem vedieť či to bola ortuť alebo galium

lienocka2808
6. dec 2020

@monika12486 to ti nepovie nikto, ortut a galium su velmi podobne vzhladovo. Vyzeraju takmer identicky, obidve sa pouzivaju do teplomerov (ortut uz nie) akurat galium nie je jedovate.