Jednorázový príspevok rodičovi. Počuli ste o ňom?
Počuli ste o tomto príspevku?
Poskytovaním príspevku rodičovi štát jednorazovo prispieva rodičovi na uľahčenie vstupu alebo návratu na trh práce a na začatie vykonávania zárobkovej činnosti.
tigri - jedna sa o prispevok - z nevyčerpaneho rodicaku - konkretne: napr. tvoje dieta bude mat 3 roky 3.5.2011. ty vsak nastupis do prace už teraz - 1.562010. tak si možeš požiadať o preplatenie 1/4 z nevycerpaneho rodicaku. - t.j. - 1/4 zo sumy cca. 160 E /neviem presne, kolko je teraz suma nižšieho rodicaku/ x pocet mesiacov
to v skratke
Mima, takto som to pochopila aj ja, len nechapem, preco o tom nikde neinformuju....spravy su furt plne kadejakych blbosti, ale toto som nikde nezachytila a to som clovek, co sleduje dianie okolo 😉
Andzi, tamta debata sa toci okolo niecoho ineho, tam riesie prispevok na starostlivost na dieta, ked sa narodi druhe dieta....tiez zalezitost o ktorej malokto vie, ze si moze uplatnit 😉
uz sa to tu riesilo dost... ale v teme o RP od 2010 ci ako sa to presne vola... ludovo sa tomu hovori satnikove...
danu spetne na to narok nie je.. ale kludne sa spytaj.. ale plati to len pre tie ktore isli z RD do prace od 01/10 ty si isla este podla stareho zakona
ono cosi pridali akoze.. ale zasa mamicky nemozu vobec pracovat pocas RP ani na dohodu ani nijak inak... pokial nechcu prist o RP
mima, to znamená, že ak budem pol roka čerpať materskú a potom nastúpim do práce a rodičovský príspevok vôbec nebudem brať, tak sa sčítajú sumy rodičovského príspevku, na ktoré by som mala nárok a z toho 25% sa mi jednorazovo vyplatí? No, nezdá sa mi to, idem to pozrieť do zákona.
No takže veci sa majú takto:
Ide o tzv. Jednorazový príspevok rodičovi, ktorý je štátna sociálna dávka, ktorou štát jednorazovo prispieva rodičovi na uľahčenie vstupu alebo návratu na trh práce a na začatie vykonávania zárobkovej činnosti.
Oprávnená osoba na uplatnenie nároku na príspevok rodičovi je rodič, ktorému sa bezprostredne pred uplatnením nároku na príspevok rodičovi vyplácal rodičovský príspevok. To znamená, že si najskôr musí rodič uplatniť nárok na príspevok rodičovi, musí mu byť priznaný a vyplácaný a až potom môže požiadať o príspevok rodičovi. Ďalšia podmienka je, že rodič vykonáva zárobkovú činnosť, to znamená, že o vyplatenie jednorazového príspevku môžem požiadať až keď sa zamestnám alebo začnem podnikať, jednoducho až vtedy, keď mám nárok na zdaniteľný príjem. Príspevok rodičovi je 25 % zo súčtu súm rodičovského príspevku na ktoré by mala oprávnená osoba nárok z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa, za ktorú by sa jej poskytoval rodičovský príspevok, do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Rozhodujúce sú pritom sumy rodičovského príspevku v tom kalendárnom mesiaci, v ktorom oprávnená osoba začala vykonávať zárobkovú činnosť. Tieto sumy tzv. nevyčerpaného rodičovského príspevku sa sčítajú a z nich 25% predstavuje jednorazový príspevok rodičovi. Žiadosť sa podáva a príspevok rodičovi vypláca príslušný úrad práce, sociálnych vec a rodiny (podľa trvalého pobytu.).
Dúfam, že som niekomu pomohla. 🙂
Teraz som to ešte raz poriadne pozrela v zákone a zistila som jeden veľký problém, resp. fintu, na ktorú by si mamičky mali dávať pozor, lebo je ľahko prehliadnuteľná a mamičky, ktoré nie sú právničky, si ju ľahko nevšimnú.
Takže pozorne čítajte vetu:
Oprávnená osoba na uplatnenie nároku na príspevok rodičovi je rodič, ktorému sa BEZPROSTREDNE pred uplatnením nároku na príspevok rodičovi vyplácal rodičovský príspevok.
Pojmom bezprostredne sa v právnej teórii rozumie hneď, okamžite ako splním nárok. Čiže postup je nasledovný - poberám rodičovský príspevok napr. do septembra 2010, od 1. októbra sa zamestnám, tak okamžite, čiže hneď ako sa zamestnám, si podám na príslušný úrad žiadosť o vyplatenie jednorazového príspevku rodičovi. V žiadosti treba okrem osobných identifikačných údajov uviesť aj identifikačné údaje zamestnávateľa a dátum začatia vykonávania zárobkovej činnosti.
No a na záver ešte jedna pikoška - tento príspevok je dosť zradný pre mamičky, ktoré nastupujú do novej práce alebo do práce, v ktorom to majú "neisté". Ak by vás nedajbože z práce prepustili a nenájdete si novú, už sa na rodičovskú dovolenku nemôžte vrátiť a tým pádom prídete o 75% súm rodičovského príspevku. Ale zase tento príspevok je priam ideálny pre matka, ktoré majú vysoký zárobok a stabilnú istú prácu, napr. sudkyne, prokurátorky, štátne zamestnankyne alebo podnikateľky s rozbehnutým biznisom.
je to fakt nefer, cize ja som si mohla uplatnit prispevok hned ako som nastupila, kedze pracujem od oktobra 2009 spatne mi ho nevyplatia. 😖
andzi, porad prosim aj mne, nastupujem do prace 20.05.2010 rovno z materskej kedy presne si mam vybavit tie papiere aby som nepresvihla datum,? a ktoru ziadost to treba vyplnit? Bola som na UPSVaR ale pani uradnicka bola dost nervozna, ze ma vela prace a ze ani sama nevie lebo kazdy rok sa to meni. Nejako sa v tych zakonoch stracam... 😖
andzi,
a čo si myslíš, majú na ten príspevok rodičovi nárok aj mamičky, čo poberajú RP podla zákona č.280/2002 o rodičovksom príspevku (t.j. nepožiadali o posudzovanie podla nového zákona, čo je účinný od 1.1.2010 a má č. 571/2009). Lebo presné znenie, čo si písala vyššie je ...
... je rodič, ktorému sa bezprostredne pred uplatnením nároku na príspevok rodičovi vyplácal rodičovský príspevok podla osobitného predpisu 5a)
a poznámka pod čiarou:
5a) Zákon č. 571/2009 Z.z. o rodič.príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
t.j. či by mali mať nárok len tí rodičia, čo poberali RP podla nového zákona alebo aj tí, čo poberali podla starého zákona a nastupujú do práce a zároven dieťa ide do škôlky, t.j. z dôvodu že dieťa ide do škôlky (nie z dôvodu začiatku PP, ak poberajú RP od r.2008; ak poberajú od r.2009, tak je dôvodom odobratia RP aj nástup do prac.pomeru ) im odoberajú RP a či má teda takýto rodič nárok na príspevok rodičovi.
čo myslíš?
tarra, nemôžeš nastúpiť priamo z materskej, musíš najskôr požiadať o rodičovský príspevok a musí ti byť aj vyplácaný (nezáleží ako dlho), ale musí, lebo inak nemáš nárok ani na príspevok rodičovi.
gapa, hmm, zložitá otázka
Príspevok rodičovi je 25 % zo súčtu súm rodičovského príspevku podľa zákona 571/2009 Z.z. (teda nie 280/2002) na ktoré by mala oprávnená osoba nárok z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa, za ktorú by sa jej poskytoval rodičovský príspevok.
No ale zákon 280/2002 bol zákonom 571/2009 úplne zrušený a v prechodných ustanoveniach je uvedené, že rodičovský príspevok priznaný podľa zákona 280/2002, na ktorý trvá nárok podľa zákona 280/2002 aj po 31. decembri 2009, považuje sa po 31. decembri 2009 za rodičovský príspevok podľa 571/2009.
Čiže mamičkám, ktorým vznikol nárok na rodičovský príspevok podľa zákona 280/2002 a nárok stále trvá aj od 1.1.2010, tak tento rodičovský príspevok, ktorý sa im vypláca v roku 2010 už nie je rodičovský príspevok podľa 280/2002 ale podľa 571/2009, takže by tieto mamičky mali mať nárok aj na jednorazový príspevok rodičovi. To je ale len môj názor.
No a na záver: Mamičky, nenechajte sa odbiť úradníčkami - ak prídete na úrad práce v úradných hodinách, pýtajte si formulár žiadosti a ak vám ho neposkytnú alebo vás odbijú, okamžite si pýtajte meno pracovníčky a sťažujte sa. Ja osobne mám s úradníkmi veľmi zlé skúsenosti. A ak vám formulár nedajú žiadosť si napíšte aj samy, pretože zákon nepredpisuje, že žiadosť musí byť na predpísanom formulári. Hlavne neprešvihnite lehotu, lebo tá je v zákone urobená veľmi špekulatívne, aby na to veľa mamičiek zabudlo. 🙂
andzi,
díky moc. Toto ma nenapadlo.
V Zákone o RP 571 je písané, že "SA POVAžUJE po 31.12.2009 za rodič.príspevok podla tohto zákona a VYPLáCA SA v sume podla § 4 ods. 1 alebo 3.
A zákon o prísp. na star.o dieťa vyžaduje " bezprostredne pred uplatnením nároku na príspevok rodičovi VYPLáCANIE rodič.príspevku podla osobitného predpisu=zákona 571.
Takže by to malo byť ok.
Ešte raz dííííík.
Ten prípad, čo som nan odpovedala na porade je bohužial zložitejší. mamina poberá RP od r.2008, nepožiadala o zvýšenie a pracuje od r.2008 a zároven pobera RP, tj. jedine začať čerpať RD a predpokladám začať pracovať zároven s nástupom do škôlky???
K tomu uplatneniu nároku na príspevok rodičovi: § 7 Nárok zanika uplynutím 6ich kalend.mesiacov nasledujúcich po kalend.mesiaci, v korom opr.osoba začala vykonávať zárobkovú činnosť.
Dnes som volala na urad prace.... a je to tak ako ste pisali, zakon plati od 1.1. 2010, ale ja som nastupila do prace v oktobri 2009, tak mna sa to netyka 😖
andzi - jedna otazocka - to naozaj ked sa vratim do prace a vyplatia mi jednorazovy prispevok a ja potom o pracu pridem sa uz nemozem vratit naspat na RP???? Cize mi nebudu vyplacat tych zvysnych 75%? Dost smutne 😒
ahojte, vrela vdaka za temu.
Vedeli by ste mi poradit, ci mam alebo ani nemusim ist skusat ziadat si o jednorazovy prispevok?
Do prace som nastupila 2.12.2009 s tym, ze som stihla 2mesiace poberat RP. Za november a za december, kedze do prace som sla az od 2.dna v mesiaci.
Spravy o akomsi jednorazovom prispevku som zachytila v tlaci po Novom roku.
Ked som vsak isla na UPSVaR odovzdat kopiu prac. zmluvy, ktoru som musela dolozit, aby sa vydokladovalo, ze som zacala prac pomer a teda nemam narok uz na poberanie RP, tak som sa milej pani na UPSVaR aj pytala na ten jednorazovy prispevok. Bolo to teda uz po 1.1.2010!!!! a pani ma odbila s tym, ze ved budem dostavat prispevok na starostlivost o dieta mesacne tych 25% z povodneho RP, cize asi 40eur.
Odvtedy som nic neriesila, ale teraz vas citam, ze narok mam a citam aj to, ze pokial sa o to nezaziada do 6tich mes od nastupu do prace tak mam po chlebe a je to premlcane.
Viete mi povedat, ci mam na to ozaj narok, nech ma neodbiju na urade a ci existuju na to tlaciva?
dakujem
uz to tu bolo pisane.. do prace si nastupila este pred 1.1.2010 takze teba sa to netyka... resp. ty ides podla stareho zakona nie podla noveho ... ak by si chcela ist podla noveho musela by si po 1.1.2010 poziadat o prehodnotenie.. a potom nastupit do prace a poziadat o ten prispevok
takze narok na neho nemas pani ta informovala spravne.. mas narok na 41 Eur co je tych 25 % z RP ak sa ti o dieta stara opatrovatelka bez zivnosti, rodinny prislusnik.. a pod.
maznacik, ale podla akeho stareho zakona? Akoze, fakt je toto nahlavu postavene. V naroku na pracovanie pocas poberania RP som podla noveho zakona, ze robit mozem, ale RP nedostanem. Podla stareho zakona maminy robit mozu aj RP poberaju. A v tomto prispevku som zas podla stareho? Boha, kolko tych noviel a kluciek porobili?
Fakt nacase, aby tato vlada isla niekam pekne ........do ........
tehula, neviem, čo o tom vieš, ale od 1.1.2010 je účinný nový zákon o rodičovskom príspevku. Jednorazový príspevok bol zavedený až zákonom účinným od 1.1.2010 a nevzťahuje sa na matky, ktoré sa zapojilii do pracovného procesu pred jeho účinnosťou.
tehula dnes mozu platit myslim az tri verzie zakona o RP.. teda zavisi kedy si nastupila do prace... podla toho sa riadi.. dnes este tusim dobiehaju RD mamiciek co mohli pracovat aj poberat RP v plnej vyske... potom su tu mamicky ako ty ... co ak pracuju dostanu prispevok na starostlivost ale zacali pracovat este pred 1.1.2010 ale zasa popri RP mozu pracovat na dohodu
a potom su tu mamicky ako som aj ja... ze som od 1.1.2010 nastupila na RD uz podla noveho zakona do 2 rokov veku dietata poberam RP vo vyske 256 Eur ale nemozem pracovat popri tom ani na dohodu a od 2 rokov do 3 rokov dostanem ten znizeny RP 165 Eur, a ked pojdem do prace skor ako bude mat 3 roky dostanem to satnikove tento jednorazovy prispevok o ktorom sa bavime...
ak chces nejake blizsie vyslvetlenia preluskaj tu temy v paragrafov popisalo sa tam dost aj o tomto..
toto som este chcela... ze keby si teraz sa vratila na RD ... tak uz ides podla noveho.. a dostanes mesacne 256 EUR do 2 rokov veku dietata a ked pojdes robit to satnikove dostanes... lebo ta prehodnotia.. uz podla noveho... ale na RD si ty nastupila este v roku 2009 takze na teba sa vztahuje zakon platny vtedy
baby, ale volala som na UPSVaR a teta mi tam povedala, ze som taky ojedinely pripad, ze sice som nastupila v 2009, ale ze som este stale za december 2009 zobrala RP, lebo som ten december neodrobila cely a ze teda je to take na hrane a ze normalne jej nadriadeni zasadat a prejednavat to, aby sa dohodli, ze co, lebo takych pripadov moze byt viac.
Tak som zvedava, co sa dozviem, moc tomu sancu nedavam, aj ked peniazky by urcite potesili.
Baby, tak mi prave volala pani z UPRSVaR, ze si mozem prist po tlaciva, ze usudili, ze narok mam, lebo som exoticky pripad. 😀
ahojte,
ja som si vsetko precitala z hora nadol, zdola nahor, ale som z toho jelen. 😖
Na matersku som nastupila 4/2008 a poberala som ju do 1/2009(vratane, nakolko som osamely rodic). Potom prisiel na rad rodicovsky prispevok, ktory som mala od januara do maja t.r. zvyseny.
Nas Samko nastupi 2.9.2010 do skolky, ja nastupim do prace 20.9.2010(s tym, ze si budem cerpat do 4.10. DOV).
Kedy a o co mam poziadat????
Dakujem za akukolkvek odpoved.
ahojte chcem sa opýtať mám na rok na vyplatenie 25% zo zvašneho rp aj ked pojde dieťa do školky???prepláca sa tam aj školka ak je v štátnej a aj ten príspoevok mám narok poberať alebo dať si ho jednorázovo vyplatiť???díky
Chcela by som sa opytat - na RP som od 05/2008 - nemala som narok na matersku. Mala by som moznost nastupit do prace od 08/2010. Mam narok na jednorazove vyplatenie 25% zo zvysnej sumy RP ked dieta pojde do skolky od septembra 2010? A mala by som dostat nejaky prispevok este na vydavky do skolky? dakujem.

Tigri, to by aj mna zaujimalo, kedze mi dcerka chodi do statnej skolky a nema este 3 roky, tak mi preplacaju len skolne, ale o tomto prispevku som nepocula, skusim sa v pondelok informovat na Urade prace,soc.veci...ci to davaju aj spatne, kedze dcera mi chodi do skolky od septembra, a ci vobec mam na prispevok narok