icon

Kam by som mohla ísť robiť so sociálnou prácou?

8. máj 2022

Ahojte,

predtym, nez sa zacnete vysmievat, ze smetiarku alebo do lidla pokladnicku, tak prosim vas, taketo komentare mi nepiste. Pocuvala som to dost dlho. 🙄 Bohuzial. Hlavne od ludi, ktori maju iba strednu alebo iba zakladnu... 🥴

Pritom mam 31 rokov, studium som zvladla na same Acka s titulom Mgr., dostavala som aj motivacne stipendia, a pritom som aj pracovala v Orangei. Nebolo to take lahke vsetko spojit. Ale dala som to. Momentalne som na materskej, a rozmyslam, ako dalej po materskej, rada by som pracovala s chorymi detickami, alebo nieco podobne v takejto sfere. Asistenku pre deti v skole. Treba plus este nejake dostudovanie?

Vedel by mi niekto poradit?

Dakujem pekne!

asocial
10. máj 2022

@ataner81 presne to, co som pisala vyssie. (ja som koncila o rok skor, ale ine studium). A v "nasich" casoch, bola socialna praca uplne dakde inde, bol to odbor, na ktory sa podstate nedalo jednoduche dostat. Neexistovalo x pofidernych skol, ktore v podstate tento odbor totalne zdegradovali. A beru vsetkych bez prijmaciek.

afrodizi
10. máj 2022

@mamka34 odkial ste..ja som sa uz pytala hadam vsade u nas, na meste, u primatorky, v centrach, ci nehladaju SP alebo pribuzne na pracu s ukrajincami a nist, o zadnych projektoch nevedia nechystaju, ani krizove centrum...kde hladaju SP, ake organizacie/centra

mala_kari
10. máj 2022

Ahoj, neviem či to tu už niekto písal, ale Centrum pre deti a rodiny (bývalý detský domov), šikovných sociálnych pracovníkov - či už kmeňových alebo terénnych - tam treba ako soľ 🧡

mala_kari
10. máj 2022

A prepáčte mamky, nezvyknem takto reagovať, ale z niektorých komentárov tu mám zvláštny pocit. Mamička asi vie, aké možnosti má so svojím vzdelaním, ale po rokoch na materskej zrejme zisťuje, kde je aktuálne dopyt po ľuďoch v jej pracovnej oblasti. Čo je na tom na výsmech? Obzvlášť v tak dynamickej oblasti ako sociálna sféra, kde často dochádza k zmenám aj z roka na rok. Zaslúžili by sme si medzi sebou viac podpory a porozumenia, návrat po materskej do práce a navyše do novej práce je predsa výzva 🧡

stary_ujco
10. máj 2022

@mala_kari Autorka za hlavne vyvysuje nad ostatných, co maju len strednu alebo zakladnu školu. A ona predsa v 31 rokoch s jedinou praxou predavacky v Orange nepojde robit pokladnicku do Lidlu...

lubkavargova1
10. máj 2022

@stary_ujco to si jej velmi kruto nalozil..ale pravdio...len skoda, ze ona nevie, ze tie Acka su jej prd platne v praxi...a nahodou, ja som robila pokladnicku v Lidlu a bolo to super, ja som rada chodila do prace.

mala_kari
10. máj 2022

@stary_ujco snáď to mohla naformulovať aj šťastnejšie, ja som skôr narážala na to, že keby sem pozrel niekto s podobným problémom, nájde len zopár užitočných tipov a množstvo kritiky. A že mi nepríde zvláštne, že sa niekto informuje o aktuálnej situácií na pracovnom trhu, úplne šum a fuk či ide o tú spomínanú predavačku alebo sociálnu pracovníčku 🧡

afrodizi
10. máj 2022

@mala_kari mne to tak vobec nevyznelo, ze si zistuje dopyt, ale skor ake ma moznosti so svojim vzdelanim, kedze predtym pracovala v orangei, mozno sa mylim, ale tak to vyznieva a tak to aj vacsina ludi pochopila, preto tie komentare.

zuzuliennka1
10. máj 2022

@ataner81 ale ty si vedela, comu sa chces venovat, isla si si za tym, nasla si sa v tom, takze to je nieco uplne ine.
nemam proti tomuto studiu nic, pokial do toho clovek ide s tym, ze sa tomu chce fakt venovat, najde sa v tom,… ano v pohode.
Ale z autorkineho prispevku to tak vobec nevyznieva

zuzuliennka1
10. máj 2022

@mala_kari no nevie, keby vedela, nepyta sa na modrom konovi.
Linkedin, profesia.sk,… moznosti ma niekolko, aj to o nej totiz dost vypoveda, ako sa vie orientovat na pracovnom trhu, no velmi nevie.

tululu
10. máj 2022

Fuuuha,pozeram,ze na koni je to stale samy Sherlock Holmes, z par riadkov za par sekund vydedukovany cely profil osobnosti aj s cislom topanok.Dnes ludia citaju asi viac medzi riadkami,ako v tych riadkoch 🙂 A aj usmernit cloveka sa da slusne,v tom je skryta prava velkost cloveka...

merrynka19
10. máj 2022

@mala_kari áno hľadajú stále , ale tam je hrozna pracovná doba pre mamičku s malým dieťaťom.😏

mala_kari
10. máj 2022

@merrynka19 každému vyhovuje niečo iné, mne osobne by pracovná doba po-pia od 7:00 do 15:00 sedela (čerpám z inzerátu na istp Centrum Dobšiná)

merrynka19
10. máj 2022

@mala_kari áno taká doba tam je, ale prídeš na pohovor a vôbec to tak neni. Bola som už na takom pohovore.😓presne do cdr. Ale doba pre matky s deťmi od 7-15 je ideálna pre každu z nás.

linduska86
11. máj 2022

kuratela, upsvar,podla toho na co by si sa chcela zamerat ;)
A ano nieje to take easy ta sociálna praca, ale to by ludia museli vidiet aj daleko za svoj obzor a az potom kecat somariny ;)

linduska86
11. máj 2022

@bimbambom moze pokial ma aspon pedagogicke minimum v odbore sociálny pedagog ;)

zuzuliennka1
11. máj 2022

@linduska86 socialna praca je narocna, ano, ked clovek chce, vie sa uplatnit. Ale musi chciet a skolu si vyberie, lebo sa tomu chce venovat.
Lenze soc. praca ma v spolocnosti bohuzial take postavenie, ake ma, kvoli skole. Kuratela, upsvar - tam sa vie zamestnat aj clovek s absolvovanou fakultou managementu, hospodarskou fakultou na ekonomickej a pod. ale to su narocne fakulty. A o to ide. Ze aj tu slecna dokoncila skolu, aby mala titul a vlastne nevie, co s nim.

linduska86
11. máj 2022

@zuzuliennka1 ja som tiež na sociálnej práci s viem presne aj kde chcem robiť 😄a nie nevieš sa zamestnát s takou fakultou máš to v zákone stanovené bohužiaľ

afrodizi
11. máj 2022

Viacere tu pisete ze v skole skolke treba dorobit pedagogicke, nie je pravda, zalezi od nazvu pozicie a kompetencii, ja som robila v dvoch skolkach na pozicii pomocny pracovnik a v preklade to bol asistent ucitela. Vedenie si to tak nazvalo presne kvoli tomu aby aj bez pedagogickeho vzdelania mohli robit ludia a tym padom bolo menej platene. Pedagogicke minimum popri praci tiez nie je problem si dorobit, moznosti je teraz vela hlavne v skolstve, asistentov hladaju jak sol.

nikolka1986
11. máj 2022

Hocikde kde len chceš, ak si šikovná. Poznám aj baby v banke, čo vyštudovali sociálnu prácu.

zuzuliennka1
11. máj 2022

@linduska86 to je blbost😂 akurat som nasla pracovnu poziciu na urade prace v ba, vazovova - predpoklady su “len” vš vzdelanie 1 alebo 2 stupna, skola specifikovana nie je. Moja sesternica s fakultou manažmentu UK pracuje na ministerstve 😁
je to tak, a potvrdi ti to asi kazdy HR, mame na svk skoly, ktore proste nemaju najlepsie meno, co sa uchadzania sa o pracu tyka, a tam patria vselijake sukromne pofiderne skoly a urcite odbory aj z verejnych skol. Nehovorim ale, ze kazdy so soc. pracou isiel studovat, lebo na nic ine nema, to nie - ale to su ludia, co na sebe pracuju, najdu sa v tom, venuju sa tomu a vedia, co chcu robit. Co nie je pripad autorky

linduska86
11. máj 2022

@zuzuliennka1 môžeš mať aj karlovu univerzitu keď to proste nevieš robiť alebo nato nemas tak ti nepomôže nič.... A na druhej strane poznám také kapacity, že im netreba ani vysokú školu a robia na vysokých postoch.. Takže zase.. Kto chce si robotu nájde a kto nie, tak si bude myslieť ze keď ma Mgr. Tak sa z nej poseru. Známky niesu všetko

linduska86
11. máj 2022

@zuzuliennka1 z druhym odsekom s tebou max. Súhlasím

zuzuliennka1
11. máj 2022

@linduska86 no to je pravda. Tiez poznam ludi na vyssich postoch, maju pod sebou niekolko ludi, sefuju oddeleniam,… a maju strednu, prip. bc. stupen, ale ovladaju dva cudzie jazyky, zili v zahranici, vedia sa obracat.
Titul nie je vsetko, a uz vobec z poniektorych skol, len mam pocit, akoby prave “z tych skol” si ich absolventi mysleli, ze ked maju titul, tak si ho najskor treba dat na facebook a tiez zamestnavatelia sa za nimi “potrhaju”

lacibo
12. máj 2022

@makova333 neviem..rozsirujuce studium specialnej pedagogiky jej stacit nebude, pretoze nema vystudovany ziadny predmet aprobacie..takze by nemala co ucit..potrebovala by cele 5 rocne studium SP.. DPS by jej stacilo na asistentku pedagoga, nemusi byt ucitelka..takze si musi zvazit, ci bude iba 2 alebo 5 rokov studovat..ale zase to by si rovno mohla aj aprobaciu vystudovat nejaku..no.neviem...asi len pracu vo svojom odbore by som jej radila..aj v CDR robia socialni pracovnici

lacibo
12. máj 2022

@mala_kari no lebo jej komentuju ludia so zakladnym, prip.ucnovskym vzdelanim..preto tieto primitivne odpovede..😒..jasné, ze nie je vobec nic zle na praci v lidli..ale niektori nevedia pochopit, ze clovek studiom dost investoval, aj penazi, aj casu aj energie na to, aby sa mohol zivit hlavou, nie rukami..aj je celkom frustrovany, ked sa mu to nedari..ti, co nic neinvestovali, ti automaticky beru pracu, aka pride...preto to nechápu u iných

lacibo
12. máj 2022

@afrodizi zaujimal by ma tvoj plat, kedze si bola nekvalifikovana..kvalifikovany asistent ucitela je v tej najnizsej triede spomedzi pedagogov v skolstve..musel byt naozaj velmi nizky..nemyslim to v zlom, len si myslim, ze je lepsie pracovat ako kvalifikovana na tej istej pozicii

melanta
12. máj 2022

@lacibo kde sú tu komentáre ľudí s učňovkou? Nikde tu také nevidím. Ja sa živím headhuntingom, ak sa pozriem na jej príspevok, odložila by som ho vedľa a nezaujímal by ma ani len CV, nieto stretnúť sa s kandidátkou. Odpovede tu primitívne nevidím, zato príspevok autorky má v sebe veľa primitivizmu. Ako napr. zosmiešňovanie ľudí s nižším vzdelaním, poukazovanie na svoj červený diplom (pre mňa ako headhuntera je to mínus, nie plus) a ešte aj poukázanie na to, že vlastne nevie, kde sa so svojím vzdelávaním uplatniť.

makova333
12. máj 2022

@lacibo samozrejme, ze jej bude stacit. Ona by mala s DPS ucitelstvo jej statnicovych predmetov, takze moze ist na rozsirujuce. 2 roky rozsirujuceho nahradza 5 rokov riadneho, nakolko uz ma pedagodicky zaklad, tak tie dva roky studuje iba specialnu pedagogiku (bezne ju mas rozdelenu v 5 rokoch). Vid tu UK: https://www.fedu.uniba.sk/studium/celozivotne-v...

zuzuliennka1
12. máj 2022

@lacibo jasne, vsetci sme blazni, len ona je lietadlo. A pise to aj sama @melanta su proste skoly a odbory, kde headhunteri tychto absolventov na pohovory ani nepozyvaju 🙈😁 pozri si rebricky skol podla uplatneni, na prvych prieckach sa dlhodobo drzia rovnake skoly, rovnako ako na chvoste su tie iste.
A patria tam aj odbory so soc. pracou, roznymi marketingovymi komunikaciami a pod. , pretoze absolventov, ktori sa tomu fakt chcu venovat, je minimum, a ti sa uplatnia, lebo si idu za tym. Vacsina to ma len kvoli titulu a netusia, co dalej. Asi ta to prekvapi, ale robota sa malokedy hlada po skole, skor ti ludia uz pocas skoly niekde brigaduju a tam sa potom aj zamestnaju