icon

Kedy založiť živnosť?

9. sep 2022

Chcem začať podnikať, ale samozrejme na začiatku nebudem mať také tržby aby som mala na odvody. Mám nejaký čas na "rozbeh" a môžem si založiť živnosť až potom ked ma to začne naozaj živiť ?

hilda08
•
9. sep 2022

Sa mi zda ze po 4 mesiacoch na úrade prace sa da za dakych podmienok získať štartovací príspevok..ale urcite tu niekto o tom bude vediet viac

melanta
•
9. sep 2022

Nie, nemôžeš začať podnikať a až potom založiť živnosť.

chadkroeger
•
9. sep 2022

ste evidovaná na úrade práce? Existuje u nich program Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť - § 49

autor
•
9. sep 2022

@chadkroeger som zamestnaná na tpp

chadkroeger
•
9. sep 2022

https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

Prvý rok nie ste povinná platiť SP, ale ZP áno. Aspoň na tom viete ušetriť.

melanta
•
9. sep 2022

@hilda08 nie je to štartovací balíček, je to dotácia, na ktorú je potrebné predložiť žiadosť a podnikateľský plán a po schválení dotácie sú tiež podmienky (napr ak do 2 rokov zruší podnikanie lebo jej nepôjde, musí dotáciu vrátiť).

chadkroeger
•
9. sep 2022

živnosť si môžete otvoriť aj počas trvania TPP.

autor
•
9. sep 2022

@hilda08 nechcem dotáciu, ale ďakujem

autor
•
9. sep 2022

@chadkroeger práveže by som si chcela platiť SP má to podla mňa velké výhody

chadkroeger
•
9. sep 2022

ved platit ich môžete. Plus aj dobrovolne pripoistiť sa možete.

hilda08
•
9. sep 2022

@melanta ahaaa dobre vediet dakujem, ja som to len tak okrajovo zachytila ze nieco take existuje

autor
•
9. sep 2022

@chadkroeger ano a práve preto sa pýtam vyššie pretože na začiatku môžem ale aj nemusím mať také výnosy

renka30
•
9. sep 2022

Živnosť musíš mať hneď od začiatku podnikania, inak by to bolo neoprávnené podnikanie, platiť môžeš ak chceš, aj keď prvý rok nemusíš Minimálna výška v roku 2022 do SP je 187,78 € a do ZP 79,31€

bublinka1426
•
Autor odpoveď zmazal
•
autor
•
9. sep 2022

@renka30 a potom ako to je ked to niekto najprv robí len tak ako svoje hobby a potom si z toho spraví živnosť ? dám príklad - pečie torty a postupne sa tým začne živiť, alebo fotograf fotí len ako svoje hobby, ale berie za to samozrejme peniaze, ale po nejakom čase si tiež z toho spraví podnikanie

renka30
•
9. sep 2022

Nemalo by to tak byť, vlastne takto podniká na čierno...

autor
•
9. sep 2022

@renka30 ok dakujem

petrakrasna
•
Odpoveď bola odstránená
•