icon

Kompetencie zdravotného asistenta a praktickej sestry

4. feb 2026

Ahojte,
co vsetko robi zdravotnicky asistent, respektive prakticka sestra? Zaujima ma aj mesto posobenia, nakolko mam info ze vsade je ten rozsah kompetencii iny.
Vdaka

patrike
4. feb 2026

Kosice, traumatologia, rozdava jedlo a pod. Na vsetko ine uz musia mat Bc. Taka lepsia sanitarka je to.

mogaa
4. feb 2026

@anonym_autor tak záleží kde sa zamestnáš.....ak niekde v DSS tak robíš všetko čo sestra, teda okrem pichania injekcií, dokonca ťa radi zaučia aj na odbery krvi.....detto ak si niekde v ambulancii.....v nemocnici kde je viac sestier je to iné, tam máš menšie kompetencie.....

anonym_20b05e
4. feb 2026

Tu máš presne kompetencie podľa zákona:
https://www.epi.sk/zz/2023-214

anonym_5d1a8a
4. feb 2026

Kompetencie mas v zakone.. napr. mozes brat krv zo zily, kapilarnu krv, abr.. robit klyzmu.. ja som na internom a zavadzam aj katetre, miesam infuzie, podavam lieky do zily, zavadzam kanyly

romanapb
4. feb 2026
@anonym_5d1a8a

Kompetencie mas v zakone.. napr. mozes brat krv zo zily, kapilarnu krv, abr.. robit klyzmu.. ja som na internom a zavadzam aj katetre, miesam infuzie, podavam lieky do zily, zavadzam kanyly

@anonym_5d1a8a to nemyslíte dúfam vážne

hsjdudhdbd
7. feb 2026

@anonym_autor prakticka nesmie po novom muskularky riedit inf, sondovat, podavat inf , osetrovat chronicke rany asistentka mohla muscularky aj riedit inf aj sondovat pomenili kompetencie