icon

Končí sa skúšobná doba. Môžem odmietnuť čerpanie dovolenky?

annammaarria
2. júl 2026

Ahojte, tento mesial (júl) mi končí skúšobná doba v práci. Ako som sa dozvedela, na moje miesto chcú zobrať niekoho iného. Keďže aj na tieto 3 mesiace mám dovolenky (6) dní, zamestnávateľ pravdepodobne bude chcieť, aby som si ich posledný týždeň vybrala. Môžem to odmietnuť s tým, že chcem chodiť celý mesia a nech mi dovolenku preplatí? Ďakujem za vaše odpovede.

anonym_1d93bd
2. júl 2026

@annammaarria nie. Tvojou dovolenkou disponuje zamestnavatel. Nariadi- mas ju.

proximaa
2. júl 2026

@annammaarria cerpanie dovolenky ti musi oznamit 14 dni vopred

anonym_3b17b6
2. júl 2026

Cerpanie dovolenky urcuje zamestnavatel s moze ti ju nariadit, v zakonom stanovenej lehote, idealne 14 dni vopred.

zuzacka16
2. júl 2026

presne tak ako píšu..zamestnávateľ ti môže narábať s celou dovolenkou, ale keď ti ju chce nariadiť, musí to byť 14 dní vopred, ak to nestihne, tak na ňu nenastúpiš a dáš si ju preplatiť (nenechaj sa odbiť, ak ti ju oznámi menej ako 14 dní pred čerpaním)

andreakotesova
2. júl 2026
@proximaa

@annammaarria cerpanie dovolenky ti musi oznamit 14 dni vopred

@proximaa stále je vyhlásená mimoriadna situácia, tak stačí tyzden vopred.

anonym_39f30a
2. júl 2026

z pravidla vzdy zamestnavatel nariaduje aby si clovek dovolenku vycerpal pred ukoncením pracovného pomeru.. my mame dovolenky 35 dní.. ludia, ktorí od nás odchádzajú su doma prakticky celú výpovednú dobu.. aj za predpokladu, ze na ich mieste este nie je novy zaucený clovek.. len aby im ju nemuseli preplatit

annammaarria
autor
2. júl 2026
@anonym_3b17b6

Cerpanie dovolenky urcuje zamestnavatel s moze ti ju nariadit, v zakonom stanovenej lehote, idealne 14 dni vopred.

@anonym_3b17b6 ďakujem za odpoveď a 14 pracovných dní alebo kalendárnych??

anonym_3b17b6
2. júl 2026
@andreakotesova

@proximaa stále je vyhlásená mimoriadna situácia, tak stačí tyzden vopred.

@andreakotesova áno, stále je. Ja ako zamestnávateľ využívam tých 14 dní, aby neboli pochybnosti.

anonym_3b17b6
2. júl 2026
@annammaarria

@annammaarria v kontexte ZP hovoríme o kalendárnych dňoch. Ako tu už bolo spomenuté, v čase mimoriadnej situácie ( čo stále na SVK je) je možné skrátiť tento interval na 7 dní (kalendárnych).

anonym_bffed3
2. júl 2026

Si v skusobnej dobe, ak s tebou nerataju a si si na 100% ista, ze budes musiet odist, mozes odist aj ty a dovolenku ti preplatia … nie je to sice uplne fer, ale pokial ti to je jedno … skoncis kedykolvek, to, ze by si pracovala cely mesiac a on ti ju preplatil. - na tom sa nedohodnete … nema preco sa s tebou dohadovat … vyplnas miesto pokial mu to vyhovuje.

anonym_c0b09d
2. júl 2026

@annammaarria a prečo ti tak vadí ze by si mala tu dovolenku? Aj tak odtiaľ odchádzaš tak ti to není jedno?

anonym_c0b09d
2. júl 2026

@annammaarria prosím ta, to fakt precestuješ do prace 120 km denne?

euka210
2. júl 2026

@annammaarria nie, nepreplati ti ju, robi sa to tak, ze ti ju nariadi vybrat.

anonym_073631
2. júl 2026
@anonym_c0b09d

@annammaarria prosím ta, to fakt precestuješ do prace 120 km denne?

@anonym_c0b09d ludia dochadzaju aj viac km, ja napr. som dochadzala 180 km.a za smiesny plat, pricom ca.120-150 eur ma vysla cesta mesacne.

chrobak7
2. júl 2026
@annammaarria

@annammaarria Pokiaľ sa uvádza, že X dní, tak je to považované za kalendárne dni. Jedine, ak by bolo špecifikované, že pracovné dni, vtedy by išlo o pracovné dni.

1andrea111
2. júl 2026
@anonym_bffed3

Si v skusobnej dobe, ak s tebou nerataju a si si na 100% ista, ze budes musiet odist, mozes odist aj ty a dovolenku ti preplatia … nie je to sice uplne fer, ale pokial ti to je jedno … skoncis kedykolvek, to, ze by si pracovala cely mesiac a on ti ju preplatil. - na tom sa nedohodnete … nema preco sa s tebou dohadovat … vyplnas miesto pokial mu to vyhovuje.

@anonym_bffed3 ak však odíde skôr, zase nedostane zaplatený celý mesiac ale len dokiaľ tam bude. Tak neviem či sa to oplatí

proximaa
2. júl 2026
@annammaarria

@annammaarria kalendarnych