icon

Koniec rodičovskej, späť do práce

hanabanapokakana
23. sep 2022

Ahojte.
Mam takyto problem a potrebujem poradit.
Som zamestanec ,aktualne budu 2 roky co som na RD.
Riesim co dalej kedze financie navyse by sa hodili ale...
Moj sef mi robil problemy uz ked som isla na materskú drzal mi neopravnene polrocne odmeny ,riesila som to az predžalobnou výzvou.ano ,hned po dorucení výzvy mi klikli peniaze na ucet cele to trvalo asi 2mesiace ..cele zle..
Ale podstata veci..
Nechcem sa vratit spat do tej prace to dá rozum..nie?
Ale neviem co spraviť..mozem ist hned po nastupe do
prace na PN? Rodicak mi ostane aj ked by som
bola pn?
Mam ist na podporu v nezamestanosti?nepridem omrodicak?
Aktivne si pracu hladam,rozhadzujem siete ,ale dovtedy by som nejak toto chcela vyriesiť samozrejme co najlepsie pre mna..

khuliniova
Autor odpoveď zmazal
hipuska
24. sep 2022

Ja nerozumiem. Veď ostan na RD kým si nenájdeš prácu. A potom dáš výpoveď a nastúpis do novej....a nemôžeš poberať obe dávky súčasne... rodičovský aj podporu v nezamestnanosti

mogaa
24. sep 2022

2dávky naraz brať nemôžeš...teda podporu a RP.....ak sa chceš vrátiť do práce aby si poberala PN a aj RP, musíš mať v prvom rade diagnózu, mesiac pred nástupom musíš vopred oznámiť zamestnávateľovi že nastupuješ a ten ti musí obnoviť nemocenské poistenie....

patty1411
24. sep 2022

Aj ja toto riešim , mne dokonca povedal že musí má prijať ale nemusí má tam mať , čiže mám očakávať do blízkeho času od nástupu výpoveď z nadbytočnosti ...riešim to hľadaním novej práce a samozrejme aj následnou žalobou keďže tam majú podstav a ide zo strany zamestnávateľa o účelové konanie kvôli nástupu na materskú - on chce výlučne mužský kolektív u ktorého nebude hroziť dlhodobý odchod ...

marci77
24. sep 2022

velmi dobra skupinka, najdete tam vela cennych info, pridajte sa😉
https://www.modrykonik.sk/group/2172/
@hanabanapokakana

na vasom mieste by som si dala pozor na to, ze najneskor 2-3 mesiace (podla toho, ako dlho trva vas prac.pomer) pred skoncenim RD treba poslat zamestnavatelovi vypoved zo strany zamestnanca, aby nedoslo k situacii, ze vypovedna lehota vam zacne plynut a budete si to tam musiet este odpracovat

ak by ste to oznamili mesiac pred skoncenim RD ako vyzaduje zakonnik prace
lebo su rozne typy zamestnavatelov, niektori s dohodou nemaju problem a niektori trvaju na tom, ze napr. este vypovednu lehotu si tam musite odpracovat
teda ho treba predbehnut .....dat vypoved skor ....vypovedna lehota zacne plynut, medzitym budete na RD a potom, ked PP skonci, pojdete bud na urad prace alebo do novej prace😉

slavkadi
24. sep 2022

@patty1411 píšete, že plánuje vám dať výpoveď z nadbytočnosti? Dostanete tak odstupne. Ak ale dáte výpoveď vy, prídete o odstupné, aj na to treba myslieť.

hanabanapokakana
autor
24. sep 2022

@patty1411 cele zle.. 😬😬..
Boze mne je az zle ked si pomyslim,ze sa tam mam vratit spat pod take vedenie..

hanabanapokakana
autor
24. sep 2022

@marci77 dakujem za info..je to velmi zapeklita situacia😬

lilinka88
24. sep 2022

Možnosti máš niekoľko - čo sa PN týka,musí byť v prvom rade diagnóza,aby ťa lekár uznal DPN a stým následne súvisí aj dodržiavanie liečebného režimu. Do práce si povinná oznámiť návrat mesiac dopredu, následne v deň nástupu odovzdáš PN.
Pokiaľ by si chcela poberať dávku v nezamestnanosti, treba dať pozor na dátumy, resp obnoviť si sociálne poistenie aspoň na jeseň deň. Čiže opäť musíš informovať zamestnávateľa minimálne mesiac vopred,že sa chceš vrátiť do práce. Potom záleží či bude ochotný sa dohodnúť tak,že si vyčerpaš aspoň deň dovolenky a ukončíte PP dohodou k tomu dátumu alebo budeš nútená podať výpoveď ty,kde ale treba počítať s 2-3 mesačnou výpovednou dobou, ktorá začína plynúť nasledujúcim mesiac od podania výpovede, čiže to treba riešiť dostatočne dopredu.
Treťou možnosťou je ostať v tejto práci evidovaná ako na RD a nájsť si inú prácu. PP môžeš mať súbežne koľko len chceš. Vyskúšaš si inú prácu a následne pred koncom RD u pôvodného zamestnávateľa budeš riešiť návrat/ukončenie PP

hanabanapokakana
autor
24. sep 2022

@lilinka88 dakujem pekne..
Este mam jednu otazku na Teba ak mozem..
Pocas PN mi bude dalej chodiť aj rodičak? Ci ten sa pocas pn prerusí?
Bohuzial mam zdravotne gynekologicke problemy ,ktore riesim po porodoch..😬

lilinka88
24. sep 2022

Poberanie RP a dávky v nezamestnanosti nie je možné súbežne, čiže by si si musela pozastaviť RP,resp ho prepísať na otca dieťaťa

hanabanapokakana
autor
24. sep 2022

@lilinka88 vyborne Dakujem pekne..🙏🙏🙏

lilinka88
24. sep 2022

@hanabanapokakana počas PN môžeš poberať RP, ale aby si mala PN, musíš sa vrátiť do práce

hanabanapokakana
autor
24. sep 2022

@lilinka88 predsa len mam este otazku..
Sorry,dufam,ze ťa nezdrziavam.
Malý bude mat v novembri 2roky..
Keby idem na Pn ,moze isť manžel na materskú?? (Nie RD)?

lilinka88
24. sep 2022

@hanabanapokakana áno,pokiaľ spĺňa podmienky a v tom prípade nemôžete poberať RP,ale môžete poberať dávku v nezamestnanosti

patty1411
25. sep 2022

@slavkadi ja viem , preto v momente ako nájdem prácu oznámim v starej nástup , počkám na výpoveď a potom nastúpim rovno do novej 🙂

@hanabanapokakana hlavne si to nebber osobne , je to len práca a tej je všade dosť ;)

slavkadi
26. sep 2022

@patty1411 práveže vtedy keď oznámis ze máš novú prácu, ťa určite budú tlačiť do dohody na tvoju žiadosť, a tam odstupné nie je.

patty1411
26. sep 2022

@slavkadi oni nebudú vedieť o novej práci do toho ich nič

slavkadi
26. sep 2022

@patty1411 áno tak, to im netreba vedieť 👍