Koróna a zamestnávateľ.
Pekný deň všetkým. Od piatku 13.3 nás zavreli, pretože to vláda navrhla. Náš zamestnávateľ nám navrhol, vziať si dovolenku, neplatené voľno, ale pnkou. Lenže môj obvodný v žiadnom prípade mi nedá pnku. Tak si mam zobrat dovolenku. Paráda, ďakujem, za takú dovolenku, keď nikde nemôžem ísť. Nemal by náhodou zamestnávateľ nám platiť 60% z platu? Nevyznám sa v tom....Je tu niekto taký, kto je tiež doma ako sa k Vám zachoval zamestnávateľ?? Podotýkam, že robím v jednom nemenovanej aquaparku. Ďakujem.
@friczko tazko Vas mohli prihlasit na UP bez Vas. Pred nedavnom som sa bola prihlasit a chceli milion veci od skoly, cez Pr.Zmluvu, zapocet, vysvedcenie, nehovoriac o 5stranovom dotazniku co som vypisovala, vsetko podpisovala. Bez krizoveho rezimu som na zaradenie do evidencie cakala 2tyzdne.
Ono isto nejaka ta kriza pride a ale tak pozbierame sa za toho a preto by malo kazdemu jednemu zalezat na tom, aby sa to rchlo prehrmelo vsetko
@evittam no vidím rozdiel v tom, ze si vyčerpá zamestnanec dovolenku ( na ktoru aj tak ma narok), a teda po karanténe už na ňu nebude mať nárok a bude pracovať... Kým ak mu bude platiť mzdu, ešte aj ďalšie dni dv bude "len tak" uhrádzať. Možno im niekto chytro radil rozviazat pracovné pomery na mesiac a potom zase uzatvoriť 😁kto vie...
https://www.ip.gov.sk/koronavirus-moznosti-zame...
...Ak po vyhodnotení rizík zamestnávateľ prijme príslušné opatrenia – napr. neumožní takémuto zamestnancovi výkon práce na pracovisku, Zákonník práce umožňuje túto situáciu posúdiť ako prekážku v práci na strane zamestnávateľa – § 142 Zákonníka práce odsek 3: Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, ako sú uvedené v odsekoch 1 a 2, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
Koronavírus a pracovné právo
https://bratislavskykraj.sk/zamestnanie/
A ja myslím, že kríza bude len ak budu netrpezlivi veritelia, lebo. Každému bude chýbať mesiac-dva príjem na aký je zvyknutý . Inak sa po krátkom čase všetko vráti späť... Ved zase pôjdeme do kaviarni, zase bude treba auto opraviť.. Atď...
@kajkag mile damy . V inych statoch financne pomahaju firmam ale na Slovensku to tak nie je . Zamestnanec ani netusi naklady spojene z jednym zamestnancom . Tento virus je likvidacny . Mam dve mensie predajne 4 dievcata . Dala som navrh bud dovolenka alebo sa zatvorime a dievcata suhlasili . Chapu toto vsetko . Je to dohoda . Naozaj eur nemam navyse a teraz toto . Uctovnicka pozerala vyplacanie mzdy pocas tejto karanteny . Je to vsetko na dohode . Moze byt preplatenie mzdy, dovolenka alebo pn ,este neplatene volno. Vy s tym mozte alebo nemusite suhlasit .
@hrasocek12 aspoň tak by to malo byť. človek sám za to nemôže a hádam zamestnávateľom nejakým si spôsobom pomôže aj štát, aby to pre niektorých nebolo doslova likvidačné
@1natasa1 ved to kebyze manzelovi nedaju 60% tak nemame z coho zaplatit hypoteku a najom, ja som na materskej dovolenke😣 cize sme uplne zavisle od jeho prijmu 😣 neviem ako moze nejaky zamestnavatel nedat cloveku nic alebo mu dat neplatene volno 😐 ja som salela ked sme nevedeli co mu daju 😐 ved hovorili v telke ze oddialia o niekolko rokov 13dochodky a este nieco neviem presne co a ze pomoze sa slovenskej ekonomike aspon ako tak
@senta_sofia ahojte, viete mi prosim povedat ci vam moze dat zamestnavatel neplatene volno? Dovolenku mam uz minutu, pravdepodobne vsak budeme zatvarat firmu kvoli opatrenia na koronavirus, zamestnavatel tym padom musi pocas neplateneho volna odvadzat priemernu mesacnu mzdu nie? Dakujem.
@dauth neplatene moze, len pri neplatenom sa prerusuje poistenie, takze minimalne zdravotne by bolo treba riesit. To, co mas na mysli ty, neplatene volno nie je, to je prekazka na strane zamestnavatela, kde patri zamestnancovi nahrada mzdy.
@senta_sofia dakujem za odpoved, takze ak spravne rozumiem, prvy pripad ktori spominas je na zaklade obojstrannej dohody medzi mnou a zamestnavatelom kedy mi nevyplaca mzdu a druhy ktori sa ma tyka mi musi odvadzat priemernu mesacnu mzdu, dakujem
A ako je to v tejto mimoriadnej situácii z daňovým bonusom?Budeme naň mať nárok ak budeme dlhodobo očr?
Skusim, sa opytat na nas pripad...Muz robi pre velku akciovku, uz par mesiacov robia 4 dni v tyzdni, ten zvysny den D maju mensiu mzdu. Firma fici dalej, covidom nie je poznacena/obmadzena. Dnes prisiel mail, ze odteraz budu mat dni D 3* v tyzdni. Cize by robil 2 dni v tyzdni za fakt smiesne peniaze (a roboty by sa kopilo). Okej, chapem ze platit pplnu mzdu lebo 'prekazka v praci' je brutal narocne pre firmy... ALE plno zamestnancov dostali homeoffice, a to aj z uplne nezmyselnych pozicii, a doma nebudu robit nic, a samozrejme vsetko sefstvo je na HO. Muz pisal mail, ze chce tych 100% mzdy, odvolaval sa na nejake §, plus take musia informovat 10 dni vopred takze to neakceptuje, a prisiel zamietavy mail.
Vie prosim niekto poradit? Mozu mamke anulovat nevycerpanu dovolenku z minuleho roka, ked boli zavreti a dostacali 80 percent platu?
podla mna nie je to len minulorocna dovolenka, ktoru si moze este stale minut alebo si dat aj preplatit

Dakujem vam za kazdu odpoved, vazim si to