icon

Krátenie dovolenky počas dvoch materských aj rodičovských po sebe

emmaissabella
23. jan 2017

Ahojte, viete mi poradit, prosim, kolko dovolenky cca by som mala mat ak som bola na 2 MD aj RD po sebe? Na prvu MD som nastupila v auguste 2012 (za rok 2012 som si vycerpala skoro vsetku dovolenku) ale vznikne mi narok za rok 2013 a ak ano kolko asi dni ak mam do 33 rokov? Na dalsiu MD som nastupila v decembri 2013, t.j. vznikne mi narok za rok 2014? Moj zamestnavatel mi tvrdi, ze mam za dve MD narok len na 6 dni dovolenky, lebo mi ju kratili. Moze byt tento vypocet spravny? Mohlo tam dojst az k takemu vyraznemu krateniu? Dakujem za vsetky ohlasi. Skusim este zavolat do Soc. poistovne, co mi povedia. Pekny den 🙂

Strana
z3
stejja9
25. jan 2017

@majusqa77
@emmaissabella
ano, to som zabudla napisat, ze list z IP som mala obratom spat, a ze som ho pisala anonymne, myslim tym, ze som neuviedla meno firmy, kedze som stale ich zamestnancom a nechcela som ani sebe ani im robit zbytocne problemy.. aj napriek tomu, prisla mi odpoved.

emmaissabella
autor
26. jan 2017

@majusqa77 Dakujem, dnes tam idem, pred stretnutim so zamestnavatelom. Dam vediet vysledok.

majusqa77
26. jan 2017

@emmaissabella ako si dopadla?

emmaissabella
autor
27. jan 2017

@majusqa77 Ahojte. Informacia z IP: poskytnu mi vyjadrenie, ktore nebude uplne presne vyjadrovat pocet dni dovolenky, na ktoremam narok, t.j. a bude obsahovat zakony, ktore ma zamestnavatel dodrziavat, nebude presne obsahovat vyjadrenie poctu dni, kolko dovolenky mi vzniklo, uvedu vsak vysku vzorca kratenia, resp. nekratenia, ktore u mna podla zakona ma zamestnavatel pravo uplatnit. pri osobnej konzultacii pani v roku 2013 vypocitala, ze mam narok iba na 7,5 dna, z coho mi ale ma zamestnavatel dodatocnekratit na 7 dni, podla paragrafu 109 ods.1b ale max. do vysky 7 dni, ako uvadza ten isty paragraf ods. 4. Za rok 2014 mi to nevypocitala, ale tam to skutocne vyslo aj mne doma 96 neodpracovanych dni, t.j. 154 odpracovanych, kde by malo byt ziadne kratenie, t.j. plna dovolenka, ktora je u mna vy vyske 30 dni. T.j. 7 za rok 2013 a 30 za rok 2014 by mal byt narok. Otazka znie, ci mi musia pri ukonceni PP ponuknut aj odstupne, alebo ci je to iba moznost a nie povinnost zo strany zamestnavatela. Doteraz mi odstupne ponukali, tak dnes uvidim, ci mi ho znova ponuknu, mozno mi uznaju iba dovolenku a miesto toho mi neponuknu odstupne, iba preplatia 37 dni dovolenky. Kazdopadne Vam dakujem velmi pekne za spolupracu, odporucania a pomoc.

emmaissabella
autor
27. jan 2017

@evittam
@majusqa77 Mile zienky. Po vcerajsej konzultacii na Inspektorate prace (IP) mi pisomne stanovisko vydaju do 1 mesiaca. Zamestnavatel mi dnes ponukol dohodu, kde sa zavazuje vyplatit mi zostatkovu dovolenku (nespecifikuje kolko). Informavala som zamestnavatela, ze do 1 mesiaca odo mna obdrzi aj stanovisko IP, kde bude uvedene ake zakony maju v mojom pripade uplatnit a ci mi v danych rokoch vznikol narok na dovolenku. Moj zamestnavatel mi slubil predlozit buduci tyzden uz STVRTE vyjadrenie vo veci, kolko dovolenky mi budu preplacat. Tentokrat ich poziadam, aby bolo pisomne, nie mailom. DAKUJEM VAM ZA POMOC A VSETCI BY MALI KONTROLOVAT VSETKO A KONZULTOVAT TIETO VECI S IP AK MAJU DOVOD POCHYBOVAT O ZAKONNOSTI POSTUPU ZAMESTNAVATELA.

emmaissabella
autor
27. jan 2017

@majusqa77 Este doplnim, ze za rok 2013 mi IP vyratala (neoficialne, iba na papierik) 7,5 dna, pricom ma upozornila, ze aj to sa da este dodatocne kratit, najmenej mi vsak podla ods. 4 paragr. 109 musia uznat 7 dni. Ten pocet za 2013, kde uvadzas 14,99 dna teda nesedi s tym, co vyslo pani na IP. Vieme zistit, kde vznikol rozdiel? Dakujem velmi pekne 🙂

evkakd
24. apr 2017

@evittam
@majusqa77
Ahojte. Prosim o radu. Bude mi koncit RD v juny 2017 a tak som sa bola opytat v praci ci mam narok nanejaku dovolenku. Bolo mi povedane ze nie vsetka bola vycerpana. Mala som za sebou 2MD. Pri prvej mi bola hned ako som odchadzala na MD preplatena. Koncila mi 25.4.2014. Druha MD mi zacala 26.4.2014 a Rodicovsky mi bol priznany od 20.12.2014. Viete mi poradit ci mam narok na dovolenku po druhom dietati? Popripade kde to zistim ked mi to v praci nevedia povedat? Dakujem moc.

evittam
24. apr 2017

@evkakd Ty si na "chlp" stihla jednu MD po druhej?
Tebe bola preplatena pred prvou MD dovolenka co ti vznikla aj pocas tej MD? Pocas kazdej MD mas narok na dovolenku. A akoze mzdarka v praci ti to nevie povedat?! To si mas akoze sama vypocitat a oznamit jej to?
Inak davas malo info. Daj presne datumy nastupov na MD.

evkakd
24. apr 2017

@evittam ano ☺ uplne na chlp. Vetdy pred odchodom na MD sa ma sa ma pytala ci si ju chcem nechat alebo ju preplatit. Tak mi ju preplatili. Prva MD nastup 8.3.2011 koniec RD 25.4.2014. Druha MD nastup 26.4.2014 koniec RD 15.6.2017
No povedala mi ze ona to nevie lebo nemala este taky pripad 😏
Tak sa chcem poradit aby ma neokaslali.

evittam
24. apr 2017

@evkakd Mna nezaujima RD. Presne datumy MD. A nejak mi nejde do hlavy ako ti mohla preplatit este neexistujucu dovolenku.@majusqa77 ?
Dalsia vec-to nie je tvoj problem,ze nemala este taky pripad....Ved je za to platena aby spravila co ma a sama si to teda nastudovala a zistila-to je co za "odbornicku"?!

dzina007
24. apr 2017

@emmaissabella ahoj mna by len tak zaujimalo.. ako to vtedy nakoniec dopadlo? kolko dni dovolenky ti oficialne uznali?

evkakd
25. apr 2017

@evittam dakujem tejto uzastnej zene za pomoc ❤

majusqa77
25. apr 2017

@evittam ja som sa s tym uz stretla, ked povolili cerpanie dovolenky pred vznikom naroku

evittam
25. apr 2017

@evkakd Jeeej, ďakujem.😉

evittam
25. apr 2017

@majusqa77 Vidíš, ja nie. Tak hlavne, že vieme, že je to možné.....Ale príde mi divné, že dotyčná mzdárka nevie čo má vlastne robiť ale to, že jej dala vyčerpať dovolenku pred nárokom - to vedela.....

katka_1
25. apr 2017

@majusqa77 ahoj, prosim ta, ked som bola na MD od 3.11.2014 do 28.6.2015 (robím v šs, tak mam 25 dní dovolenky za rok) a mzdárka mi poslal mail, že mam nárok na 12 dní dovolenky, nie je to zle vypočítané? mne vyšlo 14,5 dňa (krátenie o 5/12). vdaka za odpoved

majusqa77
25. apr 2017

@katka_1 rok 2015 = mne vyslo 124pracovnych dni od 29.6.do 31.12. a to je kratenie o 2/12

katka_1
25. apr 2017

@majusqa77 aha, ja som pocitala kalendarne :( a ona asi tiez... som zvedava co mi odpise, ked jej poslem ten vypocet. diky moc

katka_1
27. apr 2017

@majusqa77 no ja mam asi smolu, uz dva maily sme si vymenili s personalistou a stale mi tvrdi, ze ved predtym a potom som bola na RD, tak za vtedy nemam narok na dovcu a vobec nechape ze som jej poslala cely vypocet aj odkaz na stranku inspektorat prace, kde to riesili :(

majusqa77
27. apr 2017

@katka_1 napis na inspektorat prace presne tvoj pripad, nech ti daju oficialnu odpoved. posli ju na personalne s tym, ze ak ho nebudu respektovat, posles im ibp na kontrolu 🙂

Strana
z3