icon

Mám malý obchod a som tehotná

niki85
20. jan 2014

Vitajte zienky. Prosim vas o radu. Sem tehotna v 9tt. Mam mali obchod s textilom. Nemam nikoho na zastupovanie mna napriklad od casu porodu az napriklad do teho pol roka az babenko nebude take malinke.. aby som ho mohla bravat se sebou.. Zamestnat niejaku osobu sa mi neoplati lebo obchod nevynasa az tolko.. Nezarabiam vela. Takze nemam na placene za druhu osobu poistku, socialku, odvody,itd... Neviem co mam robit.. Je moznost zastavit zyvnost bez ziadnej pokuty napriklad na dobu pol roka? Alebo skratit otvaracie hodiny? Kde mam nachlasit sebe ako tehotnu? Aby som brala matersku d.? Ma niekto z vas skusenost ako je tu u podnikatelov.. Dakujem velmi pekne za odpov.

kvetinka245
20. jan 2014

skus isť na urad prace a popytat sa napr. na absolventsku prax, pripadne projekt pre mladych do 29 rokov...

niki85
autor
20. jan 2014

@kvetinka245 ano, uz som sa na to pytala kamaratku, lebo ona tiez ma obchod a mala chvilku absolventku, len ze vraj zakon sa furt meni a ju zobrali. Aby som mala narok musim zamestnat aspon jedneho zamestnanca.. Je to chore. Aj na urade mi tak povedali..Takze nic z teho 😒 dakujem ti pekne.

majusqa77
20. jan 2014

@niki85 pozastavit zivnost moze, minimalne na 6 mesiacov, maximalne na 3 roky. a ak si si neplatila nemocenske, na matersku nebudes mat narok, iba na rodicovsky prispevok

natalienka12
20. jan 2014

Ja ti odporúčam prerušiť živnosť, nie je to nič zložité, vypíšeš jedno tlačivko na živnostenskom úrade, potom to nahlásiš na sociálnej a zdravotnej poisťovni. Či budeš mať nárok na materskú záleží od toho ako dlho a koľko si si platila poistné na nemocenské poistenie. Toto však môžeš riešiť až keď nastúpiš na materskú. Ak chceš živnosť prerušiť skôr musela by si sa buď zaevidovať ako nezamestnaná alebo si sama platiť zdravotné poistenie alebo ísť na PNku, ak ťa uzná gynekológ.

niki85
autor
21. jan 2014

@majusqa77 platim pravidelne do datumu porodu to bude cca 2 roky. Dufam ze budem mat narok na matersku..

niki85
autor
21. jan 2014

@natalienka12 ano rozumiem.. hmm.... tak este uvidim no ako to bude.. Nevies kde mi pomozu vyratat to ci vlastne vobec mam narok na nieco? Myslim ze Urcite ano lebo to by byla blbost aby ako podnikatel nedostavat nic na deti?

majusqa77
21. jan 2014

@niki85 najlepsie je ist priamo na socialku a tam sa spytat - mali by ti povedat aj to, aka materska ti vyjde na zaklade tvojich platieb

niki85
autor
21. jan 2014

@majusqa77 ano vyskusam, dakujem ti moc za radu 🙂 Prajem ti vsetko dobre ty uz si 34tt... ale mas skoro konec tehulkovania 😉