icon

Mám nárok na odstupné už vo februári?

24. jan 2026

Dobrý deň ,
Chcela by som sa informovať či mi viete poradiť .
Pracujem vo firme rok a 4 mesiace a zmluvu mam do konca marca.
Oznámili mi že mi nepredlžia zmluvu, dnes ni povedali že by chceli dohodou že len do konca februára môžem ostať plus si vyčerpam dovolenku.
Ale keďže mám zmluvu do marca a oni sa ma chcú zbaviť už vo februári ,tak tym pádom nech mi daju za marec odstupné ,alebo si odrobim aj marec
Mám naň nárok na odstupné
Ďakujem veľmi pekne

148terka148
24. jan 2026

Urcite by som pozadovala vsak tym padom este az v aprili by mi prisla vyplata za marec

dasa234
24. jan 2026

@anonym_autor skúšajú.....ako píšeš, bud odrobis aj marec alebo odstupné...ale isto ti to ešte niekde prezisti

anonym_49a51e
25. jan 2026

@anonym_autor pýtaj si, nech v dohode uvedú dôvod skončenie (podľa ust. § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce), a že máš nárok na 1 mesačné odstupné.

zelenykvet
25. jan 2026

No, ja nie som pravnik a mozem sa mylit. No ak si na dobu urcitu a za normalnych okolnosti by ti zmluva vyprsala v marci a oni sa chcu vlastne dohodnut o skrateni viac menej o dovolenku (neviem kolko jej mas), tak podla mna nemas narok na odstupne. Trocha rozmyslam, aky to ma zmysel, asi chcu usetrit na odvodoch. Ja by som ta odporucila sa obratit na inspektorat prace. Oni ti presne povedia co a ako.

ivicatolic
25. jan 2026

@anonym_autor aké odstupné? žiadne pri dobe určitej 👉

eleanor2510
25. jan 2026

@anonym_autor toto ma jednoduche riesenie. Ak ti v dohode neponuknu nic navyse, jednoducho ju nepodpis. Prinutit ta k tomu nemozu. Musia ti dat do konca januara bud normálnu vypoved s dvojmesacnou vypovednou dobou, co je do konca marca, alebo proste to nechaju tak a zmluva sa tak ci tak skonci koncom marca.

melanta
25. jan 2026
@ivicatolic

@anonym_autor aké odstupné? žiadne pri dobe určitej 👉

@ivicatolic prečo je potreba písať nesprávne rady? Ak s ňou skončiť pracovný pomer skôr ako jej konci doba určitá, tak má nárok.

melanta
25. jan 2026
@zelenykvet

No, ja nie som pravnik a mozem sa mylit. No ak si na dobu urcitu a za normalnych okolnosti by ti zmluva vyprsala v marci a oni sa chcu vlastne dohodnut o skrateni viac menej o dovolenku (neviem kolko jej mas), tak podla mna nemas narok na odstupne. Trocha rozmyslam, aky to ma zmysel, asi chcu usetrit na odvodoch. Ja by som ta odporucila sa obratit na inspektorat prace. Oni ti presne povedia co a ako.

@zelenykvet nie je podstatné, že nie si právnik. Podstatné je písať ak nevieš odpoveď v prípade otázky, kde autor otázky nežiada názor ale odbornú radu.

melanta
25. jan 2026

@anonym_autor ak pracuješ u daného zamestnávateľa druhý rok a chcú ukončiť pracovný pomer skôr ako uplynie doba určitá, tak v prípade dohody z ich strany máš nárok na odstupné vo výške 1 priemernej mesačnej mzdy. Ak ti v dohode toto odstupné neponúknu, nepodpíšeš dohodu a ostaneš pracovať do konca doby určitej. Dohodu nie si povinná podpísať.