Mám nárok na prestávku pri 6-hodinovej zmene?
Hľadám si prácu a našla som ponuku na 6-hodinový úväzok – patrí pri takejto zmene prestávka na obed?
@anonym_autor § 91 Prestávky v práci
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
@nelca84 ak je potom stravovanie v rozsahu pol hodiny, tak je to asi jedno.
@domkakvet je potrebné rozlišovať medzi nárokom na stravovanie a prestávkou v praci. Nárok na zabezpečenie sravovanie zamestnávateľom máš, ak pracuješ viac ako 4h, a to buď na teplé jedlo, stravný lístok alebo finančný príspevok. Nárok na prestávku vzniká len ak je zmena dlhšia ako 6h.
@domkakvet je potrebné rozlišovať medzi nárokom na stravovanie a prestávkou v praci. Nárok na zabezpečenie sravovanie zamestnávateľom máš, ak pracuješ viac ako 4h, a to buď na teplé jedlo, stravný lístok alebo finančný príspevok. Nárok na prestávku vzniká len ak je zmena dlhšia ako 6h.
@nelca84 dakujem za info.
Ako kde .Ja som sa stretla stým že na 6 hodín nieje nárok ,na 12 hodinovej by mali byť 2 prestávky a realita teda moja skúsenosť že na 12 hodinovej smene som mavala jednu prestávku
U nás v práci mám nárok na prestávku po 5hodin 25minut, netuším prečo práve takto.
@nelca84 Ja keď tu čítam tvoje príspevky Ty máš zrejme nejakú firmu a len vymýšlaš, hľadáš čo najviac paragrafov jak zamestnancov od*bať.
@nelca84 Normálne si slizká.
tak ak som spravne pochopila, nárok na stravovanie je už po 4 hodinách. ale na prestávku až po 6. čiže ak poskytuje zamestnávateľ obedy vo svojej jedálni ( nie stravné lístky) tak tí, čo robia 4,1 - 6h hodín sa vlastne nemôžu ísť najesť. Hoci nárok na stravu majú.. také logické 🙂
tak ak som spravne pochopila, nárok na stravovanie je už po 4 hodinách. ale na prestávku až po 6. čiže ak poskytuje zamestnávateľ obedy vo svojej jedálni ( nie stravné lístky) tak tí, čo robia 4,1 - 6h hodín sa vlastne nemôžu ísť najesť. Hoci nárok na stravu majú.. také logické 🙂
@mirka0677 zamestnávateľ môže poskytovať prestávku aj pri zmene kratšej ako je 6 hodín, samozrejme. Ale zo zákona na ňu nárok nie je. Ale keďže sa prestávka nepočíta do pracovného času, o tu polhodinu bude zmena dlhšia.
@anonym_autor ano na prestavku mas narok po styroch hodinach.
@anonym_e95802 poznať ZP by malo byť povinnosťou každého zamestnanca.Ty zákon zrejme tiež nepoznáš rovnako ako @anonym_autor a @domkakvet Lebo keby si ich poznala,tak tu nebudeš písať o niekom,že je slizký a že odrbáva.
@mirka0677 Ukončí prácu po 6 hodinách a môže sa ísť najesť.
@mirka0677 riešila som takú situáciu, zamestnávateľ ti ma umožniť ten nárok využiť napr. jedlo zabaliť, odniesť, najesť sa po praci.. ale nie dať prestávku
@nelca84 Ja keď tu čítam tvoje príspevky Ty máš zrejme nejakú firmu a len vymýšlaš, hľadáš čo najviac paragrafov jak zamestnancov od*bať.
@anonym_e95802 ako vieme, že asi mas nejaké zle skúsenosti a možno zlosť na niekoho v sebe. Za to @nelca84 nemôže. Ona tie zákony nevymýšľa, len vysvetľuje.

nie