icon

Maródka a starostlivosť o deti

mcdog
27. mar 2017

Ahojte.Manzelka je na pn a ja chodim do prace.Mame dve deti 3 a 6.Otazka znie:moze manzelka zaniest a vyzdvihnut deti do a zo skoly/skolky?Kedze ja taham 12-tky?

Strana
z2
nivea777
27. mar 2017

@mcdog ked ma vychadzky,v tom case,tak moze..

anie3112
27. mar 2017

jasne ved musi mat vychadzky. ak nema nech zbehne ku lekarke a ona jej napise...rano od 08:00 do 10:00 a potom od 15:00 do 17:00 aj som tak mala,ale ak bude dlhsie na PN musi tieto casy oznamit aj na socialke.. kvoli kontrole. nemaju stym problem🙂

janci05
27. mar 2017

@mcdog Ja si mylsím takto, že prvých desať dní PN platí zamestnávateľ, ten by ju mohol prísť domov skontrolovať, či sa lieči. Ak by ju pristihol, že nie je doma, kým išla s deťmi do škôlky, tak by mohla mať problém. Ak je ten zamestnávateľ trochu tolerantný, tak by to mal pochopiť a nerobiť z toho tragédiu. Nie každý chodí kontrolovať, le sú všeliakí. Ak je to viac ako desať dní tak to platí sociálka a tá tiež môže prísť na kontrolu, to je potom najlepšie ísť za doktorom ktorí ju vypísal na PN a dohodnúť si vychádzky na ráno a na poobedie.

lorela
27. mar 2017

@mcdog Musí mať riadne stanovené vychádzky.
A nie všetci lekári (na každú diagnózu) ich dávajú.

mcdog
autor
27. mar 2017

No doktor jej povedal,ze vychadzky jej da az ked bude mat dlhsiu pn.Lenze ja zajtra a v piatok robim a nema kto zaniest deti....a zamestnavatel nieje moc nadseny,ze je na pn...

lorela
27. mar 2017

@mcdog Áno, to je ďalší fakt, väčšinou sa dávajú vychádzky až po týždni, po dvoch.
Tak ísť pre deti bude veľký risk...

janci05
27. mar 2017

@mcdog Tak nič iné neostáva, len dúfať, že ju cestou do škôlky neuvidí niekto z roboty a už vôbec nie šéf, hlavne keď nie je nadšený.

evittam
27. mar 2017

@mcdog Zalezi hlavne od lekara a potom od diagnozy. Ja som mala vychadzky od prveho dna a po 2tyzdnoch mi lekarka dala neobmedzene a aj moj muz to tak mal.

evittam
27. mar 2017

@mcdog Inak ma napadlo-mala si vziat OCR ak to teda nie je dlhodoba PN. Aj financne by sa to viac oplatilo.

nivea777
27. mar 2017

@mcdog bud to riskne a pojde s detmi alebo si to zariadis ty v praci alebo poprosi susedov..Alebo nech necha deti doma :D viac moznosti asi nie je,jedine ocr ako navrhla evittam

janci05
27. mar 2017

@evittam Chcela som sa spýtať, je možné aby poberala naraz aj nemocenské aj ošetrovné? Našla som, že taký súbeh nie je možný, či áno?

anie3112
27. mar 2017

pravdou je ze zalezi od obvodnej lekarky ako to stanovy a aka je diagnoza...vsetko je vec dohody... aj teda dohody... ak manzelka maroduje so sebou a vzala by ocr.na jedno s deti TO DIETA BY MUSELO BYT DOMA SNOU..PODLA KONTROLY...ale niesom si tym ista....ja taketo a podobne veci riesim s lekarkou Otvorene a uprimne a vzdy najdeme niejake riesenie. 🙂 hlavne nestresovat🙂

anie3112
27. mar 2017

@janci05 nieje mozne poberat aj aj...urcite nie....taky šľachetny NAS štát nieje🙂

janci05
27. mar 2017

@anie3112 Však práve preto sa pýtam, lebo to vyššie spomínali a mne sa to tiež nezdá, že by boli takí štedrí.

nivea777
27. mar 2017

@janci05 nikde tu nebolo spomenute ze moze byt pn a aj ocr naraz..evittam napisala,ze ak jej choroba nie je na dlhsiu PN,nemala ist na PN ale na OCR= hned od prvého dna 55% ..Cize lepsie platené

anie3112
27. mar 2017

ocr je lepsie platene to je fakt🙂

evittam
27. mar 2017

@janci05 Nie, obe su to davky z nemocenskeho poistenia.
@anie3112 Ty "slachetne" odvadzas odvody 2x za to iste?😉

evittam
27. mar 2017

@anie3112 Pri OCR kontroly nechodia. A jasne,ze ak je dieta "chore" ma byt doma....

siska53
27. mar 2017

@evittam cize pocas ocr mozem ist po druhe dieta/deti,ak na ten cas mi ma kto prist k choremu dietatu a ist aj nakupit? Ci?

evittam
27. mar 2017

@siska53 Pozri tu sa riesi OCR ako lepsia moznost-to dieta nie je chore, takze s nim moze ist pre to druhe.😉
Alebo teda nech si necha doma obe deti a hotovo-ak je to mozne.
Ja som tiez tak raz riesila tyzden ked som vedela,ze sef mi neda dovolenku, syna som nemala kde mat,tak som isla za pediatrickou a na rovinu som jej to povedala. Ano,nemalo by sa to robit ale ked nemas vychodisko tak si musis nejak pomoct.😉

shia
28. mar 2017

mne napr sestricka u lekara ked som bola PN nebola ochotna upravit vychadzky tak, aby som stihala dcerku - dala ich az od 10tej, ked som ju prosila, ci nemoze od 8, aby som mohla dcerku zaniest...a poobede detto... ale neriesila som ;)

nivea777
28. mar 2017

@shia mňa sa pýtala odkedy chcem..Mala som tuším 9-11 a 14-16

shia
28. mar 2017

@nivea777 no ono to zavisi od ochoty sestricky aj podla mna, lebo neverim, ze sa to nedalo upravit..povedala ze takto a nijak inak, krava.. :-/

xstelinka
28. mar 2017

@mcdog vobec nie je pravda,ze vychadzky davaju az po tyzdni ci dvoch. Ja som mojmu lekarovi povedala, ze dieta mi rano zanesie muz(robi PO-PIA) ale uz ho nestihne vyzdvihnut a hned od prveho dna som mala poobede 2 hodiny vychadzky,aj ked som prosila len o hodinu. Je to o ochote lekara.

nivea777
28. mar 2017

@xstelinka niektori Dr proste vychádzku nedá a môže sa pacient aj na hlavu postaviť

uglybetty1234
28. mar 2017

@mcdog ak byvate od skolky dalej, tak nech si manzela zoberie taxi, pripadne, nech poprosi kamosku a tak

lorela
28. mar 2017

@xstelinka
@nivea777 Nie je to len o ochote lekára ale aj o jeho poctivosti a zásadovosti voči tomu čo môže a čo nie 🙂. Sú totiž diagnózy, pri ktorých lekár nemôže dať vychádzky. Ak diagnózu zmení len kvôli tomu, že pacient chce, tak prosím, vaša výhra 😉.
Chcela by som vidieť lekára (samozrejme, viem si predstaviť, že aj takí sú ), ktorý pri diagnóze zápal pľúc a v karte zápis - teploty 39,8 vám dá hneď na zajtra vychádzky 2x denne 😀.
A, áno, moja lekárka dáva, keď už vychádzky, tak určite nie v prvých dňoch choroby (bolesti, vysoké teploty a pod.) - veď je to proti logike a zdravému rozumu - keď sa cítim natoľko zle, že nie som schopná chodiť do práce, tak asi nie som schopná ani 2x denne behať po vonku, či?

nivea777
28. mar 2017

@lorela ja som bola na rizikovom takže som dostala hneď vychádzky aj keď som mala dosť vážnu diagnozu..Boli tehuľky ktorým Dr vychádzky nedal hneď ale až po 2tyzdnoch napr..Ja by som napríklad dala vychádzku aj takým čo majú teplotu,keď len hodinu ale aspoň do obchodu nech môžu zbehnúť si jesť kúpiť

lorela
28. mar 2017

@nivea777 Aj ja som bola na rizikovom a vychádzky som dostala takmer hneď, práve preto, že na lôžko som pripútaná byť nemusela a pohyb na čerstvom vzduchu bol práveže viac ako žiadúci. A inokedy zase s inou, vážnejšou diagnózou, a to mi ani po viac ako týždni nedovolila lekárka vychádzky z toho dôvodu, že pri takej diagnóze ich jednoducho dať nemôže (silná faryngitída). A nepomohla ani moja mimoriadna situácia v rodine, kedy naozaj neexistoval človek, ktorý by mohol ísť s dieťaťom do škôlky. Musela som si ho nechať doma, aj taká chorá...

lorela
28. mar 2017

Ale ako som už písala, lekári majú k vychádzkam rôzny postoj... Dokonca rizikové tehu s neobmedzenými vychádzkami. Dovtedy som ani netušila, že neobmedzené vôbec existujú 🙂.

Strana
z2