icon

Maródka po ukončení rodičovskej

idea2
16. jan 2013

RD mi končí 26.2 2013.Pôvodne som v týchto dňoch chcela poslať do práce oznámenie o ukončení RD a nástupe do práce 27.2 2013,s tým,že pravdepodobne od nich očakávam výpoveď s odstupným,v tomto prípade by som bola rada,ak by mi niekto poradil ,čoho sa mám vyvarovať,aby som neskončila bez odstupného.V podstate mi táto práca nevyhovuje kvoli práci na tri smeny a manželovi,ktorý chodí na týždňovky aj viac do práce.Zmenila sa mi situácia v tom,že mám nastúpiť na operáciu kolena vo februári a následne na dlhodobú rehabilitáciu.podľa dr.by som ju dlho odkladať nemala.Mám potom z práce nárok na výpoveď z odstupným?Či môžu so mnou v práci aj nejak inak vybabrať.Či nebude lepšie potom tú operáciu odložiť,aby som mala lepšiu dávku v nezamestnanosti.Myslím,že tou PN moc nevyhrám,môžte mi prosím niekto v tomto poradiť?Ďakujem...

zuzana909
16. jan 2013

@idea2 čo sa týka prepustenia treba dať pozor aby s tebou nepodpísali dohodu o skončení pracovného pomeru §60 kde nebude uvedený žiadny dôvod ukončenia pracovného pomeru, v tom prípade nemáš nárok na žiadne odstupné.

ak by ti navrhli podpísať dohodu §60 kde by bolo uvedené odstupné tak by som podpísala, výška odstupného sa vypočíta podľa toho od kedy máš pracovnú zmluvu.

PN môžeš začať čerpať max. na 7 deň od skončenia pracovného pomeru inak ti padá ochranná doba a môžeš poberať len dávku v nezamestnanosti, ak si splnila podmienku nároku.

čo sa týka výšky PN a podpory je najlepšie aby ti dovolenku vyplatili nie čerpať ju a vyplatiť aj odstupné najlepšie napr. 27.2.2013 nastúpiš a dostaneš aj výpoveď. v tom prípade by si mala aj peknú PN a podporu.

ak si dáš sama žiadosť o ukončenie pracovného pomeru nemáš nárok na odstupné, len na preplatenie dovolenky.

niekto ti už hovoril, žeby si mala byť prepustená?

luciannka83
16. jan 2013

Ja by som na pár dní nastúpila a potom sa hodila na Pn a ťahala ju najdlhšie ako by to bolo možné. Dnešný zamestnávatelia sú vydžubanci, určite ti nebudú chcieť dať odstupné. Alebo zobrať odstupné a hodiť sa hneď na PN.

idea2
autor
16. jan 2013

@zuzana909 Neviem,či ma prepustia,no dvom kolegyniam po nástupe do práce po RD v posled.polroku výpoveď dali.Ak bych si mohla vybrať dátum nástupu na kliniku,keďže mi dali volné termíny koncom feb, a zač.marca,mala by som teda najprv nastupiť do práce a od dátumu výpovede najneskôr na 7.deň nastúpiť na PN?Skôr,teda ešte pred 27.2,počas RD a v čase,kedy by som mala nastúpiť do práce,pre ma výhodné nieje byť na PN?Rehabilitácie ,teda aj PNby trvala 3-4 týždne.Bojím sa operácie a ešte to mám zrovna v termíne,kedy mi končí RD.tak ani neviem,či je to pre mňa výhoda alebo opak.V každom prípade mi táto práca na smeny nevyhovuje,takže tam pracovať nemôžem.
.Ďakujem moc za každú radu.

zuzana909
17. jan 2013

@idea2 ak ti tá práca nevyhovuje tak ja osobne by som išla za zamestnávateľom sa spýtať, žeby si chcela nastúpiť do práce toho 27.2.2013, či má pre teba voľné miesto a vyzistiť aká je situácia a či s tebou počíta, alebo má v pláne ťa tiež prepustiť.
išla by som kľudne koncom januára začiatkom februára aby si vedela ako si na tom a podľa toho sa zariadiš. pokiaľ by si nastúpila a išla na PN tak by sa ti PN počítala z príjmu pred materskou (alebo predpokladaný príjem) čo je v podstate približne rovnako ak si nemala odmeny alebo flexibilnú zložku mzdy.
ak by si nastúpila na PN max. na 7 deň od ukončenia pracovného pomeru tak by sa ti PN rátala z odmeny+preplatenie dovolenky, je pre teba výhodnejšie ak to máš v jeden deň. lebo dávky sa počítajú z denného vymeriavacieho základu a je rozdiel ak ti napr. 600 € delia 20 alebo 600 € delia 2
po ukončení PN by si mala nárok na dávku v nezamestnanosti, zase by si mala prípadne aj maximálnu podporu.

podľa mňa navštív zamestnávateľa a zisti či s tebou počíta, nenaznač, že práca ti nevyhovuje a podľa toho sa zariadiš, o nič nejde je to bežné, že mamičky sa pred rodičovskou informujú o možnosti nástupu, taktiež zisti akú prácu ti ponúka 😉

idea2
autor
12. feb 2013

@zuzana909 Ahoj,prosím ťa ešte o nejaké možné rady.Mám už presný termín operácie t.j.9.3.Ten týždeň pred operáciou mám predop.vyš,výsledky a konzultácie s operač.lekárom,čo sú niektoré tri dni pred op.Poslala som dopor.oznámenie do zamest.o nástupe do práce t.j.27.2,asi sa mi ozvú pred nástupom,mám im dať vedieť o pn a operácií,alebo radšej nie?Mám nastúpiť do práce a až potom ísť na pn alebo nastúpiť v prvý deň hneď na PN.Nebola som sa spýtať,či so mnou rátajú,lebo som čakala,že sa mi po mojom oznámení ozvú,no nestalo sa.Bojím sa,že ak im dám vedieť o pn a op,a 3 týžd.rehabilitácií ešte pred nástupom,aby mi nedali výpoveď ešte počas RD.Neviem,čo mám urobiť,vieš mi nejak poradiť,ďakujem moc,zuzana.

zuzana909
13. feb 2013

@idea2 počas rodičovskej ti výpoveď nemôžu dať, musela by si podpísať len dohodu o skončení pracovného pomeru.
ja osobne by som sa išla informovať aby si sa vedela podľa toho zariadiť, ak by bol rozumný a chcel sa dohodnúť tak by som sa dohodla tak aby si mala čo najvyššiu dávku v nezamestnanosti.
ak sa bojíš tak môžeš hneď prvý pracovný deň nastúpiť na PN a tiež ťa nemôže vyhodiť, po návrate z PN ťa môže prepustiť a tam by sa ti už inak počítala dávka v nezamestnanosti.

naozaj záleží na tebe či tam chceš pracovať alebo nie 😉

anneta1
Odpoveď bola odstránená
adra22
14. feb 2013

@zuzana909 Ahoj prosim ta môžeš mi poradit RD mi končí 11.12. a 12.12. nastupim na PN. Budem mať nárok na nejaku PN? A z čoho sa bude rátať? Nebolo by lepšie čerpat napr. 1 den dovolenky a potom ist na PN?

zuzana909
15. feb 2013

@adra22 to ti neviem na 100% povedať ako sa ti bude počítať, nárok na PN budeš mať, nakoľko pracovný pomer ti stále trvá, ale z čoho budú vychádzať pri výpočte neviem, prvých 10 dní platí zamestnávateľ a potom sociálna poisťovňa 😉

adra22
15. feb 2013

@zuzana909 dakujem išlo mi hlavne o to či vobec budem mat nárok na PN. ďakujem

456456
19. feb 2013

Ahojte baby,
z čoho alebo ako si vypočítam PN ? Pracovný pomer mi konci v februári, mám nejaké zdravotné problémy a radia mi nech idem na PN. Neviete mi poradiť či je lepšie ísť na urad práce a nejsť na PN alebo ísť. A asi kedy ked mi pracovný pomer končí 28.2.2013 - podpísala som dohodu a dočerpávam dovolenku.
PN mi niečo nepokazí nechcem príst o peniaze. Dakujem