icon

Máte skúsenosť so skrátením pracovného času kvôli tehotenstvu?

juliet86
12. nov 2019

ahojte. docitala som sa toto vid obrazok nizsie. ake s tym mate realne skusenosti ? rada by som si znizila uvazok z 8hodin denne na 5hodin denne. ako toto zamestnavatelia vnimaju v praxi aka je vasa skusenost? dakujem

Máte skúsenosť so skrátením pracovného času kvôli tehotenstvu?
ivkazba
12. nov 2019

@juliet86 realita je taká, že môže aj nemusí ti zamestnávateľ vyhovieť. Zákonník hovorí, že je povinný, ak tomu nebránia prevádzkové dôvody. To v praxi znamená, že ak má kto iný robiť namiesto teba dlhšie, tak musí vyhovieť, ale ak tvoj skrátený čas nemá kto vykryť, tak žiaľ nemusí. Otázne teda je, akú prácu vykonávaš a aké sú pomery v práci. Zároveň podotknem, že ak napríklad robíš prácu, ktorá je pre tehotnú nevhodná, musí ťa preradiť na inú a vhodnú prácu a ak takú pozíciu nemá, máš nárok ostať doma s tým, že ti normálne pôjde mzda. Ale v tomto prípade ide ozaj o to, že by si mala prácu, ktorá je pre tehotnú zo zdravotného hľadiska nevhodná.

domka1205
Autor odpoveď zmazal
nikpa
12. nov 2019

@juliet86 vnimaju to snáď v každej firme, fabrike inak. Sama najlepšie vieš ako to je v tvojej práci, či sú na to možnosti, či sú nadriadení ústretoví. Vo veľkej firme by sa to mohlo ujať, v malej to bude asi ťažšie. Ja som robila vo veľkej pobočke kde nebol problém za mňa nájsť na pár hodín denne náhradu...

juliet86
autor
12. nov 2019

@nikpa dakujem za odpoved. a musela si zamestnavatelovi uvieet nejaky dovod ze preco to tak chces? nemam rizikove povolanie to urcite nie ale netypicku pracovnu dobu a nevyhovuje mi to momentalne.... a samozrejme ti znizia plat o tie hodiny vsak?

nikpa
12. nov 2019

@juliet86 spisovali sme niečo ako dodatok, dohoda o zmene pracovných podmienok alebo také niečo, už si to presne nepamätám. A mzdu som mala zníženú. Bola som na rizikovom, v práci to vedeli, takže mi nerobili žiadny problém.

jankapepe
12. nov 2019

@juliet86 .....veď to....ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.....
Definuj vážne prevádzkové dôvody.
T.j. v praxi: ak chce ti vyhovie, ak nechce nevyhovie.

lula313
12. nov 2019

@juliet86 samozrejme, že ti znížia plat a ovplyvní ti to aj výšku materskej davky