Môže v banke pracovať osoba, ktorá má exekúciu?
Ahojte! Mám jednu otázku ohľadom práce v banke!
Je pravda,že keď máš exekúciu tak nemôžeš pracovať v banke?
a preco nie? ako clovek, kt. v banke pracuje sa nemoze dostat do nejakeho dlhu a exekucneho "procesu"? Nemyslis nahodou zaznam v registry trestov alebo nieco podobne?
Ak ma nietkora banka takuto podmienku, urcite nie je standardna. Zase na druhej strane mozu pozerat na financnu gramotnost buduceho "bankara" :D
@smucik to je hlúposť. Ak banka hľadá zamestnanca a v podmienkach pre uchádzača o ponúkaný post sa vyslovene nepíše, že "akákoľvek platobná neschopnosť " nie je prípustná tak potom to nie je dôvod pre to, aby ste nemohli pohovor absolvovať kladne a ani na to, aby Vám práca nebola nakoniec ponúknutá. Exekúcia je interná záležitosť zamestnanca - bude o nej vedieť len Váš mzdár, ktorý dostane od exekútora príkaz na začatie ex. zrážok zo mzdy - nakoľko existuje GDPR - o tejto skutočnosti pred tretími osobami musí pomlčať (výnimku tvoria štátne inštitúcie, súdy a pod.) V banke sa akurát podpisuje - ale to asi všade ak sa pracuje s peniazmi a inými cennosťami čestné vyhlásenie o bezúhonnosti - no to sa netýka exekúcii ale úplne inej veci...niečo takéto som vypisovala:
https://static.kosice.sk/article/vCQnCLu36g5aFu...
Poznam osobu kt. Pracovala v banke a predtym vyhlasila osobny bankrot. Teraz maju banky problem zohnat zamestnancov za ten nizky plat, tak beru skoro hocikoho
Áno, môže. Pracovala som na ex.urade a mali sme exekúcie dokonca na riaditeľku pobočky.
@smucik či moze pedofil pracovať s deťmi , je asi lepšia otázka ako tá Vaša. Či alkoholik môže pracovať niekde s alkoholom.A čo je persona Non grata,pokiaľ nemá register trestov plný ako Čerešňová alej, môže pracovať ako aj hlavný exekútor ,ani to sa nevylučuje . Môže robiť aj kozmonauta .
V banke nie, nemôže. Overuje sa platobná schopnosť, úverová minulosť za posledných 5 rokov. V bankovej inštitúcii nemôže pracovať osoba, ktorá nie je finančne spôsobilá. Nemýľte si to s nebankovou spoločnosťou, v týchto firmách to neriešia.
Iné je však, keď o post žiadate a keď už v banke pracujete. Ak sa dostanete do dlhu v čase, keď v banke pracujete, rieši sa to individuálne podľa interných smerníc konkrétnej banky. Teoreticky vás za to nevyhodia, avšak do práce vás s takým problémom neprijmú.
@elalala pekna blbost 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@arcenciell som zamestnanec banky. Viem veľmi dobre, o čom hovorím.
@elalala aj ja, predstav si 😀 a mam bohate skusenosti aj s naborovym procesom v banke a nie v jednej, a zial aj s exekuciou 😉
@arcenciell ja som sama robila nábory a takýmto uchádzačom sme oznamovali bohužiaľ 🙂 evidentne sa to niekde robí individuálne...pre niekoho okej, pre niekoho neakceptovateľné
@elalala v akej banke pracujes?
Pretoze ja mam za posledne roky skusenost s 3 a nikde sa neskumala bonita uchadzaca, resp. bankovy register. Nepotrebuje nahodou banka suhlas - podpis na lustrovanie v bank.reg??
Naozaj som uprimne zvedava ktora banka toto robi?
@elalala vieš o tom, že tento postup čo pri pohovoroch robíte je diskriminačný a v rozpore s ochr. osobných údajov? Potencionálny zamestnávateľ nemôže vedieť prečo sa uchádzač o zamestnanie dostal do platobnej neschopnosti - nemá právo sa na to pýtať. Ak máte inzerát kde sú uvedené podmienky pre prijatie máte sa ich držať a konkrétne táto informácia tam uvedená byť ani nemôže. Nemáte právo sa pýtať na nič zo súkromia potencionálnych zamestnancov. Aby ste niečo také mohli vyžadovať potrebujete súhlas osoby, ktorej sa to týka - a ak to nemá súvis z neho budúcou prácou - čo teda vôbec nemá - nemáte právo to vyžadovať. Je iné žiadať vyhlásenie o bezúhonnosti prípadne odpis z registra trestov. Som HR personalista - musím sa prísne držať GDPR.
Neoveruje sa to, mala som exekuciu lebo neevidovali jeden vyplateny moj dlh z minulosti, zamestnali ma v banke bez problemov, vyriesila som nedorozumenie s exekutorom, vypytala si pre istotu aj doklad, ze exekucia bola neopravnena, ale nikdy som ho nepouzila a robila som v bankovnictve roky a nie iba na zakladnych poziciach... Banka nema narok bez tvojho pisomneho suhlasu ta lustrovat a keby ma chcel moj zamestnavatel takto lustrovat tak by som veru nemala zaujem pracovat pre taku firmu. Dalsia vec je, ze do exekucie ta moze dostat aj manzel, partner... Kazdopadne zamestnavatela do toho nic, aj keby ti robia zrazky zo mzdy, to nie je predmetom pohovoru a je to zalezitost mzdoveho, nie ludi na pohovore.
@elalala takze ktora banka prosim ta?
@arcenciell ahoj,ale nebudem ju radšej menovať!!
@smucik ? Teba som sa nepytala, ty si predsa pokladala otazku ci? Asi nechapem 😀

To asi ako si ktorá banka určí, nie? Však aj ľudia s exekúciou musia niekde pracovať.