icon

Môže zamestnávateľ dať výpoveď počas práceneschopnosti?

Dnes o 04:43

Ahojte, momentálne som na PN a dozvedela som sa, že firma plánuje organizačné zmeny. Zaujíma ma, či môže zamestnávateľ dať výpoveď aj počas práceneschopnosti. Neviete poradiť?

ivicatolic
Dnes o 04:48

@anonym_autor nie, po skončení PN sa môžu s tebou rozlúčiť

autor
Dnes o 04:49
@ivicatolic

@anonym_autor nie, po skončení PN sa môžu s tebou rozlúčiť

@ivicatolic Ani z organizačných dôvodov?

ivicatolic
Dnes o 04:50
@anonym_autor

@ivicatolic Ani z organizačných dôvodov?

@anonym_autor počas PN nesmú, nato je zákon , si v ochrannej lehote

sissy27
Dnes o 05:07

@anonym_autor @ivicatolic vo vynimocnych pripadoch moze zamestnanec dostat vypoved aj pocas pn - napriklad ak sa zamestnavatel alebo jeho cast zrusi. A toto sa kludne moze schovat pod “organizacne zmeny”.

melanta
Dnes o 05:39

No takto, uveďme to na pravú mieru - nie, nedá sa hocičo schovať pod organizačné zmeny. Zákaz výpovede sa nevzťahuje na prípad, kedy sa zamestnávateľ alebo jeho časť ruší alebo sťahuje. Ak ide len o rušenie konkrétneho pracovného miesta, tam platí zákaz výpovede počas PN a teda sa výpoveď môže dať zo strany zamestnávateľa až po skončení PN. Čiže v tvojom prípade je podstatné, o aké zmeny pôjde.

autor
Dnes o 05:40
@melanta

No takto, uveďme to na pravú mieru - nie, nedá sa hocičo schovať pod organizačné zmeny. Zákaz výpovede sa nevzťahuje na prípad, kedy sa zamestnávateľ alebo jeho časť ruší alebo sťahuje. Ak ide len o rušenie konkrétneho pracovného miesta, tam platí zákaz výpovede počas PN a teda sa výpoveď môže dať zo strany zamestnávateľa až po skončení PN. Čiže v tvojom prípade je podstatné, o aké zmeny pôjde.

@melanta No práve zatiaľ neviem, dostalo sa to ku mne len ako "jedna baba povedala", oficiálne neviem, ako to bude.

melanta
Dnes o 05:53
@anonym_autor

@melanta No práve zatiaľ neviem, dostalo sa to ku mne len ako "jedna baba povedala", oficiálne neviem, ako to bude.

@anonym_autor kľudne mi kedykoľvek napíš, ak budeš vedieť viac

anonym_470405
Dnes o 05:57
@melanta

@anonym_autor kľudne mi kedykoľvek napíš, ak budeš vedieť viac

@melanta prosim ta a ak zamestnavatel urobi pocas PN kontrolu a zamestnanec bude napriklad na dovolenke v zahranici, moze mu dat vypoved pocas PN?

zuzka1.
Dnes o 06:00

v prípade ,že sa ruší zamestnávateľ alebo jeho časť to možne JE,
v praxi , ti bude doručené oznámenie o zrušení tvojho pracovného miesta, reálne však ukončia pracovný pomer po skončení PN.

anonym_e3ec81
Dnes o 06:04
@anonym_470405

@melanta prosim ta a ak zamestnavatel urobi pocas PN kontrolu a zamestnanec bude napriklad na dovolenke v zahranici, moze mu dat vypoved pocas PN?

@anonym_470405 áno, môže + ti Pn nemusí ani zaplatiť. Ak by to bolo už platené cez SP, tak pozastavia dávky + pokuta. Ak chceš už takto šachovať, tak si vezmi radšej OČR.

melanta
Dnes o 06:08
@anonym_470405

@anonym_470405 áno, pretože SP zruší PN, SP má na to oprávnenie aj bez vedomia a súhlasu lekára.

pluss
Dnes o 09:13

U nás úplne bežne dávajú ľudí na dlhodobých PN do konsolidácie s tým že akože kým sú stále na PN tak sú na PN ale akonahle PN skončí tak dovidenia

anonym_470405
Dnes o 10:46
@anonym_e3ec81

@anonym_470405 áno, môže + ti Pn nemusí ani zaplatiť. Ak by to bolo už platené cez SP, tak pozastavia dávky + pokuta. Ak chceš už takto šachovať, tak si vezmi radšej OČR.

@anonym_e3ec81 ja nechcem sachovat. Ale zamestnanec spekuluje, ci prerusi PN, pojde na dovolenku a vrati sa zas po dovolenke na PN. Alebo ak mu zamestnavatel neschvali dovolenku, riskne to a PN neukonci, ale zajde si na tu dovolenku.