icon

Môžem dať výpoveď počas tehotenstva?

12. dec 2025

Ahojte, môžem dať výpoveď v práci, keď som tehotná?
Som v polovici, mám ísť na podporu či ako sa to rieši?
Ďakujem vopred za každú odpoveď.

anonym_6adc9b
•
12. dec 2025

Výpoveď môžeš dať kedykoľvek.
Len neviem či je to zrovna najrozumnejší nápad v tvojom stave.

pribinak
•
12. dec 2025

Jasne že môžeš.

Ale prečo to chceš urobiť? Je to pre teba dosť nevýhodne. Nerozmyslas skôr nad PN?

a0
•
12. dec 2025

Ak by si počas rd otehotnela druhýkrát, budeš bez materskej a s nižším RP. Oplatí sa ti to? Radšej PN a ak je to praca, ktorú tehotná by nemala vykonávať a nevedia ťa inde preradiť, tak prekážka na strane zamestnávateľa. Nikdy nevieš, čo sa za 3r zomelie.

januska12323
•
12. dec 2025

Môžeš len neviem prečo by si to robila.

autor
•
12. dec 2025
@pribinak

Jasne že môžeš.

Ale prečo to chceš urobiť? Je to pre teba dosť nevýhodne. Nerozmyslas skôr nad PN?

@pribinak gynekologička nevidí dôvod na PN a obvodný ma “nemá s čím” dať na PN

anonym_bf555b
•
12. dec 2025

A v čom je problém? Keď si zdravá. Robíš namáhavú prácu?

oriesocek
•
12. dec 2025

Zamestnávateľ má povinnosť priraďovať tehotnej zamestnankyni prácu, ktorá zodpovedá jej zdravotnému stavu. Ak takú prácu má a vie ju zabezpečiť, lekár nemá dôvod vystavovať PN – tehotenstvo samo o sebe nie je choroba, aj keď sa to často berie automaticky.... Ak zamestnávateľ vhodnú prácu nemá alebo ťa nevie preradiť, ide o prekážku na strane zamestnávateľa. Výpoveď je síce možná kedykoľvek, ale je to zvyčajne najnevýhodnejšie riešenie – najmä kvôli materskej a budúcim nárokom. Samozrejme, výpoveď dať môžeš, ak sa tak rozhodneš, ale finančne a právne je dobré si to najprv prepočítať.

anonym_6d73df
•
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor len teda aj vypovedna doba trva (podla dlzky zamestnania)... takze ked ti "je zle", aj tak sa to nevyriesi zo dna na den... A teda za mna je to strasne nebezpecne sa (dobrovolne) vzdat zamestnania.
Mimochodom, teda ak to naozaj nedavas, tak sa cudujem, ze doktor nevie nieco najst... lebo taka bolest chrbta... alebo u gynekologicky rizikove tehotenstvo...

elz1920
•
12. dec 2025

A kríže ťa nebolia?

anonym_0a5494
•
12. dec 2025

Nemôžeš vykonávať prácu ako tehotná? Robíš s bremenami? Robíš s chemikáliami? Lebo keby si mala rizikové tehotenstvo a problémy, gynekológ ťa vypíše hneď. Keby si robila v prostredí, ktoré škodí dieťatku a tebe, tiež ťa vypíše hneď.

mimaapeto
•
12. dec 2025

ja sa tu len zapojím a to tým že som pracovala v obchode, nie len za pokladňou, ale aj preberanie tovaru prekladanie 10kg balikov múky, olej karton 12 ks , minerálky kartony, zemiaky 25 kg... kolegyne mi vraveli že tehotenstvo nie je chora a neprihliadali na môj stav... zamestnávateľ samozrejme preradiť nemal kam... a vieš čo mi gynekolog povedal keď som sa sťažovala na bolesti , mávala som hrozne silné som sa len modlila nech nepotratím tak mi povedal že mám v práci variť kávičky... no debil.... išla som sa za obvodnou tá mi pomohla dala mi PN a pri tom som menila gynekologa a prešla som potom z PN od obvodnej na PN od gynekologa.... ešte poznámka bola som operovaná na polyp na maternici pred otehotnením... takže občas treba zmeniť aj lekára a teda tento nový sa za hlavu chytal...

januska12323
•
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a? Prečítaj si na čo máš ako tehotná nárok. Pokiaľ si zdravá nie je dôvod na PN.

zabka79
•
12. dec 2025

@anonym_autor ja som tak urobila, pracu som neznasala uz som sa chcela sustredit na babatko a sukromny zivot nie stresovat v robote.Platila som si dobrovolne poistenie aby materska bola vyssia suma

lucik194
•
12. dec 2025

mozes dat vypoved, smelo do toho, len sa potom nestazuj za 3 roky, ze nemas ziadnu robotu a nikde Ta nechcu.

ak das teraz vypoved, vypovedna doba Ti bude plynut od januara bud mesiac, alebo dva, podla toho , ako dlho si zamestnana. Az potom vies ist na podporu.

od noveho roka sa meni vyplacanie podpory, budes dostavat menej penazi. predpokladam, ze ju vsak ani celu 6 mesiacov nestihnes vybrat, lebo pojdes na matersku, kedze ako tehotnu Ta nezamestna nikto.....