Môžem odmietnuť pracovať v noci?
Ahojte.
Chcela by som poprosiť o radu, ak sa tu nájde niekto znalý v pracovno-právnej oblasti.
Minuly mesiac som nastúpila do nového zamestnania.
Prácu som zmenila, pretože v predchádzajúcej som pracovala na zmeny denná/nočná, vzhľadom na môj vek, som nočné už nezvládala.
Rozhodla som sa nájsť si inú právu, na pohovore som povedala narovinu, že novú prácu si hľadám, pretože nezvládam nočné, aj napriek tomu, že ide o administratívnu prácu.
Našla som si novú prácu v rovnakom obore, klasické osmičky s tým, že raz za týždeň poobedná , maximálne do ôsmej večer.
Z novej práce som sa tešila, rýchlo som sa zaučila, pracovná náplň sa mi páči. Prišli však poobedne, ktoré reálne bývajú do ôsmej, ale aj do pol noci až druhej hodiny v noci, nakoľko treba čakať na uzávierky kamiónov. Z domu sa to robiť nedá, reálne treba sedieť v kancelárii a čakať, kým prinesú papiere, následne ide moja administratívna práca.
Moja otázka znie.. môžem odmietnuť zostať v noci v práci?
V lekárskom posudku pri nástupe do prace som zadanú nočnú právu nemala.
Je mi jasne, že ak odmietnem, vyhodia ma v skúšobnej dobe.
Som z toho smutná, pretože práca ako taká sa mi páči, pravdepodobne budem musieť dať vypoveď v skúšobnej dobe.
Som z toho znechutená, pretože vedeli, že si hľadám inú praví kvôli nočným, to som mohla zostať v pôvodnej práci a hľadať si ďalej.
Inak este jednu vec podotknem pri nocnej praci este ide o pravidelnost, takze ak si nepravidelne-vynimocne po 1 hodine rano tak tiez sa to nepovazuje za nocnu pracu. Ale ak si povedzme kazdy tyzden jeden alebo viac dni kedy cakas uzavierku z kamionu tak vtedy to uz nocna praca je.
Ak sa ti praca paci, tak 1x do tyzdna je to za mna zvladnutelne. Samozrejme za predpokladu, ze je to aj zaplatene v ramci zakonnych priplatkov
@fasta_la odmietnuť môžeš, ale ta prepustia.Nemas v pracovnej zmluve na aké zmeny pracuješ?ak je pracovná doba do 22 tak máš skončiť vtedy.Je to výnimočná situácia, alebo pravidlo?

Nocna je od 22-6 ale ak zamestnanec odpracuje minimalne 3 hodiny po sebe v tom useku do coho spada 2 hodina rano ale 22 ani pol noc nie. Takze to zalezi od toho ako casto si tam este po tej 1 hodine rano do 1 rano aj keby prisla inspekcia tak nebudu potrebovat ziadne potvrdenie o tom, ze mozes pracovat nocne. A ci mozes odmietnut zalezi ci ten nadcas co si po riadnej pracovnej dobe je nariadeny zamestnavatelom. Ale kedze si este v skusobnej tak mozes aj ty zo dna na den ukoncit pracu ak sa ti nepodari najst nejaky kompromis.