icon

Môžem odmietnuť zaúčanie kolegyne po rodičovskej?

7. feb 2025

Prosim ma niekto podobnu skusenost? Pracujem v statnej sprave ...po 8 rokoch sa ma vratit kolegyna z RD,problem je ze za ten cas sa u nas vsetky systemy zmenili, mame aj trochu inu agendu, ine procesy ako pred 8 rokmi...kedze nedokaze samostatne pracovat vedenie rozhodlo ze ju mam zaucit...lenze len akousi neoficialnou cestou kedze jej nemozem byt mentor ako novemu zamestnancovi a mat za to aj priplatok...ja s tym nesuhlasim, sef povedal ze sa pokusil dohodnut mi nejake mimoriadne odmeny ale osobny urad a ekonomicke to neschvalili ze to mam robit a vysvetlovat jej veci vo volnom case alebo za pochodu...mozem v takejto situacii zaucanie kolegyne odmietnut? Na utvare je nas viac a preto nerozumiem preco by som to mala byt prave ja

Strana
z2
swa7
7. feb 2025

Nechápeš prečo ju máš zaucat práve ty. Lenže toto si môže povedať hocikto z tvojich kolegov. To ju nezauči nikto?ci ako

vanilkovazmrzka
7. feb 2025

Ved sa jej kazdy den moze venovat niekto iny na par minut hodin

autor
7. feb 2025

@swa7 no proste nikto to nechce robit zadarmo...ked prisla jedna nova kolegyna dostavala som za to priplatok mentora 3 mesiace ...a tuto to mam robit zadarmo a tiez jej musim vsetko vysvetlit nanovo lebo 8 rokov neboka v robote...pytam sa skor ci to mozem dostat od sefa prikazom? Lenze oni to nevedia dat nejak oficialne prave preto ze jej oficialne nemozem byt mentor

autor
7. feb 2025

@vanilkovazmrzka to by som nevidela ako problem keby to boko len par hodin niektore dni ale nie 3 mesiace ako pri novom zamestnancovi

petronelag
7. feb 2025

Je to veru dosť ťažké zaúčať niekoho, ja som to raz robila a bola som z toho veru dosť vyčerpaná, už by som to asi nerobila.

autor
7. feb 2025

@petronelag ja to poznam...robota mi stoji a mas noveho cloveka co mu musis veci vysvetlit...je to narocne

vanilkovazmrzka
7. feb 2025

Prikazom to urcite dostat mozes. A mozes to robit nie popri svojej agende ale namiesto svojej agendy. Tym padom to budes mat zaplatene ako svoj pracovny cas a svoje ulohy mozes plne delegovat na kolegov kedze ty zaucas. Inak by ma zaujimalo co je to za brutalne narocne systemy ze na ich pochopenie treba 3 mesiace 🙂

autor
7. feb 2025

@vanilkovazmrzka no to asi nebude mozne kedze mi sef pridelil 2 nove projekty este aj...len ked mi to daju prikazom musia dam dat aj nejaky zakon a paragraf...a jediny je ten mentoring ale ten sa vztahuje len na novych zamestnancov cize neviem....skratka vedenie si to tak zelalo ze to ma byt 3 mesiace ze akoby bola uplne novy zamest v skusobnej dobe

mk1111111111
7. feb 2025

S mentoringom to pojde? Pises, ze nestihas, ak by bol priplatok? Tak stihas?

Zaucaj v pracovnej dobe, inak nie, ak nie su ochotni priplatit. Vo volnom case sa venuj rodine.

dada2610
7. feb 2025

Nenechaj sa do toho natiahnuť. Za slovo ďakujem máš venovať čas, svoje skúsenosti a popritom stihnúť bežnú náplň práce? Ja som tiež bola taká sprostá kedysi. Keď ti dá písomne podmienky spolu s finančným ohodnotením ok. Každý ho odmietol, tak skúša aj u teba.

petracandle
7. feb 2025

Ak sa dá, nenechaj sa do toho zatiahnuť!

Alebo teoreticky by si ju ty zaúčala s tým, že TVOJE pracovné povinnosti by dočasne prebrali iní kolegovia.

Lebo inak hádam nebudeš robiť aj svoju robotu na 100% aj niekoho kompletne zaúčať za tie isté peniaze

vanilkovazmrzka
7. feb 2025

Preplacaju ti nadcasy?

janka_266
7. feb 2025

mať Vás za kolegyňu musí byť sen, u nás sa tiež veľa vracia kolegýň z materských, a automaticky im pomáhame zaučiť sa, tiež sme tu mali takú, čo ona nebude nikomu nič vysvetľovať, aj tak bola obľúbená a keď ona potrebovala pomôcť, k tomu sa potom nikto nehrnul. ani neviete, či kolegyňa bude potrebovať celé 3 mesiace nonstop dozor a rady a už nestíhate svoju prácu :D

petracandle
7. feb 2025

@janka_266 hádam je rozdiel niekomu niečo vysvetliť alebo zaučiť v niečom novom, ako KOMPLETNE ho zaúčať čo môže trvať týždne až mesiace

autor
7. feb 2025

@mk1111111111 ak by to bol oficialny mentoring ako ked som zaucala uplne novu kolegynu vtedy mi sef odobral cast agendy a mala som priplatok...teraz mi este aj nalozil a ze ju mam 3 mesiace zaucat lebo nic po RD nevie a to mam robit zadarmo...mam uz svoj vek a zadarmo odmietam robit alebo na ukor svojho volneho casu a pracovnych vykonov

melanta
7. feb 2025

Zaujala ma jedna vec - bez príplatku za mentoring na to nemáš čas, s príplatkom by si mala.

Ono je to pochopiteľné. Že zaúčanie nám berie čas a energiu. Ale pozerám sa na to z viacerých uhlov:
- ide o kolegyňu, ktorá sa vracia. Doma síce bola dlho, ale vo firme už robila, pozná kultúru, bude to iné ako úplne nový človek. Ak ju máš zaúčať 3 mesiace, pochybujem, že to znamená, že 3 mesiace budeš 100% svojho času iba zaúčať a nebudeš robiť svoje.
- zaučenie kolegu je vždy potrebné aj pre zvyšok tímu, nielen pre šéfa a dotyčného človeka. Ak nebude zaučená, alebo ak nebude zaučená dobre, pocítite to všetci.
- v práci trávime tak veľa času, že som vždy mala v práci s kolegami super vzťahy, neviem si predstaviť toto riešiť. Kolegovia vždy boli aj moji kamaráti, nielen cudzí ľudia, s ktorými sa v práci nutne stretávam. Navrhni, aby do zaučenia bol zakomponovaný celý tím. Ak si to rozdelíte, nebude to pre nikoho extra časovo ani inak náročné.
- keď som ľuďom zvyšovala mzdy, dávala ročné bonusy, kariérne ich posúvala (či na vyššiu odbornú pozíciu alebo z výkonnej na riadiacu pozíciu), vždy som pozerala aj na tieto záležitosti - ako človek funguje v tíme, ako je nápomocný, čo robí navyše oproti štandardu, ako ho vníma tím čo sa týka pomoci a rešpektu.

autor
7. feb 2025

@petracandle toto som mu presne povedala...

autor
7. feb 2025
melanta
7. feb 2025

Autorka, pozri, máš postoj aký máš. Naše názory sú úplne irelevantné. A myslím si, že nech by tu odzneli akékoľvek argumenty, ty máš nastavenie, že to robiť nechceš. Tak to proste odmietni. Máš na to plné právo. Ak nemáš zaúčanie v pracovnej náplni, tak nie si povinná to robiť. Niekde tu odznelo, že príkazom to môžeš dostať. Nemôžeš. Ak to nemáš v náplni práce, tak nemôžeš. A ak aj máš v náplni práce "iné úlohy pridelené nadriadeným", tak tie iné úlohy musia mať súvis s tvojou agendou. A tým zaúčanie nie je.

kukuk29
7. feb 2025

Aké super 🙂 u nás v korporáte sa vždy záuča zadarmo 😂🤦🏽‍♀️😉a za pochodu a aj robotu si musíš popri tom stíhať robiť 🤦🏽‍♀️

autor
7. feb 2025

@melanta ked som bola mladsia tak som sa na to pozerala rovnako ale teraz sa uz proste nenecham vyuzivat...nebudem robit zadarmo a vravim ked som oficialne zaucala ako mentorka cast agendy mi sef na 3 mesiace odobral a mala som priplatok a teraz mi afendu este zvysil a mam niekojo zaucat zadarmo...absolutne nesuhlasim

autor
7. feb 2025

@kukuk29 ano tym som si uz tiez presla...preto som radsej isla do statnej

zuzanna33
7. feb 2025

Ale to je otázka na zamestnávateľa

melanta
7. feb 2025

Neviem, čo znamená "keď som bola mladšia". Ja mám čoskoro 50 a mám na to rovnaký názor ako keď som mala 25. To je o nastavení človeka - ty to vnímaš ako využívanie, ja to vnímam ako pomoc kolegovi a tímu. Ale ako som napísala v mojom druhom komentári - si jednoznačne rozhodnutá, že to robiť nechceš. Tak to odmietni. Môžeš. Táto diskusia je vlastne úplne zbytočná.

vanilkovazmrzka
7. feb 2025

Tak potom bohuzial tvoja robota nebude spravena alebo kolegyna nebude zaucana 3 mesiace

Uz to robila snad nemoze byt jak teliatko ze sa jej treba venovat 24/7

dada2610
7. feb 2025

@melanta super postoj, teba by som chcela za šéfku, nie každý je taký. Ja som bola vždy každému nápomocná, vždy som všetko urobila čo sa odomňa chcelo. Od decembra som sa na 50 % sama zaucila do novej časti práce, ktorá mi bola prisľúbená, a v pondelok šéf rozhodol, že mi to berie a mám to odovzdať a naučiť novú kolegyňu. Takže som frustrovaná z toho, že robím aj veci navyše a toto mi urobil. Takže tiež už nespravím nič navyše.

gab1sol
7. feb 2025

A kolegovia, na ktorých bola potom tvoja agenda delegovaná, lebo ty si bola mentor za príplatok, tiež dostali príplatok, že dostali na to obdobie viac agendy? Však, ak máš dva projekty, nech si kolegyňa sadne k tebe a robte to spoločne, nech ťa zrkadlí… Určite to nie je na úrovni, ako zaúčať úplne nového kolegu.

melanta
7. feb 2025

@dada2610 tú frustráciu chápem. Ono je dobré poznať šéfa, vedieť, čo od neho možno očakávať. Potom vieš, či snaha má alebo nemá význam. Ak nemá, tak vieš, že sa môžeš snažiť jedine tak pre svoj dobrý pocit, že inak z toho budeš mať akurát tak prd.

dada2610
7. feb 2025

@melanta poraď ako prečítať takých šéfov už na pohovore 🤔 v pracovnom procese som už 11 rokov, toto je moje druhé zamestnanie a fakt som nečakala, že mi toto urobí...

lucylaw
7. feb 2025

Akože wau,keď to tu čítam,tak ešte viac ďakujem za svojich kolegov,keď som prestupovala do súčasnej roboty..Ja som totiž prestupovala trvalým preložením z jedného úradu na druhý,takže som na mentora nemala nárok,prestúpila som po 6 rokoch v úplne inej oblasti a nemala som ani len poňatia,čo všetko budem v novej robote robiť a čuduj sa svete,nikto nemal problém mi nič vysvetliť,zaučiť ma,pomôcť mi a nedostal za to ani euro navyše..Ty píšeš,že keď si robila mentorku,šéf ti odobral časť agendy,no tak to mu môžeš ruky a nohy bozkávať,lebo to nie je niečo,čo by sa robilo bežne,okrem toho,kto robil tú tvoju agendu kým ty si bola mentor,kolegovia? A dostávali za to príplatok?Ja som robila mentorku minulý rok a šéf mi žiadnu robotu neodobral,musela som robiť všetku svoju agendu ako dovtedy plus mentorovať novú kolegyňu,pre ktorú bolo všetko úplne nové,takže som jej od podlahy musela vysvetľovať úplne všetko a robím to s ňou tak dodnes napriek tomu,že moje mentorstvo voči nej papierovo skončilo na konci septembra a odvtedy mi za to nikto neplatí..Ale ako vidím,tu už sa absolútne vytratila ľudskosť,všetci myslia len na seba,potom sa čudujme,že tento svet smeruje tam,kam smeruje..

Strana
z2