icon

Možnosti predaja výrobkov bez živnosti

7. nov 2024

Chcem predavat rucne vyrobene vyrobky. Prijem ocakavam max 100 eur mesacne. Ake mam moznosti okrem zalozenia zivnosti? Dakujem

blacki
•
7. nov 2024

To,že budeš niečo vyrábať ručne,neznamená,že si slobodný umelec. Slobodne povolanie síce nie je viazané na živnostenský list,ale rovnako musí mať pridelené IČO, DIČ. Väčšinou sa jedná o ľudí s umeleckým vzdelaním a zameraním,ako sú herci,maliari,spisovatelia,ale aj osoby,ktoré musia byť súčasťou niektorej komory,ako advokáti,lekári,architekti,stavební inžinieri atď. Netreba si to mýliť s remeselníci činnosťou. Apropo účtovne tu nie je prakticky nijaký rozdiel oproti živnosti. Rovnako musíš platiť odvody,podávať daňové priznanie,príjmy,výdavky,klasika. Pri väčšom prijme si rovnako ako živnostník povinný platiť DPH.

melanta
•
7. nov 2024

Ako už bolo spomenuté vyššie, ručná výroba výrobkov neznamená slobodný umelec. Živnosť si založiť nemusíš, ale vybavíš si DIČ a budeš SZČO rovnako ako živnostník (živnosť je len jedna z foriem SZČO). Ak budeš mať príjem vo výške, ako píšeš, nevznikne ti povinnosť podávať daňové priznanie. Zaplatíš iba odvody do zdravotnej poisťovne - buď odporúčam platiť si preddavky podľa výšky príjmov, alebo ti potom pri ročnom zúčtovaní ZP vznikne nedoplatok a ten uhradíš naraz.
Ak si zamestnaná a toto budeš vykonávať popri zamestnaní, tak povinnosť podať daňové ti vzniká - nebude ti robiť ročné zúčtovanie zamestnávateľ, ale dáš si urobiť účtovníčke daňové priznanie, kde v jednom priznaní bude zamestnanie aj SZČO. Nepodáva sa zvlášť zamestnanie a zvlášť SZČO, musí sa to podať spolu a to ti zamestnávateľ nie je povinný vykonať, vlastne ani nemôže, pretože nejde o ročné zúčtovanie alebo daňové priznanie. Čiže bude potrebné si na tento jeden úkon zaplatiť účtovníčku. Cenu za takéto daňové odhadujem na 80-100 eur, ak to bude kamoška, urobí ho za menej.

abcabcada
•
7. nov 2024

Autorská zmluva, slobodné povolanie... Pokojne mi napíš, pracujem tak

maranco
•
7. nov 2024

Predávať budeš osobne, potrebuješ VRP kasu? alebo cez eshop?

autor
•
7. nov 2024

@abcabcada pisem ti, dakujem 🙂

ivkabarbi
•
5. jan 2025

Co si sa dozvedela? Môžeš, prosím, do správy?

autor
•
6. jan 2025

@ivkabarbi nic dokopy:(

mindarka
•
30. mar 2025

Áno aj ja to mam tak som na daňovom úrade zaevidovala ako umelecka cinnost mam IČO DIČ a zároveň som zamestnaná a zamestnávateľ mi platí odvody ... akurát neviem ci musím mat podnikatelsky ucet .. neviete?

lucinkaboz
•
14. máj 2025
@blacki

To,že budeš niečo vyrábať ručne,neznamená,že si slobodný umelec. Slobodne povolanie síce nie je viazané na živnostenský list,ale rovnako musí mať pridelené IČO, DIČ. Väčšinou sa jedná o ľudí s umeleckým vzdelaním a zameraním,ako sú herci,maliari,spisovatelia,ale aj osoby,ktoré musia byť súčasťou niektorej komory,ako advokáti,lekári,architekti,stavební inžinieri atď. Netreba si to mýliť s remeselníci činnosťou. Apropo účtovne tu nie je prakticky nijaký rozdiel oproti živnosti. Rovnako musíš platiť odvody,podávať daňové priznanie,príjmy,výdavky,klasika. Pri väčšom prijme si rovnako ako živnostník povinný platiť DPH.

@blacki tak si prosim precitaj co je autorska cinnost, vysledok autorskej cinnosti, ico slobodnu umelec urcite nena pridelene, pis co je pravda