icon

Nahlásiť majiteľa firmy na inšpektorát práce?

27. mar 2020

Možno budete vedieť viac poradiť.U muža v práci sa majiteľ rozhodol, že celá firma majú íst povinnne na PN, lebo on ich nebude platiť.Muz to má v maily v zápise z porady.Aby nestačilo jeho predstava je, že budú popri tom pracovať z domu na PN.Co myslíte vypíše lekárka bez dôvodu PN, ak áno po akej dlhej dobe býva komisia či PN je adekvátna, veď bude musieť absolvovať nejaké vyšetrenia týždeň, dva ho nechá s nejakou virozou, ale majiteľ chce, aby PN ťahali mesiace.Uvažujem nahlásiť to na IP len nie som naivná viem, že takých je teraz veľa.

andreagartnerova
27. mar 2020

Neverím, že ho vypisu, kolegyňa sa chcela dať vypísať ale odmietli ju, že majú denne 30-40 telefonatov čo sa ľudia chcú vypísať. Povedali jej, že vypisujú kvôli korone alebo zo zdravotných dôvodov skutočných.

denden77
27. mar 2020

toto mal vcera niekto na stene

autor
27. mar 2020

Ďakujem baby tiež si myslím, že lekári nie sú padnuti na hlavu a vedia o čo ide

sense
27. mar 2020

Ak to ma v maily ma aj dokaz... Sa cudujem ze s tym ludua suhlasia

tahomi
27. mar 2020

Fiktivnu PN nie je ochotny vypisat kazdy lekar, ja by som nebola.

krisbar
27. mar 2020

Nahlasit. Tiez som zamestnavatel ale toto by som si nikdy nedovolila. Cudujeme sa ze nam tu 12 rokov rozkradali republiku, ale ved niektori robia to iste len zo spodu.

ovaaa
28. mar 2020

Ak budu pracovat z domu tak su predsa v praci...a prinalezi im mzda.

evittam
28. mar 2020

Zavedenie inštitútu Karanténna PN a OČR. Dávku v PN a OČR (55 % z hrubého platu, cca 70 % z čistého platu) by od prvého dňa (najskôr od 9. 3.) hradila Sociálna poisťovňa. Karanténna PN sa uplatní, ak musí ísť zamestnanec do karantény alebo o nej rozhodne zamestnávateľ, lebo musel zavrieť/obmedziť prevádzku. Opatrenie by platilo len pre prevádzky v bode 6.
6. Odloženie povinnosti platiť zdravotné a sociálne odvody za február, marec a apríl 2020 bez záznamu v registri neplatičov. Odvody za máj by boli splatné v riadnom termíne (jún). Výška dočasne nezaplatených odvodov sa rozpočíta bezúročne na 18 mesačných splátok, ktoré budú splatné od júla 2020 do decembra 2021.

Opatrenie by platilo len pre maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby, ako aj konkrétne odôvodnené prípady (firmy, ktoré dodávajú výlučne maloobchodu a pod.) a tie prevádzky, ktoré boli postihnuté zatvorením škôl (napríklad súkromné škôlky).

autor
28. mar 2020

@ovaaa to dostanú načierno do obálky.Ich prevádzky fungujú muž je manager plat má nadstandartny, ked sa ozvali majiteľ povedal, že radšej ich vyhodí a prijme ľudí za polovičné platy, lebo každý bude rád za prácu.Ze treba šetriť znižovať náklady a takto sa rozhodol hodiť to na štát.
@krisbar nahlásiť...vieš už veľa krát tam bol inšpektorát práce, dokonca NAKA.Majitel je veľké zviera a má silu peňazí a nulový charakter.Prevadzky otvárajú načierno bez vsetkych povolení len, aby sa už peniaze točili.Na úradoch, starostovia všetci za obálku stichnu a papiere sa vybavia dodatocne.
Ale dik baby budúci týždeň majú poradu uvidím čo bude.
@sense súhlasia ako súhlasia.Ich nesúhlas nič neznamená podpis vypoved a môžeš ist..Sama neviem čo robiť muž tam pracuje 7 rokov

autor
28. mar 2020

@sense len ja som hrdá a nemám rada takéto spravanie.Muz odísť nechce ani za nič práca ho baví.Spolieham sa len na to, že mu lekár PN nevypise

evittam
28. mar 2020

Výpoveď mu nemôže dať len tak-vid ZP.

autor
28. mar 2020

@evittam nevyznám sa v takých veciach priznávam😊prečo nemôže?povie, že ich je veľa z org.dovodov dostane odstupné a dovi či sa mýlim?

evittam
28. mar 2020

No ak zrusi jeho pracovné miesto nesmie ho znovu obsadiť inym -neviem presne kolko mesiacov-vid ZP.