icon

Nárok na dovolenku počas koronavírusu.

beatrix85
16. mar 2020

Mamičky odborníčky v tejto oblasti rada by som sa spýtala, aj keď chápem, že sa pýta veľa mamičiek na túto otázku, aký mám nárok na dovolenku. Lenže teraz je krízová situácia kvôli nešťastnému koronavírusu a riaditeľka ma samozrejme núti do čerpania dovolenky. K 30.03. mám nastúpiť do práce po 3 rokoch čerpania najprv MD potom RD. Medzitým som ale pracovala od 1.3.2018 do 30.9.2018 v inom zariadení na čiastočný úväzok. Na Materskú som nastupovala zhruba okolo 15.02.2017. V práci uvádzajú, že mám 17 dní dovolenky. Nezdá sa mi to to, keďže som dovolenku od začiatku roka 2017 nečerpala. Ďakujem za rady.

fokuska
16. mar 2020

@beatrix85 Zamestnavatel ti moze nariadit cerpanie dovolenky minimalne 14 dni vopred.

audik21
16. mar 2020

Mamičky poraďte! Ak musím byt s detmi v karanténe nakoľko muž dochádzal do roboty denne do Rakúska tak si musím vybavit OČR alebo pn ? Ja som zamestnaná a zamestnávateľ mi povedal aby som ostala doma.

fokuska
16. mar 2020

@audik21 Mas povinnu karantenu, takze zavolat lekarovi, vypise ti PN z dovodu karanteny. V tlacive na PN su kolonky: choroba, uraz, karantenne opatrenie.

Pokial su ale deti skolko/skolopovinne a maju skolu/skolku zatvorenu, tak mozes cerpat OCR.

Doma mas ostat aj bez toho aby ti to povedal zamestnavatel.

alenah31
16. mar 2020

@audik21 radšej očr ak máš dieťa v škole presp. v škôlke, ktoré sú teraz zatvorené - finančne výhodnejšie pre teba (ak má dieťa menej ako 10 rokov využí tú očr, čo sa vypisuje cez soc. poisťovňu - je platená viac ako 10 dní).

miriam11
Odpoveď bola odstránená
lucks6
16. mar 2020

@miriam11 presne tak co sa tyka penazi, je to proste vyhodnejsie ako pn a ta sa ti bude predlzovat podla toho ako budu deti doma, kedze ako neratam, ze by sa toto za 2 tyzdne nejak zlepsilo a poslali by ich do skoly alebo skolky

anesim
16. mar 2020

@beatrix85 narok na dovolenku mas pocas cerpania MD, nie RD, ale neviem, kolko by si mala mat presne dni dovolenky

beatrix85
autor
16. mar 2020

Chcem sa este spýtať či mám nárok na OČR pre synčeka aj napriek tomu, že nechodí ešte do škôlky a nástup má až od septembra. Lenže ja mám mať nástup do práce od 30.3. a mala som mať dohodnuté súkromné jasle na 3 mesiace.

fokuska
16. mar 2020

@beatrix85 Ak si aktualne na RD, tak nemas predsa aktivne nemocenske poistenie, neplatis odvody, tak z coho by si chcela mat narok?

fokuska
16. mar 2020

@beatrix85 Ale v pripade, ze do prace nastupis, tak sa ti obnovi NP a potom teda narok mat budes, ale momentalne este nemas.

janett_332
16. mar 2020

Ja by som tiež povedala, že v tejto chvíli ešte teda žiadny nárok na dovolenku nemáš. chcelo by to nejakej personalistky sa skôr opýtať

audik21
16. mar 2020

@fokuska a mozem cerpat ak chcem napr 5 dni dovolenka a ostatne dni ocr?

beatrix85
autor
16. mar 2020

@fokuska veď som myslela samozrejme od 30.3. kedy mám oficiálny nástup do práce. Nie teraz. S tým že bude pretrvávať karantena.

fokuska
16. mar 2020

@audik21 Ak si poziadas o dovolenku a nadriadeny ti ju schvali, tak mozes.

fokuska
16. mar 2020

@beatrix85 Ano, v pripade, ze do prace nastupis, tym obnovis NP, takze mas narok ist na OCR ;)