Nárok na dovolenku pri ukončení pracovného pomeru
Ahojte, potrebovala by som poradit ohladne naroku na dovolenku. Manzelovi konci pracovny pomer 28.2.2026. Kolko dni ma narok na dovolenku, ked januar mal 20 pracovnych dni a 2 sviatky a februar 20 pracovnych dni.
narok na dovolenku 26? celkovy vymer dovolenky- ak ma na cely rok 25 dni, tak 25/12... x pocet mesiacov... to je skutocna vyska dovolenky za dva mesiace... myslim novej
dovolenka sa nevypocitava podla toho kolko ma mesiac dni, ale alikvotne za odpracovane mesiac s ohladom na narok ... cize pri 25 dnoch rocne.. .ma za januar+februar nabehnutu pomernu cast na cerpanie- 4 dni
narok na dovolenku 26? celkovy vymer dovolenky- ak ma na cely rok 25 dni, tak 25/12... x pocet mesiacov... to je skutocna vyska dovolenky za dva mesiace... myslim novej
dovolenka sa nevypocitava podla toho kolko ma mesiac dni, ale alikvotne za odpracovane mesiac s ohladom na narok ... cize pri 25 dnoch rocne.. .ma za januar+februar nabehnutu pomernu cast na cerpanie- 4 dni
@anonym_c51cda neplati tam to, ze ked nema ani nebude mat odpracovanych 60 dni, ma narok na dovolenku len za kazdych odpracovanych 21 dni?
Ale predtým mal odpracovaných 60 dní ? To nie je podmienka na kalendárny rok, ale na zamestnanecký pomer.
Ale predtým mal odpracovaných 60 dní ? To nie je podmienka na kalendárny rok, ale na zamestnanecký pomer.
@anonym_583766 u neho v praci si nie su isti, vies to urcite?
Za rok odpracovany to je 25dni dovolenky,ak ma viac ako 33r.Ak mu konci zmluva vo februari,tak naozaj iba tie 4dni.Kazdym novym rokom nabieha nova dovolenka 25dni.A ak mu nieco zostane tak to prenesie,ale jasne vidis,kolko ma prenesenych a 25dni novej.Moj muz ma napr.28dni,den navyse ma ako benefit z prace,cize kazdy rok mu nabehne 26dni,plus 2dni ina kolonka prenesena.
@anonym_583766 u neho v praci si nie su isti, vies to urcite?
@adka2112 ako ze “unho v praci si nie su isti” ? Hadam vedia kedy nastupil, kolko ma rokov, ci ma deti atd. To sa bojim opytat ako mu rataju vyplatu, odvody atd, ked nevedia, ako mu vyratat alikvotnu cast dovolenky…
odpracovaných 60 dní v danom roku (vrátane PN do 100 dní alebo prekážok podľa zákona alebo na strane zamestnávateľa). vychádza to na tie 4 dni. ak sa teda bavíme že na rok má nárok na 25 dní
To je super evidencia zamestnancov,tam by si inspektorat prace pochutnal riadne.
@adka2112 ako ze “unho v praci si nie su isti” ? Hadam vedia kedy nastupil, kolko ma rokov, ci ma deti atd. To sa bojim opytat ako mu rataju vyplatu, odvody atd, ked nevedia, ako mu vyratat alikvotnu cast dovolenky…
@sissy27 nie su, lebo nebude mat odpracivanych 60 dni, len 40, cize ani nie 2x21,
Nerata sa tych 60dni skusobna doba??A po nej je uz jedno ako si to vycerpa,resp.ak by vycerpal viac,tak mu to odpocitaju z poslednej vyplaty,ale mam teraz novu dovolenku a to mam akoze teraz cakat tych 60dni,aby som si ju mohla zacat cerpat,to by bola blbost,nie???
Nerata sa tych 60dni skusobna doba??A po nej je uz jedno ako si to vycerpa,resp.ak by vycerpal viac,tak mu to odpocitaju z poslednej vyplaty,ale mam teraz novu dovolenku a to mam akoze teraz cakat tych 60dni,aby som si ju mohla zacat cerpat,to by bola blbost,nie???
@anonym_614d87 ale ty asi nemas uz vypoved ku koncu februara, keby to bol koniec marca, nebol by problem, tam je to uz viac ako 60 dni
Inak mne koncila zmluva 30.10,teda dovolenku som mala 21dni,po podpise zmluvy mi nabehli dalsie 4dni do konca roka,teda za 2mesiace.
Inak mne koncila zmluva 30.10,teda dovolenku som mala 21dni,po podpise zmluvy mi nabehli dalsie 4dni do konca roka,teda za 2mesiace.
@anonym_614d87 to bola nova zmluva v novej firme? Ak ano, je to obdobny pripad.
@adka2112 nie predlzenie zmluvy na dalsi rok,vtej istej firme.
Nárok na pomernú časť dovolenky vzniká za každý celý kalendárny mesiac a to vo výške 1/12 dovolenky za kalendárny rok. V prípade, že ste u zamestnávateľa odpracovali menej ako 60 dní, máte nárok na dovolenku za odpracované dni, a to vo výške 1/12 ročnej dovolenky za každých 21 odpracovaných dní. Do odpracovaných dní sa počítajú napríklad dni dovolenky, sviatky i prekážky v práci.
@adka2112 a v decembri som si vycerpala hned tie 4dni,a zaroven mi dovolenka pokracovala aj po novom roku,kde som uz 4dni z novej vycerpala.
@anonym_583766 Nie je pravda. Nárok dovolenky sa počíta za každý kalendárny rok samostatne.
@adka2112 Takže ak v roku 2026 ešte neodpracoval 60 dní, tak sa jeho dovolenka riadi podľa § 105 ZP:
§ 105 Dovolenka za odpracované dni
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.
Čiže on bude mať nárok 1/12 za každých odpracovaných 21 dní v tomto roku. V tomto roku on odpracuje (za január a február) vrátane sviatkov 41 dní. Z toho vyplýva, že bude mať nárok len na 1/12 dovolenky. Ak má ročnú dovolenku 25 dní, tak to budú 2 dni.
Škoda toho jedného dňa, keby mal február o jeden pracovný deň viac, tak by mal nárok na 4 dni. Takto - bohužiaľ.
@anonym_583766 Nie je pravda. Nárok dovolenky sa počíta za každý kalendárny rok samostatne.
@adka2112 Takže ak v roku 2026 ešte neodpracoval 60 dní, tak sa jeho dovolenka riadi podľa § 105 ZP:
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.
Čiže on bude mať nárok 1/12 za každých odpracovaných 21 dní v tomto roku. V tomto roku on odpracuje (za január a február) vrátane sviatkov 41 dní. Z toho vyplýva, že bude mať nárok len na 1/12 dovolenky. Ak má ročnú dovolenku 25 dní, tak to budú 2 dni.
Škoda toho jedného dňa, keby mal február o jeden pracovný deň viac, tak by mal nárok na 4 dni. Takto - bohužiaľ.
@chrobak7 vidis,ja uz som mala mat v januari odpracovane 2mesiace min.Kazdy zamestnavatel to asi robi inak.
Nárok na pomernú časť dovolenky vzniká za každý celý kalendárny mesiac a to vo výške 1/12 dovolenky za kalendárny rok. V prípade, že ste u zamestnávateľa odpracovali menej ako 60 dní, máte nárok na dovolenku za odpracované dni, a to vo výške 1/12 ročnej dovolenky za každých 21 odpracovaných dní. Do odpracovaných dní sa počítajú napríklad dni dovolenky, sviatky i prekážky v práci.
@billy_jean inac toto je tiez zaujimave,lebo niektori mesiac ma 20dni prac.iny zase 22dni pracovny,zalezi od daneho mesiaca.
@chrobak7 vidis,ja uz som mala mat v januari odpracovane 2mesiace min.Kazdy zamestnavatel to asi robi inak.
@anonym_614d87 Jedna vec je nárok a druhá vec je, že ti zamestnávateľ schváli čerpanie dovolenky.
Zamestnávateľ ti môže schváliť čerpanie dovolenky, aj keď ti ešte na ňu v zmysle zákona nevznikol nárok, ak predpokladá, že pracovný pomer bude trvať naďalej a ten nárok ti v priebehu roka vznikne. Je to podľa § 113 ods. 1:
(1)
Zamestnávateľ môže určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky, aj keď dosiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka, v ktorom dovolenku čerpá, alebo do skončenia pracovného pomeru.
Takže ty si nemala v januári odpracované 2 mesiace, ale tvoj pracovný pomer bude pokračovať aj nasledujúcich mesiacoch, preto ti schválil dovolenku. Keby si teraz z nejakého dôvodu okamžite ukončila pracovný pomer, tak ten nárok nemáš a musela by si za 2 dni vrátiť náhradu.
@billy_jean inac toto je tiez zaujimave,lebo niektori mesiac ma 20dni prac.iny zase 22dni pracovny,zalezi od daneho mesiaca.
@anonym_614d87 Podmienky na vznik nároku na dovolenku nie sú komplikované, len to treba pochopiť. To, že mesiace majú rôzny počet pracovných dní je dôležité len na začiatku roka.
Prvým pravidlom je, že ak niekto odpracuje 60 dní, tak mu vzniká nárok na ročnú dovolenku (20 alebo 25 dní) - ale za predpokladu, že celý rok bude pracovať u daného zamestnávateľa. Je to podľa § 101:
§ 101
Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú.
Ak ešte neodpracoval v danom roku 60 dní, tak sa to počíta inak, za každých odpracovaných 21 dní má nárok na 1/12 dovolenky. To je podľa § 105:
Ak niekto končí pracovný pomer po tom, čo mu už vznikol nárok na ročnú dovolenku (t.j. po 60 odpracovaných dňoch), tak sa jeho nárok počíta podľa odpracovaných celých mesiacov a je jedno, či ten mesiac mal 20, 21 alebo 22 pracovných dní. To je podľa § 102:
§ 102
Pomerná časť dovolenky je za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok.
Problém je, keď niekto nastúpi do práce nie 1.1, ale napríklad 3.1.. Potom nemá nárok na dovolenku za január, lebo jeho prac. pomer netrval nepretržite celý kalendárny mesiac. Rovnako, keď skončí napr. 29.7., miesto 31.7.
@adka2112 odpoveď: keď končí k 28.2.2026 nemá ešte odpracovaných 60 dní, tak mu prislúcha pomerná časť dovolenky 4 dni, samozrejme ak nie je momentálne na PN a odpracuje obidva mesiace (25/12 x2= 4 dni )
@biba_18 Áno, zle som počítal. Január má 20 pracovných dní a 2 sviatky a február má 20 pracovných dní. Takže celkovo odpracuje 42 dní a preto bude nárok ako si uviedla za 2x21 dní, t. j. 4 dni.

@adka2112 zalezi, kolko ma narok na dovolenku za cely kalendarny rok a podla toho alikvotna cast za 2 mesiace.