icon

Nárok na odstupné

zuzanajs
26. máj 2014

Ahojte, chcela by som sa poradit, si mam narok na odstupne, ak sa po rodicovskej vraciam do prace, ale zamestnavatel mi neponukol povodnu poziciu, lebo je obsadena ale inu adekvatnu poziciu na podobnom oddeleni. ak ju odmietnem, mam narok na odstupne?dakujem velmi pekne za nazory, uz neviem, s kym sa poradit.

Strana
z2
liz_lemon
27. máj 2014

@emkab myslim, ze som k tebe bola az velmi slusna 🙂
pises hluposti? pises, tak neviem, preco sa urazas 🙂

zuzanajs
autor
27. máj 2014

dakujem Vam babule vsetkym velmi pekne za nazory a precitala som tu uz asi vsetko a naozaj neviem, kde vzali maminky toho polroka, nikde v zakone to nie je uvedene, tak neviem ci si to zamestnavatelia vymysleli a siria to ako hnusnu famu a maminky tomu veria..ved to ako keby povedali chlapovi, ktory robi sefa ja neviem napr na platobnom styku v banke povedali ze od zajtra budes robit sefa na oddeleni uverovych obchodov....a on by sa nemohol nijak branit dokonca ani odmietnut!!!!!!ved zamestnanec ma pravo odmietnut a za to ma byt aj nalezite odskodneni, ze zamestnavatel si vymyslel nejaku blbost

zuzanajs
autor
27. máj 2014

@liz_lemon
tie zakony su dost zlozito pisane a kedze nemam pravne vzdelanie, tak som si nie ista, ci ich dobre chapem, ale nasla som aj napr toto
§ 63
Výpoveď daná zamestnávateľom
Na začiatok

(1) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak
a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1. zrušuje alebo
2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,

c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,

d) zamestnanec

1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce,
2. prestal spĺňať požiadavky podľa § 42 ods. 2,
3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo
4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestichmesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,

e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

(2) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,
b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

(3) V kolektívnej zmluve možno dohodnúť podmienky realizácie povinnosti zamestnávateľa podľa odseku 2.

(4) Pre porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode výpovede dozvedel, a pre porušenie pracovnej disciplíny v cudzine aj do dvoch mesiacov po jeho návrate z cudziny, najneskôr vždy do jedného roka odo dňa, keď dôvod výpovede vznikol.

(5) Ak sa v priebehu lehoty dvoch mesiacov uvedenej v odseku 4 konanie zamestnanca, v ktorom možno vidieť porušenie pracovnej disciplíny, stane predmetom konania iného orgánu, možno dať výpoveď ešte do dvoch mesiacov odo dňa, keď sa zamestnávateľ dozvedel o výsledku tohto konania.

(6) Ak zamestnávateľ chce dať zamestnancovi výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny, je povinný oboznámiť zamestnanca s dôvodom výpovede a umožniť mu vyjadriť sa k nemu.

kedze moje miesto nie je zrusene-je len obsadene-pracuje tam konkretne 5ludi na rovnakej pozicii, nevztahuje sa na mna 1.a)2 alebo 1.b)?podla mna ano

zuzanajs
autor
27. máj 2014

a este hlavne 2b)

liz_lemon
27. máj 2014

@zuzanajs skor 2b), kedze zamestnavatel sa nezrusuje, iba tvoje miesto (aj ked existuje, ale je obsadene)
ten 2 b) by ti mal uviest do vypovede, nic ine nepripada do uvahy

zuzanajs
autor
27. máj 2014

supeeeer, takze myslis, ze by som mohla ist za sefom a povedat mu, ze miesto neprijimama a ze bud vypoved paragraf 63 nech mi da, alebo sa dohodneme??narok na odstupne by som mala podla zakonnika mat za 2 mesiace a 3mesacnu vypovednu alebo dohodou si vypytam 5 platov, musi to tam byt uvedene ako odmena vsak?resp hlavne to v dohode musi byt uvedene, keby mi dal vypoved s paragrafom 63, tak mam narok na odstupne zo zakona, vsak?

turistka
27. máj 2014

@zuzanajs mozes mi napisat 1 rozumny dovod,preco chces odmietnut pracu?

liz_lemon
27. máj 2014

@zuzanajs napisala si to presne, drzim palce, nech ti to vyjde 🙂

zuzanajs
autor
27. máj 2014

@turistka
nechcem byt nezdvorila, ale nechcem to tu rozmazavat a ver tomu, ze mam rozumne dovody

@liz_lemon
dakujem este raz velmi pekne za pomoc a podporu, urcite nepisem vysledok, hadam tak pomozem dalsim mamickam🙂teda ak to co si myslime, bude pravda🙂

turistka
27. máj 2014

@zuzanajs v pohode, ako myslis, len bud pripravena, ze robota sa ti bude velmi tazko hladat. jedine ze by si bola v spravnom case na spravnom mieste - viem o com hovorim, ja si hladam pracu po materskej uz skoro 3/4 roka

zuzanajs
autor
27. máj 2014

@turistka
to je mi jasne🙂drzim palce aj sebe aj Tebe🙂

luci66
13. apr 2016

@zuzanajs Ahoj,mozem sa spytat ako si dopadla s pracou nakoniec? Mam takmer identicky problem ako ty, ale neviem co spravit...vdaka

zuzanajs
autor
13. apr 2016

@luci66 no snazili sa so mnou vybabrat..dohodli sme sa na odstupnom..ze mam cakat kedy ma kontaktuje personalne s podpisom dohody a ostalo ticho a dva tyzdne pred nastupom mi prisiel papier, ze mam naatupit...spoliehali sa svine nato, ze nebudem mat skolku vybavenu a nebudem mat kam dat maleho a sama dam vypoved...tak som nastupila..stastie ze moja mamina je ucitelka a maleho mi v lete babky postrazili..aj tak som ale bola skoro stale na ocrke..takze som im moc platna nebola a platili tam cloveka teda mna ktoreho nepotrebovali a uz som na dalsej materskej😊tak uvidim ci sa bude scenar opakovat po troch rokoch alebo sa poucili ze so mnou len tak nevybabru😉

capuletka
5. sep 2016

@liz_lemon Ahoj, prosim ta vedela by si mi poradit? ... situacii, ktora ma prekvapila. Na MD som nastupila v roku 2014 (jul 2014 sa mi narodili dvojicky). Teraz maju deti 2 roky a planovala som predcasne ukoncit RD a nastupit do prace skor, ale bolo mi povedane, ze moja pozicia uz neexistuje resp po mojom navrate uz existovat nebude, cize vypoved kvoli nadbytocnosti. Ja som pre tuto firmu pracovala od roku 2009 ale na zivnost, az v tehotenstve som sla na tpp (marec 2014) a RD mi skonci 17.7.2017. No a teraz dilema - ukoncit to tam uz teraz? Prerusit rodicak a ist na podporu? Tú poberat pol roka a potom naspat na rodicak? Pripadne subezne dat rodicak na partnera? ALEBO... Nechat tak, vydrzat do konca RD a az potom riesit vypoved, podporu?

Priklanam sa k vybaveniu tej vypovede uz teraz, nakolko neviem co sa s firmou stane, je mozne ze ju zrusia a ja budem bez odstupneho a preplatenej dovolenky....

Zaroven - ako by som to mala s odstupnym? Asi nehra rolu ci 2 alebo 3 roky budem mat odpracovane na TPP. Co je vyhodnejsie? nech mi daju oni vypoved kvoli nadbytocnosti? Alebo dohodu s tym ze sa tam napise odstupne?

Dakujem moc

liz_lemon
6. sep 2016

@capuletka asi najidealnejsie bude ukoncit PP dohodou, s tym, ze ti vyplatia odstupne, ale este predtym, si vycerpaj 1-2 dni dovolenky, zvysok nech ti preplatia, tak by si si mala zabezpecit maximalnu podporu (cca 850 E), pocas poberania podpory, prepis RP na muza, a po jej vycerpani sa mozes vratit na RD, pripadne pocas poberania podpory, moze ist na MD tvoj muz, a moze poberat materske 6 mesiacov (70% z priemernej hrubej mzdy), co bude zrejme vynosnejsie ako RP 203,20
a tu je tabulka odstupneho https://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/000010...

capuletka
15. sep 2016

@liz_lemon dakujem ti velmi pekne za odpoved. Len ci mi daju tu vypoved dohodou...a ci vobec tie dva dni volna :/ bojim sa ze sa nedohodneme... lebo asi to tam v dobrom nebude. Ked to chcem spravit tak ako vravis, tak prosim ta v akej postupnosti? Teraz by som napr napisala oficialny mail ze o mesiac by som chcela nastupit do prace (vraj to treba mesiac vopred). Oni by mi povedali ze nemaju pre mna miesto... ked sa dohodneme na dohodu tak idealne by bolo tie dva dni volna, plus preplatenie dovolenky, plus dvojmesacne odstupne. Ak nie dohodou, musia mi dat vypoved... ak by mi ju dali, tak mam narok na dvojmesacnu vypovednu + 1mes odstupne , plus super by bolo aj preplatenie dovolenky, ale to predpokladam ze budu chciet aby som si vycerpala pocas tej vypovednej... (podla tohto porovnania sa mi akosi stale zda vyhodnejsie ak mi daju vypoved oni...to su tri platy, kdezto dohodou len dva platy...). V oboch pripadoch ak by som si vycerpala zopar dni dofci, tak by sa mi teda podpora ratala z toho?

Dalsia vec...po vypovednych ceremoniach, ako to spravit s dalsimi uradmi? Najskor odhlasit rodicovsku? a potom sa ist prihlasit na Urad prace a poziadat o podporu? Subezne podat prevod rodicovskej na muza? (materska sa nam neoplati, lebo je iba konatelom sro, nie je zamestnanec). A co zdravotka a socialka? S tym je to ako?

Dakujem moc, prepac ze som ta tak zahltila otazkami, len budem vdacna za pomoc od niekoho kto sa vyzna ;)

liz_lemon
15. sep 2016

@capuletka
rozdiel medzi vypovedou a skoncenim PP dohodou je pri podpore, lebo pri vypovedi, uz nema vyznam cerpanie 1-2 dni dovolenky, kedze pocas vypovednej doby budes pracovat, resp. cerpat dovolenku
1-2 dni dovolenky ma vyznam pre ziskanie maximalnej podpory, ale PP musi byt skonceni dohodou, nie vypovedou
podpora sa pri skonceni PP vypovedou bude ratat z dosiahnutej priemernej mzdy

RP prepises na muza, asi hned, ako ukoncis PP, a na UP sa treba zahlasit do 7 dni od skoncenia PP
zdravotne poistenie za teba plati stat, socialne nie

capuletka
15. sep 2016

@liz_lemon aha a pri vypovedi dohodu plus vycerpani 2dni dovolenky je automaticky maximalna na podpora? A viem si sama vyratat aku budem mat podporu podla priemernej mzdy?

liz_lemon
15. sep 2016

@capuletka prosim ta nespajaj dohodu a vypoved do jedneho, lebo vypoved dohodou neexistuje, je bud vypoved, alebo dohoda o skonceni PP
ano, pri dohode + 1-2 dni dovolenky, to tak vyjde, ze maximalna
inak je podpora 50% z priemernej hrubej mzdy, ak zarabas nad 1700, tak nepotrebujes, ani dohodu, ani cerpanie dovolenky

capuletka
15. sep 2016

@liz_lemon dakujem za upozornenie, myslela som to tak ako si ma opravila 😉 dakujem za vysvetlenie, aj ked stale nerozumiem preco to je vtedy maximum... no nevadi. Budem sa to snazit vybavit tou dohodou. Zarabam 770 v hrubom, tolko mam na zmluve.

liz_lemon
16. sep 2016

@capuletka maximum vznikne preto, lebo odrobis len ten 1-2 dni, a tym padom vznikne vysoky VZ, a tak mas narok na maximalnu podporu, ak by si cerpala napr. 7 dni, tak VZ uz bude nizsi

Strana
z2