icon

Návrat do PP počas RD, nevedia mi dať termín nástupu a pracovné miesto

dolce85
5. mar 2020

Náhodou nejaká skúsenosť, resp. HR zamestnanec ktorý by vedel poradiť...
Požiadala som zamestnávateľa koncom decembra 2019, že sa chcem vrátiť do zamestnania k 2. aprílu. Dokonca sa aj uvoľňuje miesto v mojom tíme k tomuto dátumu. Ja som však požiadala o skrátený úväzok 3 dni v týždni. Oznamili mi, že teda pre mna nemaju miesto s týmito podmienkami v mojom time. Že budú hľadať v iných tímoch. Tam odo mňa vyžadujú pracovnú dobu do 18:00 aj keď moja podmienka bola že nemôžem pracovať dlhšie ako do 14:30 (v mojom starom tíme by nebol problém dá sa začať skoro ráno). Tak som prisľúbila že jeden deň z troch odpracujem do 18:00. To im však nevyhovuje a žiadajú ma či ešte neostanem na rodičovskej. Ostat z finančných dôvodov nemôžem. S manželom sa budeme striedať o starostlivosť o mladšieho synčeka kým nenastúpi do škôlky. On má možnosť H/O. Dokonca som aj o mesiac predĺžila svoj nástup aby mali viac času ma zaradiť. Aj tak nič a nevedia mi ani potvrdiť deň kedy môžem nastúpiť. Myslíte že je to v poriadku so zákonom? Môžu takto samovoľne posúvať môj termín nástupu? Ďakujem

dolce85
autor
5. mar 2020

Samozrejme majú aj oficiálnu žiadosť.

simca06022011
5. mar 2020

No pozri, zo zakona su povinni ti drzat TVOJE pracovne miesto s tymi podmienkami ake boli. To, ze ty si das podmienky pracovneho casu, prichodu / odhcodu/ skrateny PP atd. Oni ti mozu vyhoviet, nemusia... ak raz take miesto nemaju a nemaju ta kam zaradit, aby to vyhovovalo obom stranam a aby mali teba aj osoh, tak jedine, ze ostanes na RD a potom riadne nastupis tam kde si bola a dostanes tu svoju poziciu.. Nevedia ti potvrdit den nastupu, pretoze pre teba nemaju poziciu taku aku si prajes, to je hadam pochopitelne. Zatial kym si na MD si vies najst brigadu napr ak je to mozne...

jessennykvet
5. mar 2020

Tak ako píše
@simca06022011. Nie sú povinní vychádzať tvojom požiadavkám, iba tí dat prácu, akú si mala predtým a s takým ohodnotením a rozsahom ako predtým.

dolce85
autor
5. mar 2020

@simca06022011 túto odpoveď máte podľa zákona alebo vlastnej domnienky? Pre mna je dôležité postupovať podľa zákona.

dolce85
autor
5. mar 2020

Matke zo zákona majú umožniť aj prácu na skrátený úväzok. Preto sa pýtam či odpovede čerpáte zo zakona

majusqa77
5. mar 2020

@dolce85 ..pokial tomu nebrania prevadzkove dovody.. ...a co su to prevadzkove dovody? staci, ak zamestnavatel napise, ze brania....

simca06022011
5. mar 2020

@dolce85 na skrateny áno ale nie tak ako si to nalinajkujes. Čiže ak nemajú takú možnosť tak nemusia.

evittam
5. mar 2020

@dolce85 Ako ti uz bolo napísané a áno vid ZP. A súhlas s
@majusqa77

simca06022011
5. mar 2020

@dolce85 samozrejme, keď neveríš precitaj si. Je to v časti sociálna politika paragraf si nepamätám. Je tam "ak".. Co by ale mali urobiť je odpovedať ti, ze takéto miesto nemajú a podla všetkého aj prečo... Ďalšia vec, oni ti ponúkli skrateny úväzok, ale časy ti nevyhovujú... Čiže nie je to tak, že nehľadali možnosť skráteného úväzku...

dolce85
autor
5. mar 2020

Preto som im navrhla aj výpoveď ak nemajú pre mňa miesto a tu mi nechcú dať. Ako je to potom so skráteným uvazkom pre mamičky podľa zákona to ma hlavne zaujíma.

lucka_ke
5. mar 2020

žiaľ Zákonník práce nie je písaný pozitívne pre mamičky s deťmi, dúfajme, že nová vláda ho upraví, zatiaľ je to na dobrej vôli zamestnávateľa

lucilaines
5. mar 2020

@dolce85 so skratenym uvazkom mamicky je to tak, ze ak mas stastie a ochotneho sefa a vyhovujuce podmienky, tak ti vyjdu v ustrety a dohodnu sa. Ak nie, alebo ich proste nebavi, ze s nimi cvicis a vymyslas, tak ti proste v ustrety nevyjdu a povedia, ze tu moznost nemaju a brania prevadzkove dovody. Co je vzdy opodstatnene, kedze ked ta raz potrebuju do 18.00 a ty nechces, tak proste to je prevadzkovy dovod. Zakon je len taky, ze ti maju drzat tvoje miesto. Tvoje miesto je volne na pat dni v tyzdni ak som spravne pochopila a ty nechces za tychto podmienok pracovat. Takze oni ti nemaju preco davat vypoved, tu mozes dat ty. Uz to, ze sa snazia najst riesenie a ponukaju ti tri dni v tyzdni a iny tim a pod. je nad ramec zakona a ustretove z ich strany.

dolce85
autor
5. mar 2020

Čo som sa tak docitala zbežne v zákone, ak nemajú vhodne podmienky tak aspoň je namieste výpoveď dohodou

majusqa77
5. mar 2020

@dolce85 vypoved dohodou neexistuje

dolce85
autor
5. mar 2020

@majusqa77 tak ukončenie PP dohodou

majusqa77
5. mar 2020

@dolce85 ved poziadaj, mozno ti ju podpisu

simca06022011
5. mar 2020

No podpíšu, oplatí sa ti to? Po RD by si tam nechcela pracovať? Alebo už máš novú prácu trvalú vyhliadnutu?

mogaa
5. mar 2020

@dolce85 veď dohodu o skončení PP môžeš dať aj ty, nič ti nebráni.....zamestnávateľ ti tú dohodu nedá, lebo je povinný držať ti prac.miesto počas RD a nenastali okolnosti ako rušenie zamestnávateľa alebo prevádzky....

jankapepe
6. mar 2020

@dolce85 do práce ti dovolili v danom termíne ako si im oznámila nastúpiť. To že ti nevyhovuje pracovný čas je úplne iná vec. Áno môžu ti ho upraviť ak poziadas ALE nemôžu tomu brániť prevádzkové dôvody.
Máš možnosť teda nastúpiť s daným pracovným časom. Alebo nastúpiť neskôr co ti ale aj tak nezaručuje úpravu pracovného času.

jankapepe
6. mar 2020

@dolce85 zo zákona sa úprava pracovného času matke podmieňuje prevádzkovými možnosťami. Doslova ,,ak tomu nebránia prevádzkové dôvody,,

Takže nie zamestnávateľ nie je povinný ti pracovný čas upraviť. Je tu len možnosť.