Návrat do zamestnania po 2,5 roku
Dobry den, nevedeli by ste mi prosim poradit, ako to prebieha? Resp. ako rychlo by ma mal zamestnavatel zaradit spat na pracovne miesto? Treba to oznamit par mesiacov dopredu? alebo je to na dohode? Ako by to malo byt podla zakonnika prace? Moze ma aj vyhodit napriek tomu, ze moja pracovna pozicia sa nezrusila a momentalne na tej pozicii pracuje ina slecna?
Velmi by ste mi pomohli. Stretnutie so zamestnavatelom mam tento tyzden, cize blizsie info od nich zatial nemam.
Dakujem moc.
jej, dik za info.., este by ma zaujimalo, ake odstupne by mi mala dat, ak by ma vyhodila a ci nahodou nevies ako to je potom s podporou na urade prace, ci vobec nejaku dostanem.. aha a este, ze keby ma presunula na inu pracovnu poziciu, musi mi nechat rovnaky plat?
Diky moc 🙂
@zara13
@alabama0011
odstupne zalezi od celkovej dlzky PP, a momentalne aj od toho ci podpisete dohodu alebo dostanes vypoved, takze takto ti neviem povedat. napr. trvanie PP medzi 2 a 5 rokmi - ak je vypoved tak plus 1`mesiac odstupne, ak dohoda tak 2 mesiace odstupne. samozrejme to su minimalne sumy, moze dat aj viac 🙂
co sa tyka podpory, to som si nie celkom ista, ale tam to zavisi od toho ci si platila poistenie v nezamestnosti aspon dva roky za posledne tri roky. a to zrejme nie, kedze si 2,5 roka na materskej. zrejme by si mala narok len na socialne davky aj to zavisi od celkovej rodinnej situacie a pod.
presunut na inu pracu ta moze len s tvojim suhlasom, kazdopadne si doporucujem dohodnut si podmienky vopred. zakon hovori o adekvatnej praci, cize by mala zodpovedat vzdelaniu a aj mzdovo. na druhej strane aj keby si ponukanu pracu odmietla, mas stale narok na odstupne, pretoze ti bola zrusena povodna praca.
je vsak dobre si zvazit, okolnosti a moznosti. kludne si nechat cas na premyslenie, podpisovat nic urychlene.
drzim palce
Dakujem za infosky.. Pomahaju 🙂 No stretnutie dopadlo tak, ze mi neumozni vratit sa na moju povodnu poziciu a ponukla mi inu pracu na ciastocny uvazok na 6 hodin, co mne nevyhovuje, cize co teraz? Ak by som nahodou suhlasila, co sa stane s mojou povodnou zmluvou, ktoru mam na dobu neurcitu? Zanikne? (V tej firme som uz 8 rokov aj s materskou..)
@alabama0011
tak v podstate mas dve moznosti akceptovat novu poziciu alebo vypoved🙂
- ak sa rozhodnes suhlasit, tak musis dostat dodatok k prac. zmluve, s novymi podmienkami - napln prace, platom, uvazkom, a pod. tym padom stare podmienky zaniknu, v principe ale stale by ti mala zostat zmluvu na dobu neurictu, akurat s inymi podmienkami. pripadne skus zistit ci je tych 6 hod. nejako casovo obmedzene, teda ci trebars po pol roku, budes mat moznost na 8 hodin a pod. alebo ake su ine moznosti vo firme, uplne ina praca a pod.
- ak by si neakcepovala, tak ti mozu dat vypoved, resp sa s tebou dohodnut na ukonceni PP (asi skor, kedze vypoved by tu bola trochu diskutabilna, ked na tvoje miesto prijali ineho, a ten tam stale pracuje). po 8 rokoch mas na rok na 3 mesacnu vypovednu dobu + 2 mesiace odstupne, resp. dohodu a 3 mesiace odstupne. ja by som brala dohodu len ak by dali aspon 4-5 mesiacov odstupne. 🙂 nech mam kompenzovanu aj vypovednu dobu, kde vlastne plynie mzda.
tazko povedat, ktoru variantu si zvolit- zalezi od toho ako to vidis s moznostami najst si pracu niekde inde. mozno sa opalti zobrat ten skrateny uvazok aspon na cas, a zatial si hladat inu pracu, alebo ak najdes novu pracu rychlo tak radsej zobrat vypoved. takze tak 🙂

@alabama0011 ono to samozrejme zavisi od viacerych faktorov. v principe treba zamestnavatelovi oznamit (pisomne, emailom) ze sa chces vratit spat do prace. podla ZP by ta mal zaradit na povodne pracovisko a povodnu pracu (pokial je to mozne -teda ak nebolo tvoje pracovne miesto zrusene).
idealne je dat vediet mesiac - dva dopredu, aby sa aj zamestnavatel mohol zariadit.
otazka je ci dana slecna dostala zmluvu na dobu urcitu - tvoje zastupovanie alebo ma zmluvu na dobu neurcitu.
aj je to prvy pripad, ty das vediet ze sa vracias, zamestnavatel oznami tvojej nahrade, ze k x.x. jej konci pracovny pomer, lebo ty sa vracias do prace. Ak ma zmluvu neurcitu, tak mame problem.
vyhodit by ta nemal, ale.... je to rozne, totizto moze argumentovat tym ze sa zmenila pracovna napln, a tvoje miesto je de facto zrusene, - v takom pripade mas ale urcite narok na odstupne. (co je ale asi slaba naplast).
toto je tak v strucnosti. kazdopadne este ti moze skusit ponuknut ine vhodne miesto, tam treba zvazit ci je to nieco co si vies predstavit robit, a nechat si cas na rozmyslenie. lebo zial stava sa ze clovek niekedy prijme aj neico co po par mesiacoch lutuje. ale moze to byt aj naopak, ze ta to bude velmi bavit 🙂
drzim palce, ak by si mala nejake otazky este, kludne napis.