icon

Nevyčerpaná dovolenka z roku 2026: Prenesenie do 2027?

2. júl 2026

Prosím vás kto sa vyzná do zákonov, môže sa aj dovolenka z tohoto roku nevyčerpaná preniesť do roku 2027, alebo koľko dní podľa zákona. Ďakujem

anonym_af1200
2. júl 2026

@anonym_autor tu je x faktorov, ktore vplyvaju na odpoved... jedna vec je zakon... druha vec je umoznenie cerpania a tretia neposledna je organizacia dovolenky zamestnavatelom... neviem ake mate interne pravidla... u nas musi byt do 0 vyceprane vsetko do konca roka.. na vynimku v prvom kvartali nasledujuceho roka... v lete odstavka, v zime odstavka- cize riadena dovolenka zamestnavatelom... najlepsie je spytat sa na personalnom ako hovoria pravidla u vas...

anonym_3961de
2. júl 2026
katkaseiner
2. júl 2026

zavisi aj od zamestnavatela... moj dovoli 5 dni bez problemov preniest, v specialnom pripade aj viac - na to ale potrebujem poslat ziadost...

anonym_56e307
2. júl 2026

zákonník práce neuvádza počet dní, iba určuje pravidlá čerpania.
s celou tvojou dovolenkou manipuluje tvoj zamestnávateľ, určuje alebo povoľuje jej čerpanie. ako a koľko máte nastavené pravidlá - interné smernice. je rozdiel napr. v školstve, výrobnom závode alebo bežná firma.
niekde zamteľ určí tzv. celozávodnú dovolenku , 2-3 týždne a zvyšok si vyberieš po dohode,
spravidla si máš dovolenku čerpať v danom roku, určuje ju zamtel, po dohode so zamestnancami. niekde trvajú na čerpani výlučne do 31.12. , niekde povolia prenos 7 či 10 dní preniesť, niekde prenos a vyčerpať do 31.3.
nikde prevádzkové dôvody sú také, že si zamestnanec takmer D nečerpá, tak sa celá prenesie, ale ked sa nevyčerpá budúci rok, tak prepadne. niekde sa zamtel vie dohodnúť preplatí ju,
Takže rieš v prvom rade u vas s vedením, alebo napíš kde pracuješ (nie názov firmy ale typ a tvoje zaradenie na pracovnej pozícii

anonym_89a500
2. júl 2026

Zamestnavatel ma riadite cerpanie pocas roka tak, aby si mal/a minimalne zostatky, ale take, ktore su firmou akceptovane. Nevycerpana dovolenka sa prenesie do do roka 2027 a ma sa vycerpat najneskor do 30.6, interne si vacsinou urcuju, ze do 31.3.

biba_18
2. júl 2026

my nesmieme prenášať, iba vo výnimočných prípadoch ktoré musí odsúhlasiť vedenie ...

chrobak7
2. júl 2026

@anonym_autor Čisto z legislatívneho hľadiska, zákonník práce toto rieši v § 113 ods. 2:

(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

Znamená to, že pokiaľ si si nemohla vyčerpať dovolenku do konca roka, tak si ju môžeš vyčerpať do konca nasledujúceho kal. roka. Potom nastupujú rôzne situácie, čo ak ... potom ... a najmä usmernenie ohľadne čerpania dovolenky zamestnávateľom.

anonym_034377
2. júl 2026

do konca roka je ďaleko a ty už vieš,že si ju nevyčerpáš?

autor
2. júl 2026

Ja mám momentálne 40 dní dovolenky, teda 25 tento rok a ešte z minulého 15. Takže určite si nestihnem všetko vybrať...Preto sa bojím, aby neprepadla...
Inak s čerpaním nemáme problém, ja si beriem kedy potrebujem po dohode s riaditeľom...v zime máme viac voľna lebo pracujem v poľnohospodárstve...

eleanor2510
2. júl 2026
@anonym_autor

Ja mám momentálne 40 dní dovolenky, teda 25 tento rok a ešte z minulého 15. Takže určite si nestihnem všetko vybrať...Preto sa bojím, aby neprepadla...
Inak s čerpaním nemáme problém, ja si beriem kedy potrebujem po dohode s riaditeľom...v zime máme viac voľna lebo pracujem v poľnohospodárstve...

@anonym_autor no tak tych 15 dni minulorocnej ti prepadne urcite, ak ju do konca roka nevyberies

bobbula
Včera o 04:22
@anonym_autor

@anonym_autor maximálne 5 dni sa dá preplatiť na konci roka zo zákona, (teda týždeň nad rámec 4 týždňov). Zvyšných desať dni si vycerpaj, alebo ti prepadnú alebo sa dohodni na nejakej odmene za ne.

bobbula
Včera o 04:29
@anonym_autor

@chrobak7
@anonym_autor a následne sa z legislatívneho hľadiska rieši aj toto 😉
§ 116
(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.