icon

OČR a iné možnosti pri práci pre súkromníka?

zdencaaaa
24. mar 2020

Prosím o radu 🙏
Pracujem u súkromnika, na páske minimálka, posledné dva mesiace priznané na páske všetko.
Pobočka v ktorej pracujem je zatvorená, nariadenie vlády. Ide o to ze nás šéf núti brat si dovolenku. Ako on asi nepochopil že táto situácia nie je na dva týždne ale mesiace a toľko dovolenky nemá nikto. Na OCR na malú ísť môžem ale robilo by mi to cca 300e mesačne co teda dosť zabolí ale keď sa nebude dat inak je to moja posledná možnosť. Čakám už dva dni co vymysli ešte nová vláda i keď nádej tomu veľa nedávam. Viete mi
prosím poradiť aké mam ešte možnosti? Dcérka má 4 roky

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
jamidea
24. mar 2020

Prekazky na strane zamestnavatela=100% mzda. Nemoze ta nutit brat dovolenku. Mozno tak este z roku 2019 staru dobrat.

veronikaszabova
24. mar 2020

@jamidea tak 100% mzda to urcite nie je

zdencaaaa
autor
24. mar 2020

@jamidea s týmto som sa snažila "oháňať" ale vysmial ma. Prečo by mi mal platiť keď sedím doma, asi tak. Preto sem aj píšem, potrebujem mat pevné stanovisko aby som bola razna a nedala sa pred ním.

tslobik
24. mar 2020

@veronikaszabova nie je to 60%?

zdencaaaa
autor
24. mar 2020

@veronikaszabova super ďakujem. Len všade je písané dohoda medzi nami no s nim sa dohodnúť nedá. Podľa mňa on čaká že pôjdem na OCR a bude ma platiť sociálna a ze sa s ním nebudem vedieť dohodnúť na ani tých ako tam píšu najmenej 60% z priemernej mzdy. To by musel platiť on. Doteraz som bola voči nemu ohladuplna, sme ľudia ale keď toto všetko začalo on nebol schopný urobiť žiadne opatrenia. Dokonca vymýšľa akoby prevádzku otvoril, čo je absolútna blbosť pretože sme v priamom styku zo zákazníkmi.

zdencaaaa
autor
24. mar 2020

@tslobik po dohode najmenej 60%,ak sa dohodnete môže byť viac

tslobik
24. mar 2020

@zdencaaaa Čo ja osobne pochybujem, že niekto dá viac ak nemusí. 60% je min. až do výšky priemernej mzdy.

zdencaaaa
autor
24. mar 2020

@tslobik no môj šéf čaká že pôjdem na OCR, to by nešlo z jeho vrecka

tslobik
24. mar 2020

@zdencaaaa No, mňa by napr. zaujímalo do kedy budú tie OČR platiť. Normálne 10 dní, teraz je to predlžené, lenže ak budú školy zavreté napr. ešte 2 mesiace no neviem ako to bude. Ja som taká neveriaca v tomto.

tslobik
24. mar 2020

Dovolenke by som sa ale vyhýbala, kým sa dá.

matkahelka
24. mar 2020

@zdencaaaa ja si myslim, ze by si sa mohla trochu vcitit aj ty do jeho koze. Lebo ak ma platit prenajom, energie a ludi 2-3 mes., je mozne a pravdepodobne, ze sa nebudes mat kam potom vratit, kedze pre neho to bude likvidacne

zdencaaaa
autor
24. mar 2020

@tslobik neviem, netuším, snáď sa to už zajtra dozvieme. Ja som nastúpila na dovolenku ešte predtým nez sa toto všetko pozatvaralo. Dával som kastrovat fenku, kvôli nej som bola doma, potom mi ochorela dcérka takže s nou som ostala a predĺžila si dovolenku ešte o týždeň ale tu si už čerpať nechcem a neviem co mam robiť. So šéfom budem štvrtok ak sa mi nebude vyhýbať, to on rad, asi sa ma boji. Doteraz som s nim hovorila len cez telefón a jeho vyjadrenie, keď si doma cerrpaj si dovolenku, basta

zdencaaaa
autor
24. mar 2020

@matkahelka na začiatku som sa vcitila, pracujem vo firme už 12 rokov, odkedy som vyšla školu. No šéf sa nezaujíma a podotýkam, predáva služby a peniaze za služby mu chodia priamo na účet. Takže príjem ma staly

matkahelka
24. mar 2020

@zdencaaaa a ma ho taky, ako pred koronou? Ze v pohode vyrobi na rezijne naklady, na mzdy a odvody a bude v pluse? Moj manzel ma tiez firmu, zamestnava 9 ludi, pracuje polovica z nich a aj to nevie dokedy. Mesiac- dva to vykryje, dlhsie urcite nie a bude musiet cast z nich prepustit.

zdencaaaa
autor
Autor odpoveď zmazal
cutty
25. mar 2020

@zdencaaaa pokial vznikli prekazky na strane zamestnavatela mas narok na celu svoju priemernu mzdu. 60% by to bolo ak by ste mali podpisanu kolkektivnu zmluvu, kde by bolo tych 60% urcenych. Viem, ze sukromnici to ponimaju posvojom. Teoreticky by si sa mohla dohodnut, ze trebars pojdes na tu ocr a nech ti nieco k tomu este doplati.

zdencaaaa
autor
25. mar 2020

@cutty to som aj chcela, presne, ale s nim sa nedá pohnúť. Podľa neho sa nič nedeje, všetko bude ôk. Nuž kto je za vodou....

evittam
25. mar 2020

@matkahelka Ano vcítiť sa da ak sa vciti aj on a nie robiť zo seba "pana podnikateľa" co si myslí že všetci budu tancovať ako on piskat. Treba ústretovosť na oboch stranách. A nie ze chod na OCR alebo dovi.

evittam
25. mar 2020

@zdencaaaa To si len on mysli ze je za vodou. Ked sa neda tak sa neda. Trvať na ZP.

tslobik
25. mar 2020

Veď tí čo pracujú pre podnikateľov doteraz na nich robili, tak neviem prečo by som sa mala vžívať do ich situácie? A do mojej ako obyč. zamestnanca sa vžije kto? Odtiaľ potiaľ.

jamidea
26. mar 2020

@veronikaszabova "zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku." Aby som bola presna

jamidea
26. mar 2020

@zdencaaaa 60% je po dohode so zamestnancami. Ak sa nedohodne, tak plati bod 3 teda do vysky priem.platu.

luccija
26. mar 2020

@zdencaaaa tak ty si minies 3 či 4 týždne dovolenky kvôli kastrácii feny, potom dcéra chorá, potom ešte chces byť doma týždeň a teraz sa cítiš urazená, že máš čerpať ďalej dovolenku?ja s majiteľom aj súhlasím daj si OCR budeš môcť byť doma aj 3 m predpokladám, že dovolenku si chces odložiť aj tak určite nemáš toľko dní, aby Ti to vykrylo celý čas kým budeš s dcérou.Teraz je už jedno s čím podniká a, že ty máš pocit, že sa mu darí načo také veci vytahujes.To 11r si mu tolerovala na páske minimalku?