icon

Opatrovanie ZŤP popri dôchodku

18. aug 2023

Ahojte, ocino opatruje babku po porážke, ktorá má 80 rokov. Ocino ostal z práce doma, čiže sa stará o ňu. Teraz by mu mal vzniknúť nárok na predčasný dôchodok. Ak sa tomu rozumiem správne, môže babku naďalej opatrovať za príspevok 569 € , ak toľko dostáva, nepýtala som sa presne,viem že sa to nejako posudzuje podľa dôchodku opatrovaneho čiže myslím,že na menej. . Alebo môže ísť to dôchodku (predčasného alebo starobného), v Tom prípadne sa nezohľadňuje babkin dôchodok, ale ocino by dostával svoj dôchodok plus duna za opatrovanie 426,75€ už bez akýchkoľvek zrážok. Rozumiem tomu správne? Dá sa ísť do poisťovne, aby mu prerátali výšku dôchodku a nárok na odchod do dôchodku? O mesiac bude mať ocino 62 rokov. Čiže z tohto mi vyplýva že možno o pár eur by mal vyšší príjem, keby bol na dôchodku plus to opatrovanie,však? Prosím poraďte ak sa v Tom niekto vyzná. Ďakujem veľmi pekne

autor
•
18. aug 2023
patta89
•
18. aug 2023

ak pojde do dochodku, tak nedostane plnu sumu na opatrovanie...budu mu ju alikvotovat, podla vysky dochodku....moja mama opatruje babku asi 2 roky, doteraz dostavala plnu sumu, od aprila isla do starobneho dochodku a vysku opatrovnickeho jej dost znizili

autor
•
18. aug 2023

@patta89 lebo v Tom príspevku píše že potom dostane za opatrovanie 426€. Tak preto sa oytam,či som správne rozumela a či to tak je

autor
•
18. aug 2023

@patta89 presne tak to tam píše, že neriešia banking dôchodku ale dostáva 426€. Nič nepíšu o znižovaní opatrovateľskej prispevku.

tanapeta
•
18. aug 2023

Dôchodca, keď opatruje, tam suma opatrovného je tých 426,…€

autor
•
18. aug 2023

@tanapeta čiže nič sa mu neznižuje už z toho príspevku však? Si si istá? Tak to tam píšu, ale kocka vyššie písala, že sa znížil ten prispevok pri dôchodku

tanapeta
•
Autor odpoveď zmazal
•
tanapeta
•
18. aug 2023

Malo by byt, že všetci dôchodcovia, ktorí opatruju majú tých 426€. Pani vyššie píše, že išla do dôchodku. Výška opatrovateľského bola vzdy nižšia pre dochodcu, ktorý opatroval ako pre opatrovateľa, ktorý nie je dôchodca. Preto to pani vyššie znižovali

tanapeta
•
18. aug 2023

A áno, ocino dostane svoj dôchodok a plus opatrovateľský príspevok 426€

autor
•
18. aug 2023

@tanapeta ďakujem, áno napr teraz dostáva vymyslím si plnú sumu, čo určite nie, ale dajme tomu dostáva 569€. Požiadal by si o predčasný dôchodok, opatrovanie by ku znížili na 426€ plus by dostal povedzme dôchodok 300€, tak v podstate by bol na to vo výsledku lepšie, nie? A to sa aj nejako prehodnocuje znovu to opatrovanie? Či normálne len poziadas dochodok a rozhodnutie zanesies na úrad práce? A môže ísť asi do poisťovne sa len nezáväzne opýtať, kedy a koľko mu vyrátajú predčasný dôchodok, však? Lebo kolegyňa spomínala,že tak šla...

autor
•
18. aug 2023

@tanapeta vlastne toto všetko ohľadom dôchodku aj opatrovania by mali v Soc.poistovni ocinovi vysvetliť.

kacena4
•
18. aug 2023

a preco chce ist do predcasneho?? to mu budu kratit dochodok

autor
•
18. aug 2023

@kacena4 to len ja sa zaujímam o to, keďže aj to opatrovanie nie je bohvieco, že či by nemal o pár korún viac. Na starobný má nárok až o rok, tak prípadne o rok by mohol požiadať ale či môže poberať naďalej opatrovateľský. Asi to by bolo najlepšie.