Oplatí sa ešte opatrovať v Rakúsku?
Ahojte chcem sa opýtať oplatí sa ešte opatrovať ľudí v Rakúsku? Pred 9 rokmi som dva roky opatrovala, vtedy to za dva týždne pekne platili. Teraz nvm ako to je. Neviem aké sú odvody. Viete poradiť? Ďakujem
Mama to robila a odišla. Ze sa to už neoplatí. Platia veľmi málo, Nemci berú bulharky a rumunky, ktoré robia ešte za menej. ...
Mam kopu byv.kolegyn ktore radsej opatruju ako by sa mali vratit do naseho zdravotnictva. Ja tiez nad tym uvazujem. Casom
Zalezi cez koho a kde. A tiez stupen vzdelania. Ak si zdrav sestra/ mas vzdelanie v tomto smere, tak chod do toho. Oslov take tie velke organizacie ako Hilfswerk, Caritas. Potom je jedna organizacia na Sk a oni poskytuju tiez toto, najdes to na internete. Ma to Slovenka a vie vsetko vybavit
Znama chodi, 2tyzdne tam, 2tyzdne doma. Okolo 800-850 zarobi za mesiac (teda tie 2tyzdne). Ci je to este rentabilne, neviem. Kazdy ma ine vydavky a ine moznosti robit nieco ine…
@dancingqueen321 to je malo za 14 dni prace po 12 hodín......alebo pracuje na menší uvazok?
@pieksamaki velmi malo, si vezmi, ze predavacka robi 12 dni za minimalku ( do tych 11eur brutto), smeny su 8 hod a ma okolo 970 v cistom, bez nadcasov. Cize Toto by malo byt pri 12 hod o dost viac. Kamoskina Mama robi v Heime a ma 15x 12 hod, ma tam 2 hod pauzu, je iba asistent bez vzdelania v medicine ( ma iba ten zakladny kurz) a ma cez 2 k cisteho.
@pieksamaki tak neviem ako je zamestnana, ale je to za mna pod 10 eur na hodinu a za to by nikto nemal v AT pracovat na ziadnej pozicii.
"zlatá éra"už dávno skončila...odkrútila som si tak 12 rokov,skončila som v r.2017 a to som už bola riadne platovo dole,oproti predošlým rokom(práca ako 24/7 bez agentúry).
Tvoja otázka nemá jednoznačnú odpoved. Keďže ide o pracu na živnosť, platy sa rôznia, sú ženy, ktoré robia za 85 eur brutto na den a sú také, ktoré robia za 100,110. Hovorim o mobilnom pacientovi. Samozrejme pri imobilných by mala byt taxa vyššia. Ale hovorim, tu neexistuje žiadna minimálna taxa. Jednoducho keď ponuka stretne dopyt, je tam zhoda. A sú také opatrovateľky, ktoré idu za menej. Ide aj o to, či si cez agentúru, koľko jej platíš, alebo si bez agentúry. A tiež od toho koľko si za tvoju prácu vypýtas a koľko sú ti ochotný platiť. Čo sa týka odvodov tam to je tiež nejednoznačné. Minimálna výška na mesiac je myslím 170eur. A opäť sú také ženy, ktoré nepodávajú daňové a teda platia roky minimalne odvody, čo zapotím ale odzrkadlí na och dôchodku. A sú také ženy, čo platia aj 300-400 e/ mesiac na odvodoch. Keď niekto chodí za 800e do AT je to jeho chyba. Ma si pýtať viac.
@pieksamaki aky ma uvazok to neviem, ale normalne byva u niekoho stareho doma prakticky cele 2tyzdne, potom ide domov na 2tyzdne.
Ved u nas sa plati uz rovnako, ak nie viac- ja mam k mame nonstop a platim 75 eur na den so stravou a vsetkym co treba, takze to vychadza okolo 2500 mesacne, je to cez agenturu a je to sialene vela, ale nepodarilo sa mi zohnat nikoho spolahliveho napriamo, cez inzerat so rat neznamu Opatrovatelka je to trosku riziko…viem, ze opatrovatelky dostavaju v cistom 1950…….teda od tejto konkretnej agentury
@beataxxx ano islo to hore...opatrovatelsky prispevok na cloveka.......samozrejme........véd konečne.....určite je to náročné nájsť opatrovateľku cee, inzerat....
@dancingqueen321 aj mama mala tak podobne, nehovoriac o tom ze niektori riadne šetrili a nedali mame poriadne najesť. Raz bola dade v prdeli, kde nebol ani obchod, nemala ani voľno počas dňa a na obed mali len varenú kukuricu, ci púpavovy šalát....alebo sa v dome nekurilo, tetke plienky preštate mala nakazane sušiť na radiátore a podobne lahôdky...
@lasona fiha tak o tych praktikach neviem nic, akurat o tom kolko cca zarobi no… na nejake detajly som sa nepytala a nikoho ineho nepoznam, kto to robi, tak nemam s cim porovnat

Zavolaj si do Hilfswerk vo Viedni. Su celkom seriozni, kedysi tam pracovali 2 Slivenky na personálnom. Oni ti presne dajú info o plate aj odvodoch 🙂 Výhodou je, že to je AT organizácia a nie vacsinou vychcane sk agentúry.