icon

Oznámenie o skoršom nástupe na materskú

Včera o 19:14

Ahojte, chystám sa oznámiť v práci, že o mesiac nastúpim na MD. Napíšem, že je to 6 týždňov pred termínom pôrodu. Ale reálne uvažujem, že zo zdrav.dôvodov nastúpim o týždeň skôr, čiže 7 týždňov pred TP (aby to vychádzalo od začiatku marca). Môže to byť v práci problém ak nastúpim na MD skôr ako som písala v oznámení? Riešili ste to niektorá?

monny222
Včera o 19:18

kedze si mozte vybrat den nastupu sama (v rozmedzi 6-8t) tak napiste rovno zamestnavatelovi datum ci? kazdopadne to potom budete zas oznamovat ked realne pojdete, tak takto to napiste rovno dopredu nech si to v programe nastavia a pripravia sa realne na vas odchod ;)

autor
Včera o 19:35
@monny222

kedze si mozte vybrat den nastupu sama (v rozmedzi 6-8t) tak napiste rovno zamestnavatelovi datum ci? kazdopadne to potom budete zas oznamovat ked realne pojdete, tak takto to napiste rovno dopredu nech si to v programe nastavia a pripravia sa realne na vas odchod ;)

@monny222 zatial to len zvažujem, ale oznam musím dať už tento týždeň, preto sa pýtam či s tým má niekto skúsenosť

anonym_068b6b
Včera o 19:40
@monny222

@monny222 neurcuje to lekar?

ibrunova
Včera o 21:57

ten termín ti nedá náhodou lekár?

autor
Dnes o 06:54
@ibrunova

@ibrunova Pokiaľ viem tak lekár určí iba termín pôrodu a po dohode s tehotnou napíše dátum začatia MD. Pri prvom dieťati som tiež mala zdrav.komplikácie (tehot.cukrovka), takže som povedala že chcem nastúpiť od 8.týzdňa pred TP a nemal s tým problém.

domka222
Dnes o 07:57

So mnou sa nikto nedohadoval. Lekár dal termín a na nič sa nepýtal

ibrunova
Dnes o 08:33
@anonym_autor

@ibrunova Pokiaľ viem tak lekár určí iba termín pôrodu a po dohode s tehotnou napíše dátum začatia MD. Pri prvom dieťati som tiež mala zdrav.komplikácie (tehot.cukrovka), takže som povedala že chcem nastúpiť od 8.týzdňa pred TP a nemal s tým problém.

@anonym_autor ja som vždy len oznámila písomne, že som tehotná, predpokladaný termín nästupu na MD a potom už len papier od lekára, a tak to robia všetky baby u nás (a aj v bývalých zamestnaniach to tak bolo).

anonym_f483f9
Dnes o 08:47
@ibrunova

@anonym_068b6b
@ibrunova termín si môže dať poistenkyňa v rozmedzí 8-6 týždňov pred termínom pôrodu, ktorý určí lekár. Dokonca môže ísť aj neskôr ako 6 týždňov

monny222
Dnes o 12:35
@anonym_068b6b

@monny222 neurcuje to lekar?

@anonym_068b6b niektori mozno automaticky pisu 6t pred terminom, ale vramci dohody sa to vie zmenit alebo nevypise on vobec nic, vypise si poistenkyna.. v tom tlacive je ta kolonka urcena pre poistenkynu, lekar tam nema ani co pisat :D baby si vyberaju datum hlavne kvoli koncu materskej, ked si zvazia ci dostanu na konci matersku a aj cely rodicak v jednom mesiaci

ibrunova
Dnes o 14:34
@anonym_f483f9

@anonym_068b6b
@ibrunova termín si môže dať poistenkyňa v rozmedzí 8-6 týždňov pred termínom pôrodu, ktorý určí lekár. Dokonca môže ísť aj neskôr ako 6 týždňov

@anonym_f483f9 veď áno, ale načo to oznamovať nejakým papierom, keď tak či tak donesie papier od lekára, kde ten dátum bude napísaný.

anonym_f483f9
Dnes o 16:07
@ibrunova

@anonym_f483f9 veď áno, ale načo to oznamovať nejakým papierom, keď tak či tak donesie papier od lekára, kde ten dátum bude napísaný.

@ibrunova ak sa nemýlim, podľa zákonníka práce by mala žena (aj muž) nástup na materskú, rodičovskú dovolenku a ukončenie RD nahlásiť zamestnávateľovi najmenej mesiac vopred