Plat učiteľov
Koľko skutočne zarobí učiteľ? Viem, že sú dve skupiny ľudí, jedna čo tvrdí, že učitelia si nezaslúžia väčšie platy a že majú príliš veľa dovolenky. A potom tá druhá, ktorá si myslí, že zarábajú málo. Prosím vás, ako to v skutočnosti je? Naozaj majú učitelia toľko voľna? Viem, že majú tabuľkový plat, ale nevyznám sa to tej tabuľky
@elizabet173 co som tym chcela povedat, ze deti jej behali po za chrbat, ze aj tak som si to odskakala ja, pretoze som jej to musela vsetko vysvetlit JA. To iste s matikou....kolkokrat jej pomaham JA alebo si musime ucivo hladat na youtube (MATIKAR), lebo vyucba je nedostatocna.
Moja, mama učila vyše 40 rokov. Prvákov a druhakov. Už he na dôchodku, bieda...
Takto ak plánuješ mať viacero deti, tak to voľno v čase prázdnin bude na nezaplatenie. Mnohí rodicia vykryvaju leto len s veľkými problémami.
Pokiaľ nemienis byť remeselník, IT pracovník, či mať vlastný biznis, a možno aj vtedy, si limitovaná pracovnými termínmi.
Účtovníčky by vedeli hovoriť. Takmer všade sa už musíš vzdelávať celý život, máš zodpovednosť a si tzv. jednou nohou v base. Aj tá nudná banková úradníčka sa nemôže krivo usmiať na klienta, nekončí jej práca zatvorením dverí, keď urobí chybu ma to spočítané.
Ekonómka, termíny, kontrola Ti môže prísť aj 8 rokov dozadu, nestihneš jedno oznámenie už letí pokuta z daňového. Lekárka okrem 6 rokov este 2x dvojročnú atestáciu, poddimenzovaný stav, dovolenku tiež si nemôžeš zobrať kedy si zmyslíš, ešte aj chorá ideš do práce lebo nezozenieš zástup.
Ešte aj robotník čo "iba kope jamy" sa môže dostať do pruseru viď plyn v Prešove.
Verejné obstarávanie by som ja napr.nerobila ani omylom Tam máš vkuse zmeny, termíny, kontroly a doslova môžeš čakať, kedy kvôli jednému slovu ťa urobia zodpovednou za miliónové škody.
Mam známu robila sestru na novorodenckom, dorobila si štátnice z cudzieho jazyka, pedagogické minimum a učí na škole. Ona by nemenila.
Mam v rodine 2 ucitelky. Obe tvrdia, ze je to to najlepsie zamestnanie pre matku s detmi (prac. cas, prazdniny - nemusia nikam odkladat deti cez prazdniny, nie su vobec vystresovane - su ucitelky, deti maju respekt, ak sa aj pomylia malokedy vyvodenie dosledkov, pokial nejde o nejaky uraz).
Co sa tyka pripravy a oprav pisomiek - bud neodidu z prace o 14:00 a dokoncia si vsetko v skole (ako vacsina pracujucich ludi v robote), alebo ano beru si pracu domov. Ale hovorit tu o tom ako musia este robit z domu po pracovnej dobe (14:00 hod) je mimo. Ak skoncia vyucovanie o 14:00 a ostanu v triede na pripavu na dalsi den + opravy pisomiek...tak to nevidim na dlhsie ako do 16-17:00 hod. Co je podla mna normalny pracovny cas a nie ze este musia robit aj doma.
U nas je to s vyucovanim mizerne vo vseobecnosti, vsetko je detom nedostatocne/zmatocne vysvetlovane (potom si rodicia vypomahaju cez WhatsUpp a musia detom dovysvetlovavat).
U nas distancne 1 hod a potom kvanta uloh na doma (co bolo na rodicoch). To bolo fakt vtipne.
A nasa skola na tom este zdaleka nie je az tak zle. Podotykam sukromna. 🙄
@janka1011 Je to dost individualne. Su ucitelia, kt. nemaju 40 dni dovolenky k dispozicii na cely rok a nadrabaju si ´prazdniny´ cez prazdniny... Nehovoriac o iks-krat nepreplatenych nadcasoch ci mimoskolskych aktivitach, ktore sa od nich na niektorych skolach vyzaduju ´len tak´ zadarmo - inak ich rychlo nahradi niekto iny.
@xckaret a co mala tá učiteľka robiť, mala to dieťa zmraziť či čo? Mohla sa dat na OCR a hotovo
@letfenixa Definícia stresu
"Problematikou stresu sa zaoberali viacerí autori. Jedným z nich je aj Hans Selye, ktorý stres charakterizuje ako nešpecifickú, poplachovú a obrannú reakciu, ktorou sa organizmus bráni narušeniu homeostázy ako základného predpokladu adaptácie na vonkajšie prostredie.
Anglické slovo "stress" pochádza zo starého francúzskeho slova " estrecier" ( prinútiť sa, použiť násilie), ktoré je odvodené z latinského " strictus " (minulé príčastie od slovesa "stringere", čiže "uťahovať - stláčať "). V závislosti od vonkajšej sily môže byť pozitívny, alebo negatívny. Stres teda znamená "byť vystavený vonkajším silám alebo tlakom". Stres je vlastne reakcia organizmu, zatiaľ čo podnet, ktorý ho vyvoláva sa nazýva stresorom. To, čo ich spája v celok je neurohormonálna odpoveď. Takmer nikdy nepôsobí jeden stresor izolovane."
Cize podla uciteliek v mojej rodine oni nepocituju hore uvedene v suvislosti s ich pracou (hovorim samozrejme o negativnej forme). 😉
@number19 to snad nemyslis vazne, ze ucitelky nie su “vystavene vonkajsim silam a tlakom”?! 🤦♀️
@simsalabim
Myslim vazne skoro vsetko co vo svojich prispevkoch napisem. 🤦🤦🤦
Mam 2 ucitelky v rodine a oni trdia, ze nie su. Ze je to jedno z najlepsich zamestnani hlavne ak ma zena deti. Vobec nemaju stres, su motivovane, creativne, radi pracuju s detmi a ziaci sa este po rokoch pri nich pozastavia na ulici a pospominaju.
Sama som prekvapena, pretoze uprimne, ucka mojej dcery je jedno velke klbko zamotanych nervov.
Si ucitelka? Poznas osobne ucitelky?
Lebo ak sa vyjadrujeme len hypoteticky, tak to je strata casu.
@xckaret kvoli tomu, že kamarátka povedala, neznamená, že to tak aj naozaj je, resp. nie všade to tak je… my sme napr. v práci celých 8 hodín. Cez dištančné je to určite horšie ako prezenčne učiť, to by ale musel každý zažiť. Čo sa týka tých Vianoc, nie každý riaditeľ dáva riaditelské voľno a keď aj áno, tak učitelia berú NV alebo DOV, určite nesedia doma len tak… a to je moja reálna skúsenosť, nie že niekto mi povedal…
@number19 nie som ucitelka. Sestra bola, odisla, lebo za 800€ v BA nevedela dostat hypoteku. Ma teraz plat 1.5x vacsi. Bola super ucitelka, chodili ju studenti domov prosit, aby sa vratila.
Mam 3 deti a skusenosti s tym, co vsetko musia ucitelia riesit. Len take spravanie dnesnych deti a teenagerov je kapitola sama o sebe. Dovolim si tvrdit, ze ucitelky v tvojej rodine su skor vynimkou.
@number19 ja som učiteľka, nesťažujem sa na túto prácu, baví ma, povedzme, že aj s platom som celkom spokojná, keďže nie som samoziviteľka rodiny.
Výhoda, ktorú spominate, čo sa týka prázdnin je samozrejme fajn, nakoľko nemusím riešiť, kam deti dám, ale napr. keď som mala deti v karanténe alebo boli choré, na OČR chodil vždy manzel, alebo sme lepili babky, dedkov, ujov, tety… jednoducho ísť na OČR nejako nepripadá do úvahy, nakoľko ako tu bolo spomínané, rodičia vyžadujú kvalitné vysvetlenie učiva atď… ja som bola za 5 rokov, ktoré po MD ucim, na OČR jeden raz…. Takisto zobrať si dovolenku počas pracovného týždňa nejde len tak, dá sa povedať, že tá dovolenka je čisto na vykrytie prázdnin. Okrem klasického úväzku mám triednictvo, sklad učebníc, kabinet, doucovanie, samozrejme treba absolvovať skolenia, webinare, semináre, doškoľovať sa v DT, tej byrokracie, ktorú treba vypisovať je veľa, čo sú okrem toho triednictva nezaplatené záležitosti… aby to nevyznelo, že sa sťažujem, tak to nie, len sumarizujem… poznám aj ja niekoľko pedagogov na iných školách, ktorí majú každú činnosť zohľadnenú v odmenách, osobnom príplatku atď, ale to je skôr výnimka ako pravidlo. Vzhľadom na financovanie školstva sa náš riaditeľ musí rozhodnúť, či nám dá osobné alebo zaplatí kúrenie…
Ja napr. “závidím” ľuďom, ktorí si nenosia prácu domov… lebo ja či je pracovný deň, sobota, nedeľa riesim pracovné záležitosti, zvlášť v tejto pandemickej dobe, riešime telefonáty rodičov, píšu ziaci, individuálne vysvetľujem učivo, cez víkend sa pripravujem, hľadám zaujímavé aktivity, opravujem testy, previerky, atď… učím matematiku a fyziku, takze sa musim naozaj na každú hodinu poctivo pripraviť… a vôbec to nie je tak,že jeden rok pripravím a použijem aj ďalší rok… nieco samozrejme áno, ale nie je toho toľko, že by som mohla s vyloženymi nohami sedieť, ako si tu mnohé predstavujú… tak asi toľko k tejto diskusii, ktorú som nečítala celú…
@hablko2 Ja nespochybnujem ucitelstvo a jeho naroky na zamestnancov. Ale nie je to jedno z najnarocnejsich profesii (hlavne pre matky s detmi). A myslim, ze ma v porovnani s inymi vela vyhod.
Vzdelavanie, praca cez vikendy atd. sa vztahuje aj na ine profesie, nerobia to len ucitelky (Aj ked tie by si to namiesto odchodu z prace o 14:00 mohli spravit v praci a domom so skoncenou pracou ist o 17:00, tak ako vacsina inych zien. To, ze musia pracovat z domu je ich volba ist domov skor a potom dokoncit co kvoli skoremu odchodu nezvladli v praci. Tuto moznost napr. mnohe zeny nemaju).
@number19 a čo bude robiť predavačka doma?? Bude si písať cenovky? Či bude krájať šunku doma? Učiteľ doma sa denno-denne pripravuje, opravuje písomky
@mooonika1975 Nespravne porovnanie.
Ja ucim dieta online viac z domu ako sa uci v skole a nik ma za to neplati 🤣🤣
@number19 rozkaz . Držím h@bu. Ako v práci, rodič má predsa vždy pravdu. 😂
@nikolka1992 akože máš kameru a učíš svoje dieťa a ostatne deti oniline?

@xckaret poslušne sa hlásim, môj syn mal 3,5 roka, keď začala pandemia, a behal mi poza chrbát pri online vyučovaní. Tak mohla som ho ešte zamknut v kúpeľni 🤔