icon

Po rodičovskej idem do práce a bojím sa

juliasb
25. aug 2022

Ahojte, na MK ma už viackrát "zhejtovali" a vďaka za to, lebo mi to veľmi pomohlo utriedit myšlienky. Teraz by som potrebovala bud povzbudiť alebo zhejtovať, neviem, lebo mam hrozný chaos a stres.
Rozhodla som sa ísť do práce od dcérky (2r a 1 m). Môj pôvodný plán (ked som zohladnila potreby dcerky a finančné potreby rodiny) bol v 2,5 roku. Moja úzkosť spočíva v tom, že pracovať ísť kvôli živobytiu nemusím, tých 5 mesiacov by nám nič nechýbalo. Ale naskytla sa celkom dobrá príležitosť, dobrá pozícia, dobrý plat a ci by sa vyskytlo niečo aj o 5 mesiacov, je otázne. (Prvú pracu som si hľadala dosť ťažko a medzi deťmi som nepracovala dlho, takže nemám extra prax). A teda som zvolila istotu, radšej skôr a isto.
So zamestnávateľom som sa dohodla na polovičnom úväzku na toho pol roka, (potom na plny), s manželom sa vieme vystriedať pri malej, takže toto je ideálne.

Ale aj tak mi po rozume chodia stále chodia citáty typu : "Pracovať môžeš celý život ale deti su malé len raz"....
"Deti vyrastú ako voda a ty budeš ľutovať"...."to, koľko času stravis s dieťaťom do 3 rokov, ho ovplyvní na celý zivot"....atď atď. Chytá ma panika, úzkosť, neviem ci som sa rozhodla dobre, či som dobrá mama.
Tiež mi to príde nespravodlivé, od prvého dieťaťa som šla do práce až neskôr, tiež mal moju plnú pozornosť na RD ako jedine dieťa. Dcérke som sa venovala omnoho menej (keďže som už mala dvoch) a teraz od nej odchádzam skor do práce. Ach

Strana
z2
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
kinderzwillinge
25. aug 2022

@bilberryday Uznavam, matersky plural je fakt haluz, ale nijak nesuvisi so vzdelanim zeny a jej postavenim v praci. Robia to rovnako upratovacky, predavacky, managerky a lekarky, robia to MAMY

doriiis
25. aug 2022

@kinderzwillinge ...len s tym rozdielom ze na slovensku
dostavaju do troch rokov dietata matky rodicovsky prispevok+ plat ( ak sa vratia do prace) ...v inych krajinach 14 tyzdnov materska a potom nedostanes nic.

vilma7
25. aug 2022

Ja som ta, čo v zahraničí musela ísť do práce od malého dieťaťa. Takmer všetky matky sveta si myslia, že sú nenahraditeľné. A vieš čo? Ich otec nás zastúpi úplne plnohodnotne.
My sa s manželom pri deťoch striedame od ich pol roka. Aj vďaka tomu nelipnu ani na jednom z nás, aj vďaka tomu majú úžasný vzťah s obidvoma, aj vďaka tomu chodím s kľudom do práce, lebo viem, že ako so mnou, tak aj s taktom si vychutnajú svoj čas.
Takže ak ťa depta len okolie, tak im s kludnym svedomím povedz, že jej otecko sa veľmi teší na ich spoločne strávený čas a aj mala tiež. A neboj, nič také hrozné mi neuniklo keďže ten zvyšok som sa im venovala a venujem na plné obrátky.

kinderzwillinge
25. aug 2022

@doriiis Tych rozdielov medzi krajinami je ale tolko, ze sa to proste porovnavat takto jednotlivo neda, treba porovnavat krajinu ako celok, aku maju ludia zivotnu uroven, zdravotnu starostlivost a pod

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
doriiis
25. aug 2022

@kinderzwillinge ...ver tomu,ze na slovensku co sa tyka materskej/rodicovskej sa mame velmi luxusne

lucinka1988
25. aug 2022

Najhorsie, čo môžeš urobiť je pýtať sa na názor tu na MK- úplne irelevantné odpovede, čo vyhovuje jednému, nemusí inému, väčšina podá tú jeho realitu skreslene, vytrhnuté z kontextu, mnoho žien má obmedzené myslenie a vidí svet čiernobielo, toto sa nepýtaj tu, opýtaj sa samej seba..a dostaneš odpoveď- lebo žiadne riešenie, kroré nebude v súlade s Tebou, nebude ok..Toľko moja rada..
Btw, ja som sa rozhodla pracovať popri 2 malých deťoch z domu, nemám ich v jasliach ani škôlke, pre mňa najlepšie rozhodnutie, deti šťastné, mama tiež, a ešte podotknem- dá sa mať všetko, dokonca aj tak, aby boli spokojní všetci- ja to tak mám. Moja rada pre Teba na záver- urob tak, ako budeš cítiť sama v sebe, že je to správne- nech je to akokoľvek!! Držím palce!

adaale
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2