Práca chyžnej v hoteli: Vaše skúsenosti?
Ahojte. Dnes som bola na skusku ako chyzna v hoteli. No mam zmiesane pocity. Pani co ma zaucala mala rozrobene 4 izby naraz. A tak.sme behali do jednej do druhej potom zas do prvej do tretej stvrtej potom zas do druhej. Prislo mi to chaoticke. Zabudla som co som robila v prvej izbe dokial som bola v inych. Pracuje sa tak bezne aj inde ? Dalsia vec s jednou handrou sa umyval zachod a pohare pre hosti 🫣 nevedela som do coho vyhadzovat odpad kde davat uteraky a pouzite obliecky
Absolutne som tomu nechapala.. pracovali ste niekto takto ?
Nie, takto sa to naozaj robit nema. Preboha.
@anonym_autor poprosili by sme názov hotela .
No a každopádne u nás robia chyžné tak že ak je viac voľných izieb na poschodí tak si vo všetkých vyzlečú postele, pozbieraju uteráky, bordel a odnesú to do práčovne. A následne robia po izbe, žiadne behanie z jednej izby do druhej.
Ak je tak, že na poschodí je len jedna- dve izby tak urobia všetko naraz a až potom odnesú veci.
A iné chuťovky nájdete v hoteli. Neoprate periny jak je rok dlhý,prehozy a závesy ani nehovorím. Matrace a ten návlek na matraci žije vlastným životom. Jedna handra na celú izbu
Ja som robila chyžnú v Anglicku a veľmi ma to bavilo. To, čo opisuješ ty, je ale pekný hnus a toto by v živote nedovolili. Normálne by som sa sťažovala na tvojom mieste manažérovi, nepríde mi to OK z hľadiska hygieny a ten zbytok, čo si spomínala - to je čistý chaos.
Je to vážne porušenie hygienických pravidiel a môže to mať nepríjemné následky. V prvom rade ide o riziko prenosu baktérií a vírusov. Toalety obsahujú mikroorganizmy ako napríklad Escherichia coli, Salmonella alebo Staphylococcus aureus. Ak sa dostanú na poháre, ktoré potom hostia používajú, môžu spôsobiť hnačky a vracanie, žalúdočné infekcie (napr. Gastroenteritída) a v horších prípadoch aj vážnejšie infekcie. Okrem zdravotného rizika ide aj o porušenie hygienických noriem (v hoteloch sú presne stanovené postupy čistenia), možné sankcie pre hotel (pokuty, zlá reputácia, kontroly) a stratu dôvery hostí, čo môže mať veľký dopad na podnikanie. Mala by si to určite riešiť, napr. nahlásiť vedeniu alebo hygienickej kontrole.
Ja som tiez robila chyznu v Anglicku. Vzdy sme upratovali len jednu izbu a az ked sme ju skoncili sme isli do druhej.
tak to je iny humus...odmietla by som takto robit jednoznacne. ozvala by som sa!
Nie, Takto sa to nerobi, to je aky hotel? Ze viem, kde nikdy neist, tie pohare , az mi dvihlo zaludok. Odteraz hotelove pohare najprv drhnem savom 🙈🙈🙈 Ze sa opajcuje doplnanie mydla- ok, ale pohare … boze. Robia sa max 2 izby naraz, aj to je skor luxus, mas pridelene izby podla schemy a cas na jednu bezne pouzivanu izbu. Inak kopec ludi tam necha cokolvek, poznam okolo par upratovaciek v hoteloch. A stazovali sa na prave hosti, co ogrcaju kupelnu atd .
Nič nezvyčajné :D vo švajčiarsku sme bežne utierali do sucha hajzle s uterákmi pre hostí čo mali v kúpelniach na dalšie použitie :D
Nič nezvyčajné :D vo švajčiarsku sme bežne utierali do sucha hajzle s uterákmi pre hostí čo mali v kúpelniach na dalšie použitie :D
@anonym_1da32f to je aj tvoja vizitka 🙂 takze skor na hanbu, nez smiech
Normálka, pracovala som v Anglicku a ver mi normálne takto niektorý umývali poháre. Alebo napľuli na handru a utreli. Fuj. Ale nerobilil sme viac izieb naraz, proste po jednej.
@anonym_1da32f to je aj tvoja vizitka 🙂 takze skor na hanbu, nez smiech
@sisa_s No bohužiaľ, prácu som potrebovala a teda som musela dodržiavať miestne štandardy 😀
@sisa_s No bohužiaľ, prácu som potrebovala a teda som musela dodržiavať miestne štandardy 😀
@anonym_1da32f Uteráky si vždy nájdem čisté na kôpke poskladané. Nikdy nie zavesené s výnimkou predložky ku sprcháču. Ako ste to robili, že vytreli ste wc a zavesili k umývadlu, aby si tam následne do neho utreli tvár ľudia? Nemáš z týchto praktík zmiešané pocity, keď sama niekam ideš do hotela? Či radšej si nosíš svoje vlastné?
@anonym_1da32f Uteráky si vždy nájdem čisté na kôpke poskladané. Nikdy nie zavesené s výnimkou predložky ku sprcháču. Ako ste to robili, že vytreli ste wc a zavesili k umývadlu, aby si tam následne do neho utreli tvár ľudia? Nemáš z týchto praktík zmiešané pocity, keď sama niekam ideš do hotela? Či radšej si nosíš svoje vlastné?
@anonym_43369d Mali sme určené že uteráky ktoré sú hodené na podlahe máme použiť na osušenie wc po umytí a ak uteráky na zemi nie sú, máme použit tie, čo sa používajú a potom ich poskladať pre hostí na miesto kam patria.
Nosím si svoje, aj svoj ergonomický vankúš s obliečkou.
Viem aj o praktikách, že keď niekto zostával na jednu noc tak sa bežne neprezliekali obliečky, len sa skontrolovalo či tam nie sú vlasy/fľaky a podobne.
Mňa udivuje, že ľudí udivuje, že sa to deje. Bežne si pacienti donesú napríklad svrab z 5* hotelov. Čím to asi tak bude 🤐🤐🙄
O pobytoch v 5* hoteli, kde si bežne pacienti donesú domov hlísty ani nehovorím. Čím to asi bude 🙄🤐 , samej sa mi to stalo že po mesiaci ako som sa vrátila z Maldív z rezortu 5* som sa liečila na parazity
zacinali sme kupelnou .. potom zvysne izby od hora dole.. cize obkladacky umyvadlo wc a naoniec podlaha .. na dolestenie skiel sa pouzili uteraky kt sa hned brali do pracovne .. zachod mal ine vedlo a mop i handry ako zvysne izby a nikdy sme nebehaali z izby do izby .. najskor jedna a potom druha .. plus na vsetko vyhradeny cas
Je to o zvyku a o systéme..o utierani jednou handrou sa len traduje, skús utrieť hajzeľ a na to pohár, ktorý musí byť bez jedinej šmuhy.
Ale ak si nevymyšlaš,tak to musí byť nejaký zaprdený bordeľ v nejakej diere s jednoduchšou klientelou.
Po nás ešte manažér chodil a kontroloval, či sa poháre lesknú, či kdesi prach alebo vlas, hneď nás hnal naspäť.
A handry sme mali rozdelené podľa farieb, ktorú na čo
Mňa udivuje, že ľudí udivuje, že sa to deje. Bežne si pacienti donesú napríklad svrab z 5* hotelov. Čím to asi tak bude 🤐🤐🙄
O pobytoch v 5* hoteli, kde si bežne pacienti donesú domov hlísty ani nehovorím. Čím to asi bude 🙄🤐 , samej sa mi to stalo že po mesiaci ako som sa vrátila z Maldív z rezortu 5* som sa liečila na parazity
@procrastique ten svrab,aj hlisty tam musel niekto doniesť, personál to určite nebol
@procrastique ten svrab,aj hlisty tam musel niekto doniesť, personál to určite nebol
@anonym_bd4e2b Svrab prenesieš cez kontaminované povlečenie, čiže personál nedbal na dostatočnú hygienu pri prezliekaní. Hlísty tiež kľudne mohol mať kuchár ktorý sa špáral v riti a následne servíroval šalát tou istou rukou počas svojej smeny keď nestíhal chystať jedlo.
@anonym_autor tak to si zľahčila tá pani "akože upratovačka" ....to musí byť riadna šmudla.... neverím, že v hoteli nemajú predpisy na upratovanie 👉👉👉
Autorka, mimo toho, čo tu bolo popísané a mimo štandardov hygieny v danom zariadení. Píšeš, že si bola na deň na skúšku. Na ten deň si mala podpísanú dohodu? Pretože ak nie, ak to bolo "bez papiera", tak hotel aj ty ste sa dopustili trestného činu - práce na čierno. Áno, aj ty. Každý priemerne seriózny zamestnávateľ využíva na skúšku skúšobnú dobu. V nej sa môže s novým zamestnancom rozlúčiť zo dňa na deň. Žiadna normálna firma neskúša ľudí tým, že u nich na čierno odpracujú nejaký čas. Už len toto ti napovedá, a akého zamestnávateľa ide.
Autorka, mimo toho, čo tu bolo popísané a mimo štandardov hygieny v danom zariadení. Píšeš, že si bola na deň na skúšku. Na ten deň si mala podpísanú dohodu? Pretože ak nie, ak to bolo "bez papiera", tak hotel aj ty ste sa dopustili trestného činu - práce na čierno. Áno, aj ty. Každý priemerne seriózny zamestnávateľ využíva na skúšku skúšobnú dobu. V nej sa môže s novým zamestnancom rozlúčiť zo dňa na deň. Žiadna normálna firma neskúša ľudí tým, že u nich na čierno odpracujú nejaký čas. Už len toto ti napovedá, a akého zamestnávateľa ide.
@melanta vies kolko hotelov v AT toto robi? Vsetky urady o tom vedia a nikto to neriesi, lebo turizmus. Ako jie vsetci to robia, ale je ich tu vela ( zijem v takej oblasti) a nikto s nimi nepohne
@melanta vies kolko hotelov v AT toto robi? Vsetky urady o tom vedia a nikto to neriesi, lebo turizmus. Ako jie vsetci to robia, ale je ich tu vela ( zijem v takej oblasti) a nikto s nimi nepohne
@kiki68 aha, takže keď to robí veľa hotelov, tak je to v poriadku? Nie je. Áno, aj v SR to robí veľa zamestnávateľov. Dôvod v SR aj v AT je jediný - ľudia sú ochotní tak pracovať. To je jediný dôvod k tomu, ak zamestnávatelia niečo porušujú. Že vždy sú ľudia, ktorí to v tichosti budú tolerovať. Ale to neznamená, že je to správne a že to máme ospravedlňovať. Ale rozhodne to znamená, že taký zamestnávateľ nie je seriózny. Už je iba na ľuďoch, či sú ochotní pre takých robiť. Ak by každý odmietol, správali by sa zamestnávatelia inak.
@kiki68 aha, takže keď to robí veľa hotelov, tak je to v poriadku? Nie je. Áno, aj v SR to robí veľa zamestnávateľov. Dôvod v SR aj v AT je jediný - ľudia sú ochotní tak pracovať. To je jediný dôvod k tomu, ak zamestnávatelia niečo porušujú. Že vždy sú ľudia, ktorí to v tichosti budú tolerovať. Ale to neznamená, že je to správne a že to máme ospravedlňovať. Ale rozhodne to znamená, že taký zamestnávateľ nie je seriózny. Už je iba na ľuďoch, či sú ochotní pre takých robiť. Ak by každý odmietol, správali by sa zamestnávatelia inak.
@melanta povedzme si rovno, ked nevedia dat dokopy vetu v nemcine, tak s nimi aj tak zaobchadzaju, kde ich taky clovek nahlasi? A aj nahlasia, ale nic z toho neni. Tu boli viacere inspekcie okolo, nic sa nestalo, fo mna prekvapilo. Tyzden bol hurhaj po celom okoli a ticho. Baby sa stazovali kade tade, tie co uz dlho robia, neviedlo to nikam. Ako dve mali cez AK nejake peniaze aspon, ale tomu hotelu sa nic nestalo. Preco? Lebo vraj drzia strategicky region.

Fuj..urob nam laskavost a opytaj sa manazera hotela, ci mu pride ok takato hygiena